p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Ultrasound guided reduction of intussusception with saline and comparison with operative treatment [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2007; 13(4): 288-293

Ultrasound guided reduction of intussusception with saline and comparison with operative treatment

Burak Tander1, Didem Baskın1, Mustafa Candan1, Muzaffer Başak2, Müjdat Bankoğlu2
1Department Of Pediatric Surgery, Şişli Etfal Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Radiology, Şişli Etfal Hospital, Istanbul, Turkey

BACKGROUND: Reduction of intussusception under ultrasound guidance by saline has become popular in recent years. However, methods, duration of the procedure and causes of failure are not defined. In this study, we reviewed the patients who underwent ultrasound (US) guided saline reduction and compared them with those who were previously managed by operative intervention. METHODS: Patients with severe peritonitis or perforation, those over 3 years or younger than 1 month were excluded. Saline was applied by anus. Entry of saline into the ileum was the main indicator for successful reduction. Dramatic improvement in the clinical findings was considered as an additional sign of successful reduction. No limit was imposed on duration of the procedure.
RESULTS: Hydrostatic reduction was successful in 41 out of 51 patients with intussusception. In three patients with partial resolution, hydrostatic reduction was attempted later and total reduction was achieved. No perforation or other complications were seen. In ten cases withreduction failure, one had an ileal lymphoma and another one had a duplication cyst as lead points. CONCLUSION: US guided hydrostatic reduction for childhood ileocolic intussusception is safe and, painless, has a high success rate and avoids radiation exposure risk. Presence of ultrasonographic and clinical changes is the best indicator of a successful reduction. In some cases, a second attempt may be necessary for reduction.

Keywords: Invagination/diagnosis/therapy, saline enema reduction; ultrasonography; ultrasound guided intervention.

Ultrasonografi eşliğinde serum fizyolojik ile invajinasyon redüksiyonu ve operatif tedavi ile karşılaştırma

Burak Tander1, Didem Baskın1, Mustafa Candan1, Muzaffer Başak2, Müjdat Bankoğlu2
1Şişli Etfal Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul
2Şişli Etfal Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul

AMAÇ: Son yıllarda ultrasonografi (USG) eşliğinde invajinasyon redüksiyonu popüler bir yöntem olmuştur. Ancak, ayrıntılar, işlemin süresi, başarısızlık nedenleri irdelenmemiştir. Bu çalışmada, USG eşliğinde serum fizyolojik ile redüksiyon uygulanan invajinasyon olguları değerlendirildi ve operatif yaklaşım ile tedavi edilen önceki dönem olguları ile karşılaştırıldı. GEREÇ-YÖNTEM: Ciddi peritonit ya da perforasyonu olanlarla, 3 yaşından büyük ve 1 aydan küçük olanlar çalışma dışı bırakıldı. Anal kanala, ısıtılmış serum fizyolojik uygulandı. Başarılı redüksiyonun ana ölçütü olarak USG monitöründe serumun ileuma geçişi değerlendirildi. Bu sırada hastanın kliniğinde belirgin düzelme olması da başarılı redüksiyon açısından bir ölçüt olarak görüldü. İşleme bir zaman sınırlaması getirilmedi. BULGULAR: Elli bir invajinasyonlu hastanın 41’inde işlem başarılı sonuçlandı. Redüksiyonu parsiyel olarak gerçekleşen üç hastada aynı işlem yinelendi ve bunlar da total olarak redükte oldular. Perforasyon ya da başka bir komplikasyon görülmedi. Redüksiyonun başarısız olduğu 10 hastanın birinde ileal lenfoma, birinde de duplikasyon kisti “lead point” nedeni olarak belirlendi. SONUÇ: Çocukluk çağında USG eşliğinde hidrostatik ileokolik invajinasyon redüksiyonu güvenlidir, ağrısızdır ve başarı oranı yüksektir. Hasta ve ekip radyasyon ışınları ile de karşılaşmamaktadır. Başarılı redüksiyonu gösteren başlıca belirteçler arasında radyolojik ve klinik olarak düzelme bulguları vardır. Bazı olgularda, ikinci bir redüksiyon denemesi gerekebilir. İnvajinasyon için daha önce ameliyat öyküsünün bulunması hidrostatik redüksiyon için bir kontrendikasyon oluşturmaz.

Anahtar Kelimeler: İnvajinasyon/tanı/tedavi, salin lavmanlı redüksiyon; ultrasonografi; ultrason eşlikli girişim.

Burak Tander, Didem Baskın, Mustafa Candan, Muzaffer Başak, Müjdat Bankoğlu. Ultrasound guided reduction of intussusception with saline and comparison with operative treatment. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2007; 13(4): 288-293

Corresponding Author: Burak Tander, Türkiye
Manuscript Language: English