p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
THE EFFECT OF ANTIBIOTICS IN EXPERIMENTALLY INDUCED COLONIC INJURY [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 1997; 3(3): 169-174

THE EFFECT OF ANTIBIOTICS IN EXPERIMENTALLY INDUCED COLONIC INJURY

Abut Kebudi1, Fahri Akyüz1, Adnan İşgör1, Nezahat Gürler1, Gürkan Yetkin1, Mehmet Mihmanlı1
Şişli Etfal Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniği

Intra-abdominal infection of peritonitis has an important morbidity and mortality rate in spite of developing surgical techniques and supportive treatment. As a cause of peritonitis, fecal peritonitis is a very important type of infection. Antibiotics with a wide spectrum of activity must be chosen, because the colonic flora has a wide range of bacterial pathogens including anaerobesb. In this study, fecal peritonitis was induced by a 5 mm cecal perforation on adult 50 Wistar-Albino rats. The microbiological pathogens in fecal peritonitis and the effect of mechanical lavage of the abdomen with saline, and three different types of antibiotics (Ceftriaxone-Ornidazole, Ceftazidime and Meropenem) were investigated. It was found that gram negative bacteries (especially E. Coli) and anaerobes (especially B. Fragilis) were the dominant pathogens, mechanical lavage with saline wasn't useful and all three type of antibiotic groups were effective in anaerob and in gram negative bacteria. As monotherapy, ceftazidime and meropenem were found to be effective ampiric antibiotics against penetrating abdominal wounds.

Keywords: COLONIC INJURY, ANTIBIOTICS, EXPERIMENTAL

DENEYSEL KOLON YARALANMASINDA ANTİBİYOTİKLERİN ETKİNLİĞİ

Abut Kebudi1, Fahri Akyüz1, Adnan İşgör1, Nezahat Gürler1, Gürkan Yetkin1, Mehmet Mihmanlı1
Şişli Etfal Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniği

Gelişen cerrahi teknikler ve destek tedavilerine rağmen, batın içi enfeksiyon veya peritonit önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Peritonit sebepleri arasında, fekal peritonit ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü kolon florası aerob ve anaerobları kapsayan geniş bir spektrumu sahiptir. Sıçanlarda yaptığımız bu deneysel çalışmada, çekal perforasyon sonucu bir peritonit modeli oluşturulmuştur, Bu çalışmada, böyle bir patolojide yer alabilen ajan patojenler ve tedavide batının serum fizyolojik (SF) ile yıkanması ve güncel, geniş spektrumlu antibiyotiklerin etkinlikleri araştırılmıştır. Ajan patojen olarak, gram negatif (en sık E. Coli) ve anaerobların (en sık B. Fragilis) ön planda yer aldığı teyid edilmiş, SF ile yıkamanın bir faydası olmadığı ve uygulanan üç farklı antibiyotik grubunun (Sefriakson-Ornidazol, Seftazidim ve Meropenem) hem anaerob, hem de gram negatif bakterilere etkili olduğu saptanmıştır. Monoterapi olarak düşünüldüğünde, penetran batın yaralanmalarında olası kolon yaralanması da düşünülerek, seftazidim ve meropenemin uygun ampirik antibiyotik olarak kullanılabileceği gösterildi.

Anahtar Kelimeler: KOLON YARALANMALARI, ANTİBİYOTİKLER, DENEYSEL

Abut Kebudi, Fahri Akyüz, Adnan İşgör, Nezahat Gürler, Gürkan Yetkin, Mehmet Mihmanlı. THE EFFECT OF ANTIBIOTICS IN EXPERIMENTALLY INDUCED COLONIC INJURY. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 1997; 3(3): 169-174