p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 17 Issue : 6 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery - Ulus Travma Acil Cerrahi Derg: 17 (6)
Volume: 17  Issue: 6 - November 2011
1.Determination of urinary N-acetyl-β-D glucosaminidase (NAG) levels in experimental blunt renal trauma
Alpaslan Hanbeyoğlu, Ahmet Kazez, Bilal Üstündağ, Nusret Akpolat
PMID: 22289997  doi: 10.5505/tjtes.2011.57973  Pages 475 - 481
AMAÇ
İdrar N-asetil-β-D glukozaminidaz (NAG) düzeyinin, künt böbrek yaralanmasının tanı ve takibinde kullanılabilirliği araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Yirmi adet Sprague-Dawley cinsi genç-erişkin sıçanla çalışıldı. Sham grubunda sol böbrek eksplorasyonu yapıldı. Travma grubunda sol böbrek eksplore edildikten sonra 20 gr ağırlık böbrek üzerine düşürüldü. İşlem öncesi, işlem sonrası 0-6., 12-24., 24-36. ve 36-48. saatler arasında strip ile idrar tetkiki, idrar NAG ve kreatinin (Cr) düzeyleri için örnekler alındı. İstatistiksel analiz Mann-Whitney U ve Kruskall Wallis testleri ile yapıldı.
BULGULAR
Travma oluşturulan böbreklerin makroskopik incelemelerinde grade II ve III yaralanma olduğu, histopatolojik incelemelerinde de beklenen patolojik değişiklikler görüldü. Travma grubundaki sıçanların hepsinde makroskopik hematüri izlendi. Travma grubunda 0-6., 12-24., 24-36. ve 36-48. saatler arasındaki idrar NAG/Cr düzeyleri işlem öncesi kontrol değerlere göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Sham grubunda ise sadece 0-6. saatteki idrar NAG/Cr düzeyleri kontrol değerlere göre anlamlı olarak yüksekti. Sıfır-6. saatteki NAG/Cr düzeylerindeki artış travma grubunda anlamlı olarak daha fazlaydı.
SONUÇ
İzole künt böbrek yaralanmalarından sonra erken dönemde idrar NAG düzeyleri anlamlı olarak yükselmektedir. NAG düzeylerinin künt böbrek yaralanmalarında bir ölçüt olarak kullanılabilirliği için daha kapsamlı ve klinik çalışmalarla geliştirilmesi gerekmektedir.
BACKGROUND
We evaluated the applicability of urinary N-acetyl-beta-D glucosaminidase (NAG) levels in the diagnosis and follow-up in blunt kidney injury.
METHODS
Twenty Sprague-Dawley rats were studied. In the Sham group, left kidney exploration was made. In the Trauma group, after left kidney exploration, a 20 g weight was dropped onto the kidneys. Urine was collected for analysis with strip and determination of urinary NAG and creatinine (Cr) levels at baseline and 0-6, 12-24, 24-36 and 36-48 postoperative hours. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used.
RESULTS
Macroscopic examinations of traumatized kidneys revealed grade II and III injury, and histopathological examinations showed relevant changes. Macroscopic hematuria was observed in all traumatized rats. Urinary NAG/Cr levels in the Trauma group were found to be significantly higher than their base levels at 0-6, 12-24, 24-36, and 36-48 hours. In the Sham group, only the level of NAG/Cr at 0-6 hours was significantly higher. The increase in NAG/Cr levels at 0-6 hours was significantly higher in the Trauma group than in the Sham group.
CONCLUSION
After isolated blunt renal trauma, urinary NAG levels increase in the early stage. However, more detailed clinical studies are needed to develop NAG levels as a criterion in the follow-up of blunt renal trauma.

2.Effect of pentoxifylline and vinpocetine on the healing of ischemic colon anastomosis: an experimental study
Aziz Sümer, Ediz Altinli, Serkan Senger, Neşet Köksal, Ender Onur, Ersan Eroğlu, Pembegül Güneş
PMID: 22289998  doi: 10.5505/tjtes.2011.75428  Pages 482 - 487
AMAÇ
Bu çalışmada, eritrositlerin fleksibilitesini, deformabilitesini ve akışkanlığını arttıran, aynı zamanda trombositlerin agregasyon yeteneklerini azaltan pentoksifilin ile nöroprotektif, antioksidan etkisi olan vinposetinin kolon anastomozlarında iyileşme üzerine olan etkileri araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmamızda 30 adet Albino Wistar cinsi sıçan kullanıldı. Denekler herbiri 10 adet sıçandan oluşan 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda kolon iskemisi oluşturuldu. Kolon transeksiyonu sonrası anastomoz yapıldı. Grup A’ya intraperitoneal olarak serum fizyolojik, Grup B’ye pentoksifilin ve Grup C’ye ise vinposetin verildi. Cerrahi işlem sonrası 5. günde eter anestezisi ile sakrifiye edilen sıçanların kolon patlama basınçları ölçüldü. Anastomoz bölgesi hidroksiprolin ölçümü ve histopatolojik inceleme için çıkartıldı.
BULGULAR
Gruplararası kolon patlama basınçları kontrol grubuna göre daha yüksek ölçülmekle birlikte, istatistiksel olarak anlamlı değildi. Gruplararası doku hidroksiprolin düzeyleri açısından Grup A ile Grup B, Grup A ile Grup C ve Grup B ile Grup C arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı.
SONUÇ
Vinposetinin de pentoksifilin gibi iskemik kolon anastomozlarına olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.
BACKGROUND
In the current study, we aimed to investigate the influences of pentoxifylline, which increases the flexibility, deformability and viscosity of the erythrocytes while reducing the aggregation abilities of the platelets, and vinpocetine, which has neuroprotective and antioxidant effects, on healing of colonic anastomoses.
METHODS
We used 30 Albino Wistar rats. Subjects were divided into three groups of 10 rats each. Colonic ischemia was established in all the groups. Following colonic transection, anastomosis was performed. Group A received intraperitoneal saline, whereas Group B and Group C received pentoxifylline and vinpocetine, respectively. The subjects were sacrificed on the postoperative 5th day by ether anesthesia, and their colonic bursting pressures were measured. The anastomotic area was excised for hydroxyproline assay and histopathologic examination.
RESULTS
According to intergroup comparisons, colonic bursting pressure was found to be higher in the treatment groups than in the control group; however, the difference was not statistically significant. Intergroup comparisons regarding tissue hydroxyproline levels showed statistically significant differences between Groups A and B, Groups A and C and Groups B and C.
CONCLUSION
Similar to pentoxifylline, vinpocetine was also shown to have a beneficial effect over ischemic colon anastomoses.

ORIGINAL ARTICLE
3.Our new stethoscope in the Emergency Department: Handheld ultrasound
Figen Coşkun, Emine Akıncı, Mehmet Ali Ceyhan, Havva Şahin Kavaklı
PMID: 22289999  doi: 10.5505/tjtes.2011.89914  Pages 488 - 492
AMAÇ
1996 yılında Rozycki ve arkadaşları tarafından önerilen Focused Assesment with Ultrasound for Trauma (FAST) kavramıyla travma hastalarına yaklaşımda yeni bir dönem başlamıştır. Günümüzde travma hastalarında yatak başı ultrasonografi (USG) değerlendirilmesi Advanced Trauma Life Support (ATLS) içine dahil edilmiştir. Bu çalışmada, acil servise başvuran travma hastalarının ilk değerlendirilmesinde el ultrasonunun (Vscan) karıniçi serbest sıvı varlığının saptanmasında kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini araştırmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu çalışma, çok merkezli ve prospektiftir. Üç eğitim hastanesinin acil servisine başvuran çoklu travma hastaları değerlendirildi. Acil tıp uzmanı tarafından Vscan aracılığı ile FAST ve radyoloji uzmanı tarafından karın USG’si yapıldı. Vscan sonuçları, karın USG sonuçları ve yapıldıysa diğer görüntüleme yöntemi ile karşılaştırıldı.
BULGULAR
Çalışmaya 216 hasta alınmış olup, 203 hastada Vscan ile yapılan FAST negatifken, 13 hastada pozitifti. Radyoloji uzmanı tarafından yapılan USG altın standart olarak kabul edildiğinde, FAST’in duyarlılığı %88,9, özgüllüğü %97,6, negatif tahmini değeri 99,5, pozitif tahmini değeri ise %61,5 olarak saptandı.
SONUÇ
Taşınabilir görüntüleme cihazlarının en küçüğü olan Vscan acil serviste gerek travma hastaları gerekse kritik hasta değerlendirilmesi sırasında boynumuzda taşıyabildiğimiz steteskopumuz kadar vazgeçilmez bir araç olacaktır.
BACKGROUND
The concept of Focused Assessment with Ultrasound for Trauma (FAST), which was introduced by Rozycki et al. in 1996, has started a new era in the management of trauma patients. Today, Advanced Trauma Life Support (ATLS) suggests bedside ultrasonography (USG) evaluation of trauma patients. We aimed to investigate the usability and the reliability of handheld ultrasound (Vscan) in determining free fluid during the initial evaluation of trauma patients.
METHODS
This was a multi-center, prospective study involving multiple trauma patients who presented to three hospital emergency departments (EDs). FAST was completed using Vscan by an emergency physician and an abdominal USG was performed by a radiologist on all patients. Results of Vscan, abdominal USG and other radiological studies, if performed, were compared.
RESULTS
A total of 216 patients were included in the study. Of those, 203 had negative Vscan results, while 13 had positive results. When USG performed by a radiologist was considered as the gold standard, Vscan sensitivity for FAST was 88.9%, specificity was 97.6%, negative predictive value was 99.5%, and positive predictive value was 61.5% in our study.
CONCLUSION
Vscan, as the smallest portable imaging device, seems to have a promising future as an indispensable gadget, equal to stethoscopes, in evaluating trauma and other critical patients.

4.Traumatic abdominal wall hernia
Sanjay Gupta, Usha Dalal, Rajeev Sharma, Ashwani Dalal, Ashok Kumar Attri
PMID: 22290000  doi: 10.5505/tjtes.2011.40225  Pages 493 - 496
AMAÇ
Künt karın travmasının yüksek prevalansına karşın, travmatik karın duvarı hernisi (TKDH) ile nadiren karşılaşılmaktadır. Değişken prezantasyonu ile birlikte bu antiteye ilişkin farkındalığın azlığı nedeniyle tanısı güçlükle konulmaktadır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Hastanemizde ameliyat edilen TKDH’li bütün hastaların dosyaları, retrospektif olarak gözden geçirildi ve analiz edildi.
BULGULAR
TKDH’li toplam 11 hasta değerlendirildi (8 erkek, 3 kadın). Klinik tablo çeşitliydi; palpe edilebilen bir defekt ve redükte edilebilir şişlik (n=6), redükte edilemeyen şişliğe ilişkin lokalize alan (n=3), cerrahi amfizem (n=2) ve sellülit/apse formasyonu (n=2). Hastaların tamamı, hastaneye yatırılmalarından itibaren 24 saat içinde ameliyat edildi. Geç başvuran 3 hasta dışında kalanlarda, sonuç olumlu idi. Mortalite nedeni muhtemelen bağırsağın boğulması ile gelişen perforasyona bağlı septisemi idi.
SONUÇ
Nadir olmakla birlikte TKDH, tanı ve müdahalede bir gecikme olması durumunda anlamlı morbidite ve mortalite ile birliktedir. Erken girişim sonucu anlamlı olarak iyileştirmektedir.
BACKGROUND
Traumatic abdominal wall hernia (TAWH) is uncommonly encountered despite the high prevalence of blunt abdominal trauma. The diagnosis is often difficult because of its varied presentation along with lack of awareness of this entity.
METHODS
The case files of all patients with TAWH who were operated at our hospital were retrospectively reviewed and analyzed.
RESULTS
A total of 11 patients with TAWH were analyzed (8 males, 3 females). The clinical presentation was varied, with a palpable defect and a reducible swelling (6 patients), localized area of irreducible swelling (3 patients), surgical emphysema (2 patients), and cellulitis/abscess formation (2 patients). All of these patients were operated within 24 hours of hospital admission. Except for the 3 patients who presented late, there was a favorable outcome in all the others. The cause of mortality was septicemia, possibly due to incarceration of bowel in the defect leading to strangulation and perforation.
CONCLUSION
TAWH, although uncommon, is associated with significant morbidity and mortality when there is a delay in diagnosis and intervention. Early intervention leads to a significantly better outcome.

5.The analgesic effect of three different doses of nitroglycerine when added to lidocaine for intravenous regional anesthesia in trauma patients
Azim Honarmand, Mohammadreza Safavi, Abas Fatemy
PMID: 22290001  doi: 10.5505/tjtes.2011.30643  Pages 497 - 503
AMAÇ
Nitrogliserin (NTG), analjezik özelliklere sahiptir. Mevcut çalışmanın amacı, travma hastalarında intravenöz rejyonel anestezide (IVRA) lidokain eklendikten sonra üç farklı NTG dozunun (200 µg, 300 µg ve 400 µg) analjezik etkisini değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM
El cerrahisi uygulanan 100 hasta rastgele dört gruba ayrıldı: Kontrol grubunda serum fizyolojik ile toplam 40 mL’lik bir doza dilüe edilen 3 mg/kg %2 lidokain (Grup LS, n=25) veya NTG grubunda serum fizyolojik ile toplam 40 mL’lik bir doza dilüe edilen 200, 300, 400 µg NTG + 3 mg/kg 2% lidokain (sırasıyla Grup LN1, Grup LN2, Grup LN3; her bir grupta n=25) uygulandı. Turnike uygulamasından önce ve sonra, hemodinamik değişkenler, turnike ağrısı, sedasyon ve kullanılan analjezik kullanımı kaydedildi.
BULGULAR
Duysal ve motor bloğun başlama zamanları, LN1, LN2 ve LS gruplarına göre LN3 grubunda anlamlı şekilde daha kısaydı (p<0,05). Duysal ve motor bloğun geriye dönme zamanları, LN1, LN2 ve LS gruplarına kıyasla LN3 grubunda anlamlı şekilde daha uzundu (p<0,05). Ameliyat sonrası vizüel analog skala (VAS) skorları, LS-grubuna kıyasla LN3 grubunda turnikenin gevşetilmesinden 2., 4., 8., 12. ve 24. saat sonra anlamlı şekilde daha düşüktü (p<0,05).
SONUÇ
IVRA’da lidokaine 400 µg NTG’nin eklenmesi, 200 µg veya 300 µg NTG’nin eklenmesine göre, travma hastalarında yan etkilere yol açmaksızın, duysal ve motor bloğun başlama zamanını kısaltır, anestezi kalitesini ve perioperatif analjeziyi artırır.
BACKGROUND
Nitroglycerine (NTG) has analgesic properties. The aim of the present study was to assess the analgesic effect of three different doses of NTG (200 µg, 300 µg and 400 µg) when added to lidocaine in intravenous regional anesthesia (IVRA) in trauma patients.
METHODS
One hundred patients undergoing hand surgery were randomly allocated to four groups to receive 3 mg/kg 2% lidocaine diluted with saline to a total dose of 40 mL in the control group (Group LS, n = 25) or 200, 300, 400 µg NTG plus 3 mg/kg 2% lidocaine diluted with saline to a total dose of 40 mL in the NTG group (Groups LN1, LN2, LN3 respectively; n = 25 in each group). Before and after the tourniquet application, hemodynamic variables, tourniquet pain, sedation, and analgesic use were recorded.
RESULTS
Sensory and motor block onset times were significantly shorter in the LN3 group compared with Groups LN1, LN2, and LS (p<0.05). Sensory and motor block recovery times were statistically prolonged in the LN3 group when compared with Groups LN1 and LS (p<0.05). Postoperative visual analogue scale (VAS) scores were significantly lower at 2, 4, 8, 12, and 24 hours after tourniquet release in Group LN3 compared with Group LS (p<0.05).
CONCLUSION
The addition of 400 µg NTG to lidocaine in IVRA shortens the onset of sensory and motor block in trauma patients and improves the quality of anesthesia and perioperative analgesia better than the addition of 200 µg or 300 µg NTG, without causing side effects.

6.Outcome of surgically treated Lisfranc injury: A review of 34 cases
Mohd Fairudz Mohd Miswan, Vivek Ajit Singh, Nor Faissal Yasin
PMID: 22290002  doi: 10.5505/tjtes.2011.04809  Pages 504 - 508
AMAÇ
Merkezimize başvuran Lisfranc yaralanması olan olgular, tedavi yöntemi ve nihai fonksiyonel sonuçları incelenerek değerlendirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu retrospektif çalışmada, merkezimizde 2000 ile 2006 yılları arasında Lisfarnc yaralanması tanısıyla tedavi edilen 34 olgunun sonuçları değerlendirildi. Bu yazıyla, bu dönemde tedavi edilen Lisfranc yaralanması olan tüm hastaların demografik ve fonksiyonel sonucun belirlenmesi amaçlandı.
BULGULAR
Yaralanmalar “Hardcastle ve Arkadaşlarının Sınıflaması”na göre sınıflandırıldı. En yaygın Lisfranc yaralanması tipi, tip B2 (%41) oldu. Bu yaralanmalar, çoğunlukla K-telleri ile sabitlendi (%76,5). Bristol Foot Skoru (BFS) ile değerlendirilen hastalar, 16 ile 25 arasında değişen toplam skor ile bütün kategorilerde iyi bir skora sahipti.
SONUÇ
İster kapalı ister açık fiksasyon yöntemleri ile tedavi edilsin, bütün Lisfranc yaralanmalarının iyi bir uzun süreli fonksiyonel sonuç gösterdiğini düşünüyoruz.
BACKGROUND
We reviewed cases with Lisfranc injuries who presented to our center in order to study the adequacy of the treatment method and their final functional outcome.
METHODS
This is a retrospective review of 34 cases diagnosed with Lisfranc injuries treated at our center from 2000 to 2006. This review is aimed to determine the demography and functional outcome of all patients with Lisfranc injury treated during this period.
RESULTS
The injury was classified based on the "Hardcastle and Associates Classification". In our review, we found that the commonest Lisfranc injury was type B2 (41%). These injuries are mostly fixed with K-wires (76.5%). All patients assessed with Bristol Foot Score (BFS) had a good score in all categories, with a total score ranging from 16 to 25.
CONCLUSION
We concluded that all Lisfranc injuries, whether treated with closed or open fixation methods, demonstrated a good long-term functional outcome.

7.Outcome predictors of Glasgow Outcome Scale score in patients with severe traumatic brain injury
Zalika Klemenc-Ketis, Urska Bacovnik-Jansa, Marko Ogorevc, Janko Kersnik
PMID: 22290003  doi: 10.5505/tjtes.2011.35336  Pages 509 - 515
AMAÇ
Travmatik beyin hasarı, sağ kalan kişilerde yüksek mortalite ve morbiditeye neden olan majör bir kamu sağlığı problemidir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Ağır travmatik beyin hasarına sahip olan hastalara ilişkin retrospektif bir kohort çalışması gerçekleştirdik. Tedavi eden doktorun hastanın bilincine ilişkin değerlendirmesi, hastanın demografik özellikleri, rutin fiziksel ölçümleri ve tıbbi girişimler kaydedildi. Glasgow Koma Skalası ve genişletilmiş Glasgow Sonuç Skalası kullanıldı.
BULGULAR
Bu çalışmaya 60 hasta (%83,3 erkek, ortalama yaş 49,5 yıl) dahil edildi. Glasgow Koma Skalası skoru 4,8±1,9 ve genişletilmiş Glasgow Sonuç Skalası skoru 2,9±2,5 puan idi. Daha yüksek genişletilmiş Glasgow Sonuç Skalası skoruna yönelik lineer regresyon, varyansın %59,8’ini açıkladı ve önemli prediktörler olarak epidural hematomanın varlığını gösterdi. Daha yüksek genişletilmiş Glasgow Sonuç Skalası skoruna yönelik sınıflama ağacı, şu değişkenlerin önemli olabileceğini gösterdi: Hastanede kalma süresi, Glasgow Koma Skalası skoru, parsiyel karbondioksit basıncı, cerrahi, hastane dışı acil ekibinin yanıt zamanı, sistolik ve diyastolik kan basıncı, düşme ve kafa kaidesi kırığı.
SONUÇ
Ağır travmatik beyin hasarlı hastalara yönelik bakımı geliştirmek için travma merkezleri arasında gelecekte daha yararlı karşılaştırmalar yapmak ve karşılaştırmalı değerlendirmeyi ilerletmek üzere; izleme, girişim ve sonuç kaydı ile ilgili standardize yatılı tedavi protokolü benimsenmelidir.
BACKGROUND
Traumatic brain injury is a major public health problem due to high mortality and morbidity among survivors.
METHODS
We performed a retrospective cohort study of patients with severe traumatic brain injury. We recorded the attending physician’s evaluation of the patient’s consciousness, the patient’s demographics, routine physical measurements, and medical interventions. We used Glasgow Coma Scale and Extended Glasgow Outcome Scale.
RESULTS
We included 60 patients (83.3% males, mean age: 49.5 years). The Glasgow Coma Scale score was 4.8±1.9 and the Extended Glasgow Outcome Scale score was 2.9±2.5 points. Linear regression for higher Extended Glasgow Outcome Scale score explained 59.8% of the variance and revealed the duration of hospital stay and the presence of epidural hematoma as significant predictors. The classification tree for the higher Extended Glasgow Outcome Scale score revealed the following variables to be important: the duration of hospital stay, Glasgow Coma Scale score, partial pressure of carbon dioxide, surgery, response time of out-of-hospital emergency team, systolic and diastolic blood pressure, fall, and basis fracture.
CONCLUSION
Standardized inpatient protocol on monitoring, intervention and outcome recording should be adopted to make future comparisons more useful and to promote benchmarking between trauma centers in order to improve care for patients with severe traumatic brain injury.

8.Treatment for esophageal perforations: analysis of 11 cases
Ersin Arslan, Maruf Şanlı, Ahmet Feridun Işık, Bülent Tunçözgür, Ahmet Uluşan, Levent Elbeyli
PMID: 22290004  doi: 10.5505/tjtes.2011.41882  Pages 516 - 520
AMAÇ
Kliniğimizde tedavi uygulanan özofagus perforasyonlu 11 olgu, özellikle cerrahi tedavinin önemini vurgulamak için sunuldu.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu çalışmada, 2005-2010 yılları arasında özofagus perforasyonu nedeni ile tedavi uygulanan 11 olgu geriye dönük olarak incelendi. İlk 24 saat içerisinde tanı konulan olgular erken, daha sonra tanı konulanlar ise geç tanı olarak değerlendirildi.
BULGULAR
Olguların yaş ortalaması 45,8 idi. Olgulardan 3’üne perforasyon oluştuktan sonra erken, diğerlerine ise geç dönemde tanı konuldu. Erken tanı konulan 3 olguya primer onarım, geç tanı konulan 8 olgunun 4’üne primer onarım, 2’sine kolon interpozisyonu, 1’ine stent uygulama ve 1 olguya ise medikal tedavi uygulandı. Geç tanı konulan olguların tümüne drenaj yapıldı. Erken tedavi edilen 3 olgu komplikasyonsuz olarak iyileşti. Diğer 8 olgunun 1’inde anastomoz kaçağı, 1’inde ise fistül gelişti. İki olgu hayatını kaybetti. Mortalite %18,1 olarak bulundu.
SONUÇ
Özofagus perforasyonlarında mediastinit gelişmeden yapılacak olan müdahale hayat kurtarıcıdır. Yaralanmadan sonra 72 saate kadar yapılacak olan ve primer onarımı içeren cerrahi tedavinin iyi sonuçlar verdiğini düşünmekteyiz.
BACKGROUND
We present 11 cases with esophageal perforations who were treated in our department, with the intent of underlining the importance of surgical intervention.
METHODS
We retrospectively analyzed 11 cases of esophageal perforation who were treated from 2005 to 2010. The cases diagnosed within the first 24 hours were regarded as early diagnoses; those diagnosed later than this period were regarded as late diagnoses.
RESULTS
The mean age of the patients was 45.8 years. Following the perforation, 3 of the patients had early diagnoses and the others had late diagnoses. Of the 3 cases with early diagnosis, all had primary repair; of the late diagnosis cases, 4 had primary repair, 2 had colonic interposition, 1 had stent implantation, and 1 received medical treatment. All the cases with late diagnoses underwent drainage. The 3 cases who received early treatment recovered without complications. Of the other 8 cases, 1 had leakage from the anastomosis and 1 developed a fistula. Two (18.1%) of our patients died.
CONCLUSION
Treatments performed before the development of mediastinitis are lifesaving in esophageal perforation patients. We think that surgical treatment performed within the first 72 hours that includes primary repair would yield favorable results.

9.Increased nutritional risk in major trauma: correlation with complications and prolonged length of stay
Zikret Köseoğlu, Adnan Kuvvetli, Ozgün Kösenli, Cem Oruc, Safa Önel, Koray Das, Atilla Akova, Mehmet Özdoğan
PMID: 22290005  doi: 10.5505/tjtes.2011.28582  Pages 521 - 524
AMAÇ
Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II (APACHE II) ve Travma Yaralanma Şiddet Skoru (TRISS), travma sonucunu tahmin etmek için kullanılan fizyolojik ve anatomik şiddet skorlama skalalarıdır. Nutrisyonel Risk Skorlaması (NRS-2002), nutrisyonel riskin taraması için kullanılır. Bu çalışmanın amacı, hastalığın şiddetini, komplikasyonları ve mortalite tahmini için bu skorlama sistemlerinin güvenilirliğini belirlemek ve travma yoğun bakım hastaları için sonuçların tahmininde farklı skorlama sistemleri ile NRS-2002’nin güvenilirliğini karşılaştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu çalışmaya altı aylık çalışma süresinde (1 Temmuz 2008 ile 1 Ocak 2009) travma sonrasında bir eğitim hastanesi yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilen 100 ardışık hasta dahil edildi. Skorlama sistemlerinin diskriminasyon özellikleri alıcı işletim karakteristiği (receiver operating characteristic-ROC) eğrileri kullanılarak değerlendirildi.
BULGULAR
Genel mortalite %14 ve komplikasyon oranı %22 idi. Hastaneye başvuru sırasında hastaların %58’inde nutrisyonel riskin artmış olduğu saptandı. Komplikasyon gelişen hastalarda NRS-2002 skorunun artığı saptandı. Başvurudaki ISS, TRISS ve APACHE II skorlarının mortalite ve komplikasyon tahmini için diskriminasyon gücü güvenilir seviyede (AUC >0,8) idi. NRS-2002 skorunun komplikasyon tahmini için orta derecede diskriminasyon gücü (AUC=0,708) olduğu saptandı. NRS-2002 skoru ile hastanede kalış süresi arasında yüksek korelasyon mevcuttu.
SONUÇ
Travma hastalarının önemli bir yüzdesi nutrisyonel risk altındadır. NRS-2002 skoru travma hastalarında komplikasyon artışı ve yatış süresinde uzama tahmininde yararlı olabilir.
BACKGROUND
Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) and the Trauma Injury Severity Score (TRISS) are physiological and anatomical severity scores to predict trauma outcome. Nutritional Risk Screening (NRS-2002) is used for the screening of nutritional risk, which can affect outcome adversely. The objective of this study was to determine the reliability of these scales to predict disease severity, complications and mortality, and to compare the reliability of the NRS-2002 in predicting outcome with different scoring systems in trauma–intensive care unit (ICU) patients.
METHODS
The study enrolled 100 consecutive patients who were admitted to the ICU in a training hospital due to trauma in the six-month study period (1 July 2008 and 1 January 2009). Discrimination characteristics of the scoring systems were evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curves.
RESULTS
Overall mortality was 14%, and the complication rate was 22%. Nutritional risk at admission was found to be increased in 58% of the patients. The NRS-2002 score was increased in patients with complication. ISS, TRISS and APACHE II at admission had a reliable power of discrimination (AUC>0.8) for mortality and complication prediction. The NRS-2002 score had moderate discrimination power for complication prediction (AUC=0.708) but showed high correlation with increased length of stay (LOS).
CONCLUSION
A significant percent of trauma patients are at nutritional risk. The NRS-2002 score can be useful in predicting complication and prolonged LOS in trauma patients.

10.Unusual emergent presentations of abdominal aortic aneurysm: Can simple blood tests predict the state of emergency
Ali Fedakar, Orhan Fındık, Mehmet Kalender, Mehmet Balkanay
PMID: 22290006  doi: 10.5505/tjtes.2011.65983  Pages 525 - 532
AMAÇ
Bu çalışmada, basit kan testlerinin acil abdominal aort anevrizmasının (AAA) klinik sunumu ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Ocak 1999 - Mart 2009 tarihleri arasında kliniğimiz acil servisine müracaat etmiş ve hastaneye AAA tanısı ile yatırılmış olan toplam 93 hasta geriye dönük olarak incelendi. Kronik sınırlandırılmış rüptür olguları “Grup I”, rüptür tehdidi olguları, “Grup II”, disekan rüptür olguları “Grup III” ve gerçek (serbest) rüptür olguları ise “Grup IV” olarak sınıflandırıldı.
BULGULAR
Kronik sınırlandırılmış rüptür hastaların 15’inde (%16,1), rüptür tehdidi 31’inde (%33), disekan rüptür 14’ünde (%15,1) ve gerçek (serbest) rüptür 27’sinde (%29) saptandı. Hastaların üçünde (%3,2) aortokaval fistül, ikisinde (%2,2) aortoenterik fistül, birinde (%1,1) aortobiliyer fistül tanımlandı. Grup IV hemotokrit seviyesi, beyaz küre sayısı, nötrofil ve lenfosit oranları, bikarbonat seviyesi ve mortalite oranları açısından Grup I, II ve III’e göre istatiksel olarak anlamlı olan farklı parametrelere sahipti.
SONUÇ
Tanıda gecikmeyi önlemek için AAA’nın acil kliniğinin değişkenlik gösterdiğinin bilinmesi önemlidir. Acil odasında alınan basit kan testleri serbest rüptür açısından oldukça yönlendirici olabilmektedir.
BACKGROUND
This paper attempts to see if simple blood test results can predict the state of an emergency aneurysm as being non-ruptured, contained leak or free rupture.
METHODS
Ninety-three patients who presented to our emergency room and were operated for abdominal aortic aneurysm (AAA) between January 1999 and March 2009 were evaluated retrospectively. Cases were classified as: chronic contained rupture (Group I), impending rupture (Group II), dissecting rupture (Group III), and free rupture (Group IV).
RESULTS
Chronic contained rupture was determined in 15 (16.1%), impending rupture in 31 (33.3%), dissecting rupture in 14 (15.1%), and true (free) rupture in 27 (29%) cases. Aortocaval fistula was present in 3 (3.2%) patients, aortoenteric fistula in 2 (2.2%) and aorto biliary fistula in 1 (1.1%). Group IV was significantly different from Groups I, II and III with regard to hematocrit levels, white blood cell counts, neutrophils and lymphocyte rates, bicarbonate levels, and mortality rates.
CONCLUSION
To avoid a delay in diagnosis, it is important to know the different presentations of emergency AAA. In the emergency room, simple laboratory parameters may be highly directive in suspicion of ruptured AAA.

11.Epidemiologic data of the patients with spinal cord injury: Seven years’ experience of a single center
İlknur Tuğcu, Fatih Tok, Bilge Yılmaz, Ahmet S Göktepe, Rıdvan Alaca, Kamil Yazıcıoğlu, Haydar Möhür
PMID: 22290007  doi: 10.5505/tjtes.2011.95676  Pages 533 - 538
AMAÇ
Bu çalışmada, hastanemizde rehabilite edilmiş omurilik yaralanması olan hastaların demografik ve epidemiyolojik verilerinin sunulması, yüksek risk gruplarının ve etyolojik faktörlerinin belirlenmesi ve hastanede yatış süresine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Aralık 2000 ile Haziran 2007 yılları arasında hastanemizde yatarak tedavi görmüş 905 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, yaralanma etyolojisi, hastanede yatış süresi, nörolojik seviye ve fonksiyonel grupları analiz edildi. Hastanede yatış süresini etkileyen faktörler değerlendirildi.
BULGULAR
Hastaların 661’i (%73) erkek, 244’ü (%27) kadındı. Ortalama yaşları 33,4±15,0 ve hastaların %51,27’si 20-33 yaş arasındaydı. Hastanede yatış süresi ortalama 73.6±49.8 gündü. Hastaların 304’ü (%33,5) tetraplejik, 601’i (%66,5) paraplejikti. Motorlu araç çarpışmaları kazaların en sık nedeniydi (n=318, %35,1), bunu yüksekten düşme (n=170, %18.8) takip etti. Tetrapleji ASIA (American Spinal Injury Association) A-B hastaların yatış süresi diğer hastalardan anlamlı derecede daha fazlaydı (p<0,01).
SONUÇ
Omurilik yaralanmalarının çoğu önlenebilir nedenlerden kaynaklanmıştı. Omurilik yaralanmalarının epidemiyolojik, demografik ve patolojik özelliklerinin anlaşılması yüksek risk gruplarının berirlenmesi, yaralanmayı öneleycek bireysel ve toplumsal önlemlerin alınmasına katkı sağlayacaktır.
BACKGROUND
We aimed to present the demographic and epidemiologic data on spinal cord injury (SCI) patients who were rehabilitated at our hospital, to identify high-risk groups and etiological factors, and to evaluate the factors that affect the duration of hospitalization (DOH).
METHODS
Data on 905 SCI patients treated on an inpatient basis between December 2000 and June 2007 at our hospital were retrospectively evaluated. Patient age, sex, etiology of injury, DOH, neurologic level, and functional grouping were analyzed. Additionally, the effects of age and sex on DOH were evaluated.
RESULTS
In total, 661 (73%) of the patients were male and 244 (27%) were female. The mean age of the patients was 33.4±15.0 years; 51.27% of the patients were 20-33 years of age. The mean DOH was 73.6±49.8 days. In all, 304 (33.5%) of the patients were tetraplegic and 601 (66.5%) were paraplegic. Motor vehicle collisions were the most common cause of injury (n=318, 35.1%), followed by falls from an elevated height (n=170, 18.8%). DOH was significantly higher among the tetraplegia American Spinal Injury Association (ASIA) A-B patients than among the other patients (p<0.01).
CONCLUSION
It is clear that most of the SCIs we observed were preventable. Comprehensive identification of the epidemiologic, demographic and pathologic features of SCIs contributes to identifying high-risk groups, thereby making it possible to pay personal and communal attention to precautions for SCIs.

12.The incidence of peripheral nerve injury in trauma patients in Iran
Soheil Saadat, Vahid Eslami, Vafa Rahimi-movaghar
PMID: 22290008  doi: 10.5505/tjtes.2011.75735  Pages 539 - 544
AMAÇ
Bir-34 yaşındaki hastalarda yaralanma önde gelen mortalite, sakatlık ve sağlık bakım gideri nedenidir. Birinci seviye travma hastalarının %2’si ile %3’ü periferik sinir hasarına (PSH) sahiptir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Veriler Ağustos 1999’dan Şubat 2004’e kadar olan zaman aralığı içinde ICD9-kodlarına göre İran Ulusal Travma Kayıt veritabanından toplandı. Bilgiler demografi, PSH’ye ilişkin mekanizma, seviyeler ve bölgeler ile eşlik eden hasarlar, Kısaltılmış Hasar Skalası, hastanede kalma süresi ve hastane giderlerini içerdi.
BULGULAR
16,753 hastanın 219’u (%1,3) PSH’li ve 182’si (%83,1) erkek idi. PSH’li hastaların ortalama yaşı, sinir hasarı olmayan hastalarınkine göre daha düşük bulundu (28.6±14.45 ve 33±21,08 yaş; p<0,001). En yaygın PSH nedeni, keskin cisimden kaynaklanan direkt laserasyondu (%61) bunu karayolu trafik kazaları (%22) izledi. Penetran travma, penetran yaralanmalara göre daha yaygındı (%5,6 ve %0,4, p<0,001). En sık PSH, dirsek ile el bölgesinde görüldü. (%10). Ulnar sinir, en sık olarak yaralanan sinirdi. Ulnar sinir yaralanmasına ilişkin en yaygın alan, ön kol oldu (%15,3).
SONUÇ
Keskin laserasyon ve trafik kazası, genç yaş erkeklerde daha sık olan PSH’ye ilişkin en yüksek oranlara sahiptir. Dirsekten itibaren ele doğru olan açık yaralar, triyajda PSH’ye ilişkin kuşkuyu artırmalıdır. PSH’ye yol açan yaralanmalar nadir olmakla birlikte, bunların sonuçları ve sakatlıkları daha ileri araştırma gerektirmektedir.
BACKGROUND
In patients aged 1-34 years, injury is the leading cause of mortality, disability and health care costs. Two to 3% of Level I trauma patients have peripheral nerve injury (PNI).
METHODS
Data were collected from the Iran National Trauma Registry database, compiled according to the International Classification of Diseases, 9th revision (ICD9) codes, from August 1999 to February 2004. The information included demography, mechanism, levels and regions of PNI, associated injuries, Abbreviated Injury Scale, duration of hospital stay, and costs.
RESULTS
Of 16,753 patients, 219 (1.3%) had PNI; 182 (83.1%) were male. The mean age of the patients with PNI was lower than of those without nerve injury (28.6±14.45 vs. 33±21.08 years; p<0.001). The most common cause of PNI was direct laceration from a sharp object (61%) followed by road traffic crashes (22%). Penetrating trauma was more common than non-penetrating injuries (5.6% vs. 0.4%, p<0.001). The most frequent PNI location was from the elbow to the hand (10%). The ulnar nerve was the most commonly injured nerve. The most common area of ulnar nerve injury was at the forearm (15.3%).
CONCLUSION
Sharp laceration and road traffic crash have the highest rates of PNI, which are more common in young males. Open wounds from the elbow to the hand should raise suspicion of PNI in triage. Although injuries leading to PNI are rare, their outcomes and disabilities require further research.

13.Clinical management and reconstruction of isolated orbital floor fractures: The role of computed tomography during preoperative evaluation
Nesrin Tan Baser, Refika Bulutoglu, Nihal Uzun Celebi, Gurcan Aslan
PMID: 22290009  doi: 10.5505/tjtes.2011.47135  Pages 545 - 553
AMAÇ
İzole orbita taban kırıklarının cerrahi endikasyonu, zamanlaması, kullanılacak rekonstrüksiyon materyali hakkında halen görüş birliği yoktur.
GEREÇ VE YÖNTEM
2002-2010 yılları arasında izole orbita taban kırığı tanısı alarak ameliyat edilen hastalar (41 erkek, 13 kadın) geriye dönük olarak değerlendirildi.
BULGULAR
İzole orbita taban kırığı tanısı alan 54 hastadan, ameliyat edilen 49 hastanın cerrahi endikasyonuna bakıldığında, %20,4’ünde göz hareketlerinde kısıtlılık ve belirgin enoftalmi, %79,6’sında koronal planda çekilen bilgisayarlı tomografi görüntülerinin etkili olduğu görüldü. Hastaların %36,7’si ilk 16 saat içinde %10,2’si en geç 72-96 saat içinde ameliyat edildi. Orbita taban onarımı için ultra ince poröz polyetilen kullanıldı. Bu çalışma nedeniyle kendilerine ulaşılan 12 hastanın enoftalmi-egzoftalmi açısından normal sınırlarda olduğu, hiçbir hastada ektropiyon ya da skleral show bulgusu olmadığı, hastaların skara bağlı herhangi bir şikayetlerinin olmadığı görüldü.
SONUÇ
Tedavi edilmediğinde enoftalmi ve çift görme ile sonuçlanabilecek olan orbita taban kırığında, iyi prognoz doğru cerrahi endikasyon, erken cerrahi girişim ve uygun materyal ile onarıma bağlı olduğunu düşünmekteyiz.
BACKGROUND
A common consent regarding repair indications, timing of repair and choice of reconstruction materials for isolated orbital base fractures does not yet exist.
METHODS
We retrospectively reviewed our patients (41 male, 13 female) who were operated due to a diagnosis of isolated orbital floor fracture between 2002 and 2010.
RESULTS
Fifty-four patients diagnosed with isolated orbital base fracture were found; 49 of 54 patients required surgery. The indications for surgery were restricted ocular motility and marked enophthalmos in 20.4% of the patients, whereas in 79.6%, surgical intervention was decided largely based on the coronal computed tomography images. 36.7% of the cases were operated earliest, in the first 16 hours, and 10.2% were operated the latest, in 72-96 hours. Ultra-thin porous polyethylene was used in the orbital base repair. Twelve patients contacted for this study were evaluated. Enophthalmia and exophthalmia were in normal limits in patients, and none of the patients displayed ectropion or scleral show findings or reported any complaints related to scar formation.
CONCLUSION
When not treated in a timely manner and with appropriate materials, orbital base fractures might result in enophthalmia and diplopia. We believe that a good prognosis of orbital base fractures relies on the right decision for surgical indication, early surgical intervention, and repair with appropriate material.

CASE REPORTS
14.Primary omental torsion as a cause of acute abdomen: Case report
Selim Sözen, Şükrü Dölalan, Fahrettin Yıldız, Hasan Elkan
PMID: 22290010  doi: 10.5505/tjtes.2011.40222  Pages 554 - 556
Omental infarkt, yaklaşık yüz yıl önce tanımlanmış, nadir görülen bir patolojidir. Akut karın ağrısına neden olan omental torsiyonlu hastamız literatür verileri ile birlikte değerlendirildi. Primer torsiyonda iskemik omentumun eksizyonu ideal tedavi şeklidir.
Torsion of the omentum is a rare pathology that was described 100 years ago. The characteristic appearance of omental torsion and a review of the literature are presented with respect to a case of primary omental torsion that was causing acute abdomen. Excision of the ischemic omentum is the proper treatment for omental torsion.

15.Abdominal cocoon syndrome as a rare cause of mechanical bowel obstruction: report of two cases
Levent Yeniay, Can Avni Karaca, Cemil Çalışkan, Özgür Fırat, Sinan Muhtar Ersin, Erhan Akgün
PMID: 22290011  doi: 10.5505/tjtes.2011.39018  Pages 557 - 560
Abdominal koza literatürde genelde genç adölesan kadınlarda ince bağırsak tıkanıklığının bir nedeni olarak bildirilen nadir bir durumdur. Bu hastalarda ince bağırsak “abdominal koza” olarak adlandırılan fibröz bir kese içine sarılmıştır. Biz burada tanısı ancak laparotomi ile konulabilen iki olguyu literatürdeki bilgilerle birlikte sunuyoruz. Her iki olguya da erken dönemde müdahale edilerek bağırsak rezeksiyonundan kaçınılmıştır. Her iki olguda da membranın patolojik incelemesi enflamatuvar bir sürece işaret etmiştir.
An abdominal cocoon is an extremely rare condition, and has been reported mainly in young adolescent women as a cause of small bowel obstruction. In these patients, the small bowel is encased in a fibrous sac called an abdominal cocoon. We hereby present two cases who were diagnosed only by laparotomy and their correlation with the literature. They both received early intervention, thus preventing the need for bowel resection. The pathology of both membranes showed inflammation.

16.An unusual cause of cold injury: liquified petroleum gas leakage
Nevra Seyhan, Mustafa Keskin, Zekeriya Tosun, Nedim Savacı
PMID: 22290012  doi: 10.5505/tjtes.2011.79836  Pages 561 - 562
Sıvılaştırılmış petrol gazı (SPG) renksiz ve kokusuz bir gaz olup propan ve bütan hidrokarbonlarının bir karışımıdır. Petrol ve dizelden daha ucuz olduğu ve aynı enerjiyi sağladığı için tüm dünyada yaygın olarak tercih edilmektedir. Hızlı buharlaşabilme ve buna bağlı ısıyı düşürebilme özelliğinden dolayı şiddetli donuk yaralanmalarına neden olabilir. Bu yazıda, SPG dönüşümlü arabasını onarmaya çalışırken ellerinde donuk yanığı meydana gelen 33 yaşında erkek hasta sunuldu. SPG’li araçlarda dönüşüm standartlara uygun yapılmadığı takdirde gaz sızıntısı olabilir ve donma yaralanmalarına yol açabilir. Bu potansiyel tehlikeye karşı LPG’li araçların tamiri sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır.
Liquefied petroleum gas (LPG) is an odorless and colorless gas that is a mixture of hydrocarbons (propane and butane). It is now more commonly preferred among drivers as an autogas throughout the world because it is cheaper than petrol or diesel and produces the same amount of energy. Because of its rapid vaporization and consequent lowering of temperature, it may cause severe cold injuries. A 33-year-old male who suffered from hand burn due to LPG is presented in this article. In LPG-converted cars, if the conversion has not been done properly, LPG may leak. Thus, the public must be informed of this potential danger while undertaking repairs of their vehicles.

17.Post-traumatic tricuspid insufficiency: a case report
Ufuk Tütün, Ayşen Aksöyek, Ali İhsan Parlar, Adnan Çobanoğlu
PMID: 22290013  doi: 10.5505/tjtes.2011.02212  Pages 563 - 566
Travma sonrası triküspit yetersizliği göğüs travmasının nadir bir komplikasyonudur. On sekiz yaşında erkek hastanın bisiklet kazasında karın ve göğüs duvarının ön kısmı yaralanıyor. Kalbin inferior diyafragmatik yüzeyindeki yırtık tedavisini yapan doktor tarafından primer dikişle onarılıyor. On sekiz yıl sonra, ciddi triküspit yetersizliği (3+/4+) ile hastaneye başvurdu. Operasyonda, kapak onarıma uygun değildi ve biyoprotez kapak ile değiştirildi. İzole triküspit kapak hasarıyla ilgili hemodinamik bozulma sıklıkla iyi tolere edilir. Rekonstrüktif cerrahi erken periyotta mümkün olabilir. Gecikmiş olgularda, onarım valvüler yapıların dejenerasyonuna bağlı bazı durumlarda uygun olmayabilir. Biyolojik protezler ile replasman uzun süreli olgularda uzun dönemde en iyi sonucu verebilir.
Post-traumatic tricuspid insufficiency is a rare complication of chest trauma. An 18-year-old male patient was injured in a bicycle accident from his abdominal and anterior chest wall. The tear on the inferior diaphragmatic surface of the heart was repaired with primary sutures by the attending surgeon. Eighteen years later, he was admitted to the hospital with severe tricuspid regurgitation (3+/4+). During the operation, the valve was determined unsuitable for repair and was replaced with a bioprosthesis. The hemodynamic aberrations relevant to an isolated tricuspid valve injury are very often well-tolerated. Reconstructive surgery may be possible in the early period. In the late cases, repair is sometimes not feasible due to degeneration of the valvular apparatus. Replacement with a biological prosthesis may give the best long-term results in longstanding cases.

18.Loop formation of Meckel’s diverticulum causing small bowel obstruction in adults: report of two cases
Shilpi Singh Gupta, Onkar Singh
PMID: 22290014  doi: 10.5505/tjtes.2011.54533  Pages 567 - 569
Meckel divertikülü olguların çoğunluğunda asemptomatik olarak kalan en yaygın konjenital gastrointestinal sistem anomalisidir. Yaşam boyu komplikasyon oranı %4’dür. Erişkinlerde nadir bir intestinal tıkanıklık nedenidir. İnce bağırsak tıkanıklığına neden olan Meckel divertikülüne ilişkin halka oluşumu oldukça enderdir. Biz, Meckel divertikülünün distal ucu ile proksimal ileum ve mezenter arasında halka şeklinde adezyonlar oluşmasıyla bağırsağın tıkandığı ve strangülasyona uğradığı iki olguyu sunuyoruz.
Meckel’s diverticulum is the most common congenital anomaly of the gastrointestinal tract, and in the majority of cases it remains asymptomatic. The total lifetime rate of complications is 4%. It is an uncommon cause of intestinal obstruction in adults. Loop formation of Meckel’s diverticulum leading to small bowel obstruction is an extremely rare event. We report two such cases in which the bowel became obstructed and strangulated in a loop formed by adhesion of the distal end of the Meckel’s diverticulum to the proximal ileum and mesentery.

19.Traumatic orbital emphysema: a case report
Ersin Oba, Can Pamukcu, Serkan Erdenöz
PMID: 22290015  doi: 10.5505/tjtes.2011.79069  Pages 570 - 572
Otuz yaşında erkek hasta, sümkürme sonrası sağ gözde gelişen, ani ağrı, şişme, az görme ve çift görme şikayetleri ile başvurdu. Üç gün önce künt orbital travma hikayesi olan hastanın görmesi sağda 6/10, solda 10/10 idi. Ön segment ve fundus incelemesinde özellik saptanmadı. Sağ gözünde yukarı bakış kısıtlılığı tespit edildi. Yukarı ve aşağı bakışları sırasında diplopi mevcuttu. Göz içi basıncı sağda 21 mmHg, solda 16 mmHg idi. Hertel ekzoftalmometre değerleri sağda 21 mm, solda 19 mm idi. Orbital bilgisayarlı tomografi incelemesinde sağ inferior orbital duvar kırığı ve orbital amfizem saptandı. Proflaktik antibiyotik tedavisi başlandı. Üçüncü gün kontrolünde herhangi bir şikayeti bulunmayan hasta intranazal basınç artışına neden olabilecek uygulamalardan kaçınması konusunda uyarıldı. Takipte herhangi bir patolojik bulgu ortaya çıkmadı.
A 30-year-old male presented with sudden diminution of vision, orbital pain, diplopia, and swelling of the eyelid of the right eye after blowing his nose within three days after a blunt ocular trauma. His best-corrected visual acuities were 6/10 in the right eye and 10/10 in the left eye. Anterior segment and fundus examination were normal bilaterally. Limitation of upward ocular motility was noticed in the right eye. Diplopia was detected in both upward and downward motilities. Intraocular pressures were 21 mmHg in OD and 16 mmHg in OS. Hertel exophthalmometry measurements were 21 mm for the right eye and 19 mm for the left eye. The direct computerized tomography image displayed the inferior orbital wall fracture and orbital emphysema in the right orbit. Prophylactic antibiotherapy was applied. The patient was advised not to blow his nose. He had no complaints on the third day after the trauma. Follow-up examinations showed no ophthalmological complications.

LETTER
20.Surgical treatment of penile fracture
Vijay Naraynsingh, Ravi Maharaj, Dilip Dan, Seetharaman Hariharan
doi: 10.5505/tjtes.2011.00533  Pages 573 - 574
Abstract |Full Text PDF

21.Letter to the Editor,
Oktay Aydın, Sedat Döm, Oral Saygun, Fatih Ağalar
Pages 575 - 576
Abstract |Full Text PDF