BACKGROUND
Occult diaphragmatic injuries are associated with significant mortality, if the diagnosis is delayed. We report our experience in diagnostic and therapeutic thoracoscopy in a selected group of patients with stab wounds of thoracoabdominal region.
METHODS
The patients who underwent thoracoscopic management of thoracoabdominal stab injuries between June 2001-December 2005 were included into the study. The data were retrospectively analyzed.
RESULTS
Ninety-three patients with abdominal and thoracoabdominal stab wounds underwent videoendoscopic management. Among them, eleven selected patients with thoracoabdominal stab injuries were managed by thoracoscopy. The procedures were performed under general (n=10) or local anesthesia (n=1). Diaphragmatic injuries were repaired by intracorporeal sutures in three cases and bleeding was controlled in another two cases by electrocautery coagulation. The procedures were simply diagnostic in six patients. The mean operating time and hospital stay were 35 minutes and 3.5 days respectively. There was neither intraoperative or early postoperative complication, nor mortality.
CONCLUSION
Thoracoscopy is a safe and efficient tool in the diagnosis and treatment of diaphragmatic stab injuries.
AMAÇ
Okült diyafragma yaralanmaları tanıda gecikildiği takdirde yüksek mortaliteye neden olurlar. Bu yazıda, torakoabdominal bölgenin delici ve kesici alet yaralanmalarında tanısal ve terapötik torakoskopi uygulanan hasta grubuna ait deneyimler sunuldu.
GEREÇ VE YÖNTEM
Haziran 2001-Aralık 2005 tarihleri arasında kliniğimizde torakoabdominal bölgenin delici ve kesici alet yaralanması nedeniyle torakoskopik yaklaşım uygulanan hastalar bu çalışmaya alındı. Veriler geriye dönük olarak analiz edildi.
BULGULAR
Abdominal ve torakoabdominal delici, kesici alet yaralanması nedeniyle 93 hastaya videoendoskopik girişim uygulandı. Bunların içinde torakoabdominal bölgenin delici ve kesici alet yaralanması nedeniyle seçilmiş 11 hastaya tanısal ve terapötik torakoskopi uygulandı. Ameliyatlar genel (n=10) ve lokal (n=1) anestezi altında uygulandı. Diyafragma yaralanması üç hastada saptandı ve intrakorporeal dikişlerle onarıldı. İki hastada kanama kontrolü elektrokoterle sağlandı. Geriye kalan altı hastada torakoskopi yalnızca tanısal bir işlem olarak gerçekleşti ve sonlandı. Ortalama ameliyat süresi ve hastanede yatış süresi sırasıyla 35 dakika ve 3.5 gün idi. Perioperatif veya erken postoperatif dönemde komplikasyonla ya da mortaliteyle karşılaşılmadı.
SONUÇ
Torakoskopi diyafragma yaralanmalarının tanı ve tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemdir.