BACKGROUND
Effects of various types and diameters of guns and related treatment principles are different. Our study was performed to experimentally demonstrate the effects of different gunshots in body tissues.
METHODS
9x19 mm hand-gun and 7.62x51 mm G-3 infantry rifle were used in the study. Injury models were created through hand-gun and rifle shootings at isolated soft tissue, lower extremity, liver and intestine tissue simulants made of ballistic candle. High-speed cameras were used to capture 1000 frames per second. Images were examined and wound mechanisms were evaluated.
RESULTS
It was observed that the colon content distributed more within the surrounding tissues by the rifle shootings comparing with hand-gun shootings and could be an infection source due to the large size of the cavity in the colon. Especially when the bullets hitting the bone were investigated, it was seen that much more tissue injury occurs with high speed bullets due to bullet deformation and fragmentation. However, no significant difference was found between the effect of hand-gun and rifle bullets passing through the extremity without hitting the bone.
CONCLUSION
To know the type of the gun that caused the injury and its characteristics will allow to estimate severity and size of the injury before the treatment and to focus on different alternatives of treatment. Therefore, use of appropriate models is required in experimental studies.
Değişik tip ve çaptaki silahların etkileri ile etkilerine bağlı tedavi prensipleri farklılık gösterir, çalışma da değişik özellikteki silahların vücut dokuları içindeki etkilerini deneysel olarak göstermek amacıyla planlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışma için 9x19 mm tabanca ve 7.62 x 51 mm G-3 piyade tüfeği olmak üzere iki tip silah seçildi. Balistik mum eşliğinde oluşturulan izole yumuşak doku, bacak, karaciğer ve bağırsak modellerine tabanca ve tüfek ile ateş edilerek yaralanma modelleri oluşturuldu. Saniyede 1000 görüntü alan yüksek hızlı kameralarla çekimler yapıldı. Görüntüler incelenerek elde edilen yaralanmalar ve oluşum mekanizmaları değerlendirildi.
BULGULAR
Kolon yaralanmalarında oluşan kavitenin büyük olması nedeniyle kolon içeriğinin tabancaya oranda daha fazla çevre dokular arasına yayıldığı ve enfeksiyon kaynağı olabileceği gözlendi. Özellikle kemiğe çarpan mermiler incelendiğinde, mermi deformasyon ve fragmantasyonu nedeniyle yüksek hızlı mermilerde daha fazla doku hasarı oluştuğu, kemiğe çarpmadan ekstremitelerden geçen mermilerdeyse tabanca ve tüfek mermisi arasında belirgin bir fark oluşmadığı gözlendi.
SONUÇ
Ateşli silah yaralanmalarında yaralanmaya neden olan silah ve silahın özelliklerinin bilinmesi tedavi öncesi yaralanmanın şiddet ve boyutlarının tahmin edilmesini ve farklı tedavi seçeneklerinin uygulanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle deneysel çalışmalarda uygun modellerin kullanılması gerekir.