BACKGROUND: Sigmoid volvulus (SV), the wrapping of the sigmoid colon around itself, is a rare intestinal obstruction form world-wide. For this reason, the physiopathology of SV, particularly the precipitating factors, are not clearly identified. The aim of this study is to evaluate the precipitating factors in SV.
METHODS: The clinical records of consecutive 416 patients with SV were reviewed prospectively from January 1986 to July 2020. As a control, the records of consecutive 100 patients with non-volvulus intestinal obstruction were reviewed prospectively in the past 24 months. The premorbid symptoms including acute diarrhea, sudden and excessive body motions, overeating after a prolonged starvation, coughing spell, and labor was evaluated.
RESULTS: Among the premorbid symptoms, 1–5-day interval of diarrhea (42 patients, 10.1%, p<0.05), harvesting activation (35 patients, 8.4%, p<0.05), and overeating after Ramadan fasting (31 patients, 7.5%, p<0.05) were found to be statistically significant precipitating factors in SV.
CONCLUSION: Although there are few studies about the precipitating factors of SV in the literature, increased bowel motility, excessive body motions, and overeating following a prolonged starvation look like the precipitating factors in the development of SV.
AMAÇ: Sigmoid volvulus (SV), sigmoid kolonun kendi etrafında dönmesi, dünya genelinde nadir bir bağırsak tıkanıklığı şeklidir. Bu nedenle SV’nin fizyopatolojisi, özellikle tetikleyici faktörler yeterince tanımlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, SV’de tetikleyici faktörleri araştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 1986 ile Temmuz 2020 arasında, SV’li ardışık 416 hastanın kayıtları, ileriye yönelik olarak irdelendi. Kontrol olarak, son 24 ayda volvulus dışı bağırsak tıkanıklığı olan ardışık 100 hastanın kayıtları ileriye yönelik olarak irdelendi. Premorbid semptomlar olarak akut ishal, ani ve aşırı beden hareketleri, uzun açlık süresini takiben aşırı yemek yeme, öksürük nöbeti ve doğum değerlendirildi.
BULGULAR: Premorbid semptomlardan bir ile beş gün süren ishal, (42 hasta, %10,1, p<0.05), ekin biçme (35 hasta, %8.4, p<0.05) ve oruç sonrası aşırı yemek yeme (31 hasta, %7.5, p<0.05), SV’de istatistksel olarak belirgin tetikleyici faktörler olarak değerlendirildi.
TARTIŞMA: Her ne kadar SV’de tetikleyici faktörler hakkında literatürde oldukça az çalışma varsa da, artmış bağırsak hareketliliği, aşırı beden hare-ketleri ve uzamış açlık süresini takiben aşırı yemek yeme, SV’nin ortaya çıkmasında tetikleyici faktörler olarak görünmektedir.