BACKGROUND: The aim of the present study was to investigate the effect of hyperbaric oxygen therapy on fracture healing in nicotinized rats.
METHODS: Thirty-two rats were divided as follows: nicotinized group (1), hyperbaric oxygen group (2), nicotinized + hyperbaric oxygen group (3), and control group (4). For 28 days, nicotine was administered in Groups 1 and 3. Then, a standard shaft fracture was induced in the left femur of rats. Groups 2 and 3 underwent hyperbaric oxygen therapy for 21 days. At the end of the experiment, fracture site, left femur and whole body bone mineral content and density were measured.
RESULTS: The radiological and histopathological scores of Group 1 were statistically significantly lower compared to Groups 2, 3 and 4, and there was no statistically significant difference between the Groups 2, 3 and 4. In a comparison between the groups, no statistically significant difference was found in terms of bone mineral content and density values measured at the fracture site, left femur and whole body.
CONCLUSION: The negative effects of nicotine on fracture healing are eliminated with hyperbaric oxygen therapy, but hyperbaric oxygen alone does not cause significant changes in healing (radiologically and histopathologically).
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, nikotinize sıçanlarda hiperbarik oksijen tedavisinin kırık iyileşmesi üzerine etkisini incelemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Otuz iki adet sıçan dört gruba ayrıldı: nikotinize grup (1), hiperbarik oksijen grubu (2), nikotinize + hiperbarik oksijen grubu (3) ve kontrol grubu (4). Yirmi sekiz gün boyunca grup 1 ve grup 3’e nikotin uygulandı. Daha sonra, sıçanların sol femurlarında standart cisim kırığı oluşturuldu. Yirmi bir gün boyunca grup 2 ve grup 3’e hiperbarik oksijen tedavisi uygulandı. Deneyin sonunda kırık alanı, sol femur ve tüm vücut kemik mineral içeriği ve dansitesi ölçüldü.
BULGULAR: Radyolojik ve histopatolojik skorlar grup 1’de, grup 2, 3 ve 4’e göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Grup 2, 3 ve 4 arasında radyolojik ve histopatolojik skorlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arası karşılaştırmada kırık alanı, total sol femur ve tüm vücutta ölçülen kemik mineral içeriği ve dansitesi değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
TARTIŞMA: Nikotinin kırık iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri hiperbarik oksijen tedavisi ile giderilmekte, ancak hiperbarik oksijen tek başına radyolojik ve histopatolojik olarak iyileşme üzerinde anlamlı değişikliğe sebep olmamaktadır.