p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
The results of designing a new prototype device and algorithm in closed method intraperitoneal hyperthermia model in rats [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(8): 841-849 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.27339

The results of designing a new prototype device and algorithm in closed method intraperitoneal hyperthermia model in rats

Mustafa Ulubay1, Elif Nur Sevinç2, Berk Alp Göksel3, Okan Ali Aksoy3
1Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Gülhane School of Medicine, Ankara-Türkiye
2Department of Obstetric and Gynecology,Turkish Ministery of Health, Diyadin State Hospital, Ağrı-Türkiye
3Department of Labaratuvary Animals, University of Health Sciences, Gülhane Health Sciences Instutute, Ankara-Türkiye

BACKGROUND: There is currently no standard medical device and method available for hyperthermic intraperitoneal therapy studies in rats. In this study, we present our designed device and algorithm that operates based on our own protocol for hyperthermic intraperitoneal treatment in rats. The aim was to demonstrate the effectiveness of the designed device, algorithm, and hyperthermia protocol by showing that the device can achieve the desired temperature inside the rat’s abdomen, does not cause rat loss due to complications, operates autonomously, and provides warnings to the operator in case of emergencies.
METHODS: A closed method for intraperitoneal hyperthermia protocol was established for 6 female 8-week-old (280–310 g) albino Wistar rats. Fluid inlet and outlet tubes and a temperature probe were inserted through a 1 cm vertical incision between the xiphoid and bladder in the rat’s abdomen, and the skin was sutured in a circular manner. A protocol for intraperitoneal hyperthermic treat-ment was established using a saline solution at a flow rate of 100 mL/min for 60 min, maintaining a temperature of 41°C±0.5 inside the rat’s abdomen.
RESULTS: During the study, a temperature of 41°C±0.5 was successfully achieved in the abdomen of all rats at a flow rate of 100 mL/min±5 for 60 min. Due to three rats reaching a rectal temperature above 38.5°C during the hyperthermia protocol, external cooling was applied to the rat’s tail base using ice. There were no losses until the postoperative 72nd h, and the study was successfully completed.
CONCLUSION: Our designed device and algorithm, which prioritize animal welfare, operate rapidly, safely, and with high accuracy sensitivity, have been successful in hyperthermic intraperitoneal treatment studies in rats. We believe that they can be used as a stan-dard method and approach in hyperthermic intraperitoneal studies in rats.

Keywords: Animal welfare, device; hipec; intraperitoneal hyperthermia; rat.

Sıçanlarda kapalı yöntem ile intraperitoneal hipertermi modelinde yeni prototip cihaz tasarım ve algoritma çalışma sonuçları

Mustafa Ulubay1, Elif Nur Sevinç2, Berk Alp Göksel3, Okan Ali Aksoy3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Türkiye Cumhuriyeti, Sağlık Bakanlığı, Diyadin Devlet Hastanesi, Kadın Doğum Kliniği, Ağrı, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi / Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

AMAÇ: Sıçanlarda hipertermik intraperitoneal tedavi çalışmalarında kullanılabilecek standart bir tıbbi cihaz ve yöntem bulunmamaktadır. Bu çalışmada, tasarımını ve klinik çalışmasını yaptığımız kendi algoritması ile çalışan hipetermi cihazımızı ve sıçanlarda hipertermik intraperitoneal tedavi çalışma protokolümüzü sunuyoruz. Cihazın ve algoritmasının sıçanın batını içerisinde istenilen sıcaklığı oluşturulabilmesi, cihazın yarattığı komplikasyona bağlı sıçan kaybının olmaması, cihazın otonom olarak çalışabilmesi ve acil durumlarda kendisini durdurarak operatöre uyarı vermesinin gösterilmesi ile, tasarlanan cihazın, algoritmasının ve hipertermi protokolünün etkinliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: 6 adet dişi 8 haftalık (280-310 gram) albino Wistar sıçan için kapalı yöntemle intraperitoneal hipertermi protokolü oluştu-ruldu. Sıçan abdomeninde, ksifoid ile mesane arasında 1 cm’lik veritikal insizyondan sıvı giriş, çıkış hortumları ve ısı probu yerleştirildi ve cilt sirküler sütüre edildi. 60 dakika süre ile 100 ml/dakika akım hızında ve sıçanın batın içerisinde 41°C±0.5 sıcaklıkta sağlanacak şekilde salin solüsyonu ile intraperitoneal hipertermik tedavi protokolü oluşturuldu.
BULGULAR: Çalışma sırasında 100 ml/dakika ±5 akım hızında tüm sıçanların batını içerisinde 41°C±0.5 sıcaklık 60 dakika süre ile oluşturuldu. Hipertermi protokolü sırasında 3 sıçanın rektal ısı ölçümü 38.5°C üzerine çıktığı için sıçanlarda kuyruk altına buz uygulaması ile eksternal soğutma yapıldı. Sıçanlarda postoperatif 72. saate kadar kayıp olmadı ve çalışma başarı ile sonuçlandırıldı.
SONUÇ: Sıçanlarda intraperitoneal hipertermi tedavisi çalışmalarında hayvan refahını ön planda tutan, hızlı, güvenli ve yüksek doğruluk hassasiyetiyle çalışabilen aynı zamanda otonom olarak çalışabilen cihaz tasarımımız ve algoritmamız başarılı olmuştur. Sıçanlarda hipertermik intraperitoneal çalışmalarında standart bir yöntem ve uygulama olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: İntraperitoneal hipertermi, rat; cihaz; hayvan refahı; hipec.

Corresponding Author: Mustafa Ulubay, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE