p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Comparison Of Trauma Scores For Predicting Mortality And Morbidity On Trauma Patients [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2014; 20(4): 258-264 | DOI: 10.5505/tjtes.2014.22725

Comparison Of Trauma Scores For Predicting Mortality And Morbidity On Trauma Patients

Reyhan Orhon1, Şevki Hakan Eren2, Şule Karadayı2, İlhan Korkmaz2, Abuzer Coşkun2, Mehmet Eren3, Nurkay Katrancıoğlu4
1Gaziantep State Hospital
2Cumhuriyet University Hospital Emergency Service, Sivas
3Ankara Yenimahalle State Hospital
4Cumhuriyet University Hospital Cardiovascular Surgery Service, Sivas

In this study, we compared the anatomical and physiological scoring systems (TRISS, RTS, ISS, and NISS) to each other, to find out the most accurate and reliable trauma score for the risk classification of morbidity and mortality among the trauma patients.
This is a cross-sectional study, which included 633 patients who admitted to our University Hospital Emergency Department during an 8-month period due to trauma. All blunt and penetrating trauma (traffic accident, assault, etc.) patients above sixteen years were included.
Arrival time trauma scores (ISS, NISS, RTS, and TRISS) of the patients were calculated. Mean trauma score for the mortality prediction was calculated and the p value was equal for all (p=0.001). Trauma scores were also analyzed for the hospitalization time in intensive care unit. While NISS, RTS and TRISS values were significiant (p=0.048, p=0.048 and p=0.017 respectively), ISS value was not significiant (p=0.257) for predicting the intensive care unit hospitalization time. Only TRISS was a good predictor for the mechanically ventilation time in intensive care unit patients (p=0.01).
In conclusion, we determined that the anatomical trauma scores (NISS, ISS) predicted the hospitalization and intensive care unit necessities better, whereas TRISS, an anatomo-physiological trauma score, defined the intensive care unit hospitalization and mechanically ventilation time better.

Keywords: Trauma, Trauma Score, Mortality, Morbidity

Travma Hastalarında Mortalite Ve Morbidite Öngörüsünde Travma Skorlamalarının Karşılaştırılması

Reyhan Orhon1, Şevki Hakan Eren2, Şule Karadayı2, İlhan Korkmaz2, Abuzer Coşkun2, Mehmet Eren3, Nurkay Katrancıoğlu4
1Gaziantep Devlet Hastanesi
2Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Acil Servis, Sivas
3Ankara Yenimahalle Devlet Hastanesi
4Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerahisi Servisi, Sivas

Bu çalışmada travmalı olgularda anatomik ve fizyolojik skorlama sistemleri (TRISS, RTS, ISS, NISS) birbiriyle karşılaştırılarak, mortalite ve morbiditeyi hangi travma skorunun en doğru ve güvenilir bir şekilde tahmin ettiğinin araştırılması amaçlandı.
Çalışmamız, üniversite hastanesi acil servisi’ne 8 aylık dönemde travma nedeniyle başvuran 633 hastanın kesitsel olarak incelenmesi yöntemiyle yapıldı. Çalışmaya 16 yaş ve üzerindeki künt ve penetran travmalı (trafik kazası, ateşli silah yaralanması, delici-kesici alet yaralanması gibi) hastalar dahil edildi.
Hastaların geliş anındaki travma skorları (ISS, NISS, RTS, TRISS) hesaplandı. Mortalite tahmini için ortalama travma skoru hesaplandı ve p değeri tümü için eşit bulundu(p = 0.001).Travma skorları yoğun bakım ünitesinde yatış süresi için analiz edildiğinde, NISS, RTS ve TRISS skorlama değerleri anlamlı (p=0.048, p=0.048 and p=0.017 sırasıyla), ISS skorlaması anlamlı değildi (p = 0.257). Sadece TRISS skorlama sisteminin yoğun bakım ünitesi hastalarında mekanik ventilasyonda kalma süresini tahmin etmede iyi bir belirleyici olduğu bulundu(p = 0.01).
Sonuç olarak hastaneye yatış gereksinimini ve yoğunbakımda yatış gereksinimini anatomik skorlama sistemleri olan NISS ve ISS’nin; yoğunba kımda yatış süresi ve mekanik ventilatörle ilgili süreci ise anatomofizyolojik skor olan TRISS’ın daha iyi öngördüğünü tesbit ettik.

Anahtar Kelimeler: Travma, Travma Skoru, Mortalite, Morbidite

Corresponding Author: Şevki Hakan Eren, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE