p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Efficiacy of resveratrol and quercetin after experimental spinal cord injury [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2016; 22(5): 423-431 | DOI: 10.5505/tjtes.2016.44575

Efficiacy of resveratrol and quercetin after experimental spinal cord injury

Ulvi Çiftçi1, Emre Delen2, Murat Vural3, Onur Uysal4, Didem Turgut Coşan5, Canan Baydemir6, Fulya Doğaner5
1Bakırköy Dr Sadi Konuk Education And Research Hospital, Departmant Of Neurosurgery, İstanbul
2Edirne State Hospital, Departmant Of Neurosurgery, Edirne
3Eskişehir Osmangazi University, Medical Faculty, Departmant Of Neurosurgery, Eskisehir
4Eskişehir Osmangazi University Vocational School Of Health Services, Eskisehir
5Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Department Of Medical Biology, Eskişehir
6Kocaeli University Medical Faculty, Department Of Biostatistics, Kocaeli

BACKGROUND: The aim of this study was to investigate the effect of natural antioxidants resveratrol and quercetin on oxidative stress and secondary cell damage in rats with acute spinal cord injury.
METHODS: In this experimental study, 42 male Sprague-Dawley rats were used. Spinal cord injury was performed with clip compression method at level of T4-5. The study was conducted using 6 groups: control, trauma, trauma and solvent, trauma and resveratrol, trauma and quercetin, and trauma with combined resveratrol and quercetin. All rats were euthanized 48 hours after the procedure. Effects of resveratrol and quercetin on serum and tissue total antioxidant capacity and paraoxanase activity level were examined.
RESULTS: Compared to trauma group, there was a significant increase in total antioxidant capacity and paraoxanase activity level in resveratrol, quercetin, and combined treatment groups. There was no significant difference between resveratrol and quercetin groups with regard to total antioxidant capacity and paraoxanase activity level. Total antioxidant capacity and paraoxanase activity level were significantly higher in solvent group than trauma group. In histopathological evaluation, there was a decrease in polymorphonuclear leukocyte infiltration in solvent, resveratrol, quercetin, and combined treatment groups.
CONCLUSION: Biochemical and histological staining results of present study showed that resveratrol and quercetin may be effective in preventing secondary damage in spinal cord injury.

Keywords: Antioxidant, experimental spinal cord injury, quercetin, resveratrol.

Deneysel spinal kord travması sonrası resveratrol ve kuersetin’in etkinliğinin araştırılması

Ulvi Çiftçi1, Emre Delen2, Murat Vural3, Onur Uysal4, Didem Turgut Coşan5, Canan Baydemir6, Fulya Doğaner5
1Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Servisi, İstanbul
2Edirne Devlet Hastanesi, Nöroşirürji Servisi, Edirne
3Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı, Eskişehir
4Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eskişehir
5Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medikal Biyoloji Ana Bilim Dalı, Eskişehir
6Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, Kocaeli

AMAÇ: Bu çalışmada, doğal antioksidanlardan olan resveratrol ve kuersetin’in, deneysel spinal kord travması oluşturulmuş sıçanlarda, oksidatif stres ve sekonder doku hasarı üzerine olan etkilerini araştırmak amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu deneysel çalışmada, 42 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Spinal kord hasarı klip kompresyon metodu kullanılarak T4-T5 seviyesinden yapıldı. Çalışma kontrol, travma, travma+çözücü, travma+resveratol, travma+kuersetin ve travma+kombine (resveratrol ve kuersetin) olmak üzere 6 grup üzerinden yürütüldü. İşlemden 48 saat sonra tüm sıçanlar sakrafiye edildi. Resveratrol ve kuersetin’in serum ve dokuda total antioksidan kapasite düzeyi ve paraoksonaz enzim aktivitesine ve histopatolojik bulgulara olan etkisi araştırıldı.
BULGULAR: Sonuç olarak resveratrol, kuersetin ve kombine tedavi verilen gruplarda TAOK düzeyi ve PON aktivitesi değerlerinde travma grubuna göre anlamlı bir artma saptandı. Resveratrol ve kuersetin grupları arasında TAOK düzeyi ve PON aktivitesi açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Çözücü grubunda TAOK düzeyi ile PON aktivitesi travma grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Histopatolojik incelemede ise sadece çözücü, resveratrol, kuersetin ve kombine tedavi gruplarında PMNL infiltrasyonunun azaldığı görüldü.
TARTIŞMA: Çalışmamızdaki biyokimyasal ve histolojik değerlendirmede resveratrol ve kuersetin uygulamasının spinal kord travmasında görülen ikincil hasardan, spinal kordu korumak için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Antioksidan, deneysel spinal kord hasarı, kuersetin, resveratrol.

Ulvi Çiftçi, Emre Delen, Murat Vural, Onur Uysal, Didem Turgut Coşan, Canan Baydemir, Fulya Doğaner. Efficiacy of resveratrol and quercetin after experimental spinal cord injury. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2016; 22(5): 423-431

Corresponding Author: Ulvi Çiftçi, Türkiye
Manuscript Language: English