BACKGROUND: This study evaluates the safety and effectiveness of coil embolization of the superior rectal artery for both emergency and elective treatment of rectal bleeding caused by Goligher grade 4 hemorrhoids, where surgery is contraindicated.
METHODS: Between 2019 and 2024, 18 patients (11 males, 7 females) with a mean age of 65±10.3 years were included in the study. Hemorrhoid grading was performed according to the Goligher classification, and rectal bleeding grading was assessed using the Paris bleeding severity score. Femoral artery access was utilized for embolization in all patients, and superior rectal artery branches were embolized exclusively with coils. All patients were treated electively except one who developed hemodynamic instability due to massive rectal bleeding while monitored in the intensive care unit. Follow-up was conducted via clinical examination and rectoscopy at 1, 3, and 6 months.
RESULTS: All patients underwent successful treatment with 100% technical success. No procedure-related ischemic complications or femoral artery puncture-related complications were observed in any patient. All patients were classified as grade 4 according to the Goligher classification prior to treatment. The mean Paris bleeding severity score was 6.6±1.1 before treatment, 3.4±1.5 at the first month, 3.8±1.61 at the third month, and 3.6±1.29 at the sixth month. Recurrence occurred in one patient at the first month and in another at the third month. Clinical success was 95% at the first month and 85% at the third and sixth months. Re-embolization was not performed in patients with recurrence.
CONCLUSION: In conclusion, this study demonstrates that coil embolization of the superior rectal artery branches is a safe and effective minimally invasive procedure for both the emergency treatment of bleeding due to grade 4 hemorrhoidal disease and the elective treatment of patients unsuitable for surgical intervention.
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı cerrahinin kontrendike olduğu Goligher grade 4 hemoroide bağlı rektal kanamanın acil ve elektif tedavisinde süperior rektal arterin koil embolizasyonunun güvenilirliğini ve etkinliğini değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2019-2024 yılları arasında yaş ortalamaları 65±10.3 olan 18 hasta (11 erkek, 7 kadın) çalışmaya alındı. Hemoroid derecelendirmesi Goligher sınıflamasına göre, rektal kanama derecelendirmesi ise Paris kanama şiddeti skoruna göre yapılmıştır. Tüm hastalarda embolizasyon için femoral arter girişi yapılmıştır ve süperior rektal arter dalları yalnızca koiller ile embolize edilmiştir. Yoğun bakım ünitesinde takip sırasında masif rektal kanama nedeniyle hemodinamik instabilite gelişen bir hasta dışında tüm hastalar elektif olarak tedavi edildi. Takipler 1., 3., ve 6. ayda klinik muayene ve rektoskopi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Hastaların tamamı %100 teknik başarı ile tedavi edildi. İşleme bağlı herhangi bir iskemik komplikasyon izlenmedi ve hiçbir hastada femoral arter ponksiyonuyla ilgili komplikasyon gözlenmedi. Tedavi öncesinde Goligher sınıflamasına göre tüm hastalar grade-4 olarak tespit edilmiştir. Paris kanama şiddeti skoru tedavi öncesi ortalama 6.6±1.1 olup 1. ayda bu skor 3.4±1.5, 3. ayda 3.6±1.29 ve 6. ayda 3.6±1.29 olarak bulunmuştur.1
hastada 1. ayda ve 1 hastada 3. ayda nüks görüldü. 1. ayda klinik başarı %95, 3. ay ve 6. ay kontrolleri sonrası %85 olarak bulunmuştur. Nüks görülen hastalara re-embolizasyon yapılmadı.
SONUÇ: Sonuç olarak, bu çalışma grade-4 hemoroidal hastalığa bağlı kanamanın hem acil tedavisinde ve hem de cerrahi tedaviye uygun olmayan hastaların elektif tedavisinde süperior rektal arter dallarının koil embolizasyonunun güvenli ve etkili minimal invaziv bir prosedür olduğunu göstermiştir.