BACKGROUND: The aim of our study is to minimize the morbidity related to nerve injury by determining the protective effects of gabapentin in experimental sciatic nerve injury and end-to-end anastomosis model in rats and to guide clinical studies on this subject.
METHODS: In our study, 40 adult male Sprague–Dawley rats were randomly divided into the following five groups: I: Only surgical intervention was applied; II: The sciatic nerve was cut properly and was repaired by end-to-end anastomosis. No additional procedure was performed; III: A single dose of gabapentin at 30 mg/kg was given after anastomosis; IV: 30 mg/kg gabapentin was given for 3 days after anastomosis; and V: 30 mg/kg gabapentin was given for 7 days after anastomosis. The experiment was terminated with high-dose thiopental (50 mg/kg) 60 days after the surgical intervention. The right sciatic nerve was taken from all animals. The obtained sections were examined immunohistopathologically.
RESULTS: Immunohistochemical properties and Schwann cell proliferation were found to be statistically significantly lower in the control group than in the other groups. Schwann cell proliferation was higher in Group 3 than in Group 5. Immunohistochemical changes were significantly lower in Group 4 than in Group 3. Axonal degeneration was also higher in Group 4 than in Group 3.
CONCLUSION: Gabapentin promotes neurological recovery histopathologically in peripheral nerve injury due to its neuroprotective properties. Our study results show that gabapentin can be used as an adjunctive therapy to primary surgical treatment after peripheral nerve injury.
AMAÇ: Çalışmamızın amacı; sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan siyatik sinir yaralanması ve uç-uca anastomoz yapılması modelinde gabapentinin koruyucu etkilerini belirleyerek sinir yaralanmasına bağlı morbiditeyi en aza indirmek ve bu konudaki klinik çalışmalara yön vermektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda 40 adet yetişkin, erkek, Sprague-Dawley cinsi sıçanlar; rastgele I: Sadece cerrahiye maruz kalan, II: siyatik sinirleri düzgün bir şekilde kesilip tekrar uç-uca anastomoz yapılan ve ek herhangi bir işlem yapılmayan, III: anastomoz yapılıp tek doz 30 mg/kg gabapentin verilen, IV: anastomoz yapılıp üç gün 30 mg/kg gabapentin verilen, V: anastomoz yapılıp yedi gün 30 mg/kg gabapentin verilen olmak üzere beş gruba ayrıldı. Cerrahi işlemden 60 gün sonra yüksek doz tiyopental (50 mg/kg) ile deney sonlandırıldı. Tüm hayvanların sağ siyatik sinirleri alındı ve elde edilen kesitler immünohistopatolojik olarak incelendi.
BULGULAR: İmmünohistokimyasal özellikler ve Schwann hücre proliferasyonu kontrol grubunda, diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı daha az oranda saptandı. İkili gruplar arasında ise Grup 3’de 5’e oranla daha fazla hücre proliferasyonu görüldü. Grup 4’deki immünohistokimyasal değişiklikler Grup 3’e göre anlamlı oranda az saptandı. Ayrıca axonal dejenerasyon da Grup 4’de Grup 3’e oranla daha fazla bulundu.
TARTIŞMA: Gabapentin, histopatolojik olarak periferik sinir yaralanmasında nöroprotektif özelliği ile nörolojik düzelmeyi teşvik eder. Çalışmamızın sonuçlarında, gabapentinin, periferik sinir hasarı sonrasında primer cerrahi tedaviye ek tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılabilirliğini göstermektedir.