BACKGROUND: Surgical planning is critical for ongoing treatment and prognosis of the disease’s course after an appendicitis diag-nosis. Ischemia-modified albumin (IMA) has been used as a biomarker for a variety of ischemia-related disorders in the past. The aim of this study is to determine the IMA level in patients with AA and to evaluate its predictive significance.
METHODS: A total of 139 participants were enrolled in the trial. After diagnosis and before surgery, the amount of plasma IMA was tested. Patients diagnosed with appendicitis in Group 1 (n=97) and volunteer surgical patients not diagnosed with appendicitis in Group 2 (n=42) were compared as the final diagnostic criterion.
RESULTS: The data of 139 patients with a mean age of 36.15 were evaluated statistically. IMA values were analyzed in both groups. The mean IMA of all patients was 0.74±0.16 AbsU. When the two groups were compared, it was seen that IMA was statistically higher in Group 1 than in the control group. While the area under the curve for IMA was 0.670, the sensitivity for the cutoff value of 0.715 was 68%, the specificity was 62%.
CONCLUSION: Our study shows that IMA values provide significant results in predicting acute appendicitis.
AMAÇ: Cerrahi planlama, apandisit tanısından sonra devam eden tedavi ve hastalığın seyrinin prognozu için kritik öneme sahiptir. İskemi ile modifiye edilmiş albümin (IMA), geçmişte çeşitli iskemi ile ilişkili bozukluklar için bir biyobelirteç olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, AA’lı hastalarda iskemi modifiye albümin düzeyini belirlemek ve prediktif önemini değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya toplam 139 katılımcı alındı. Tanıdan sonra ve ameliyattan önce plazma IMA miktarı test edildi. Grup 1’de (n=97) apandisit tanısı alan hastalar ile grup 2’de (n=42) apandisit tanısı almayan gönüllü cerrahi hastalar son tanı kriteri olarak karşılaştırıldı. BULGULAR: Yaş ortalaması 36.15 olan 139 hastanın verileri istatistiksel olarak değerlendirildi. IMA değerleri her iki grupta da analiz edildi. Tüm hastaların ortalama IMA’sı 0.74±0.16 AbsU idi. İki grup karşılaştırıldığında, grup 1’de IMA’nın kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü. IMA için eğrinin altında kalan alan 0.670 iken, 0.715 cut-off değeri için duyarlılık %68, özgüllük %62 idi.
TARTIŞMA: Çalışmamız İMA değerlerinin akut apandisit öngörmede anlamlı sonuçlar sağladığını göstermektedir.