p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Ameliorating the effects of Adalimumab on rabbits with experimental cerebral vasospasm after subarachnoid hemorrhage [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2020; 26(6): 847-852 | DOI: 10.14744/tjtes.2019.52504

Ameliorating the effects of Adalimumab on rabbits with experimental cerebral vasospasm after subarachnoid hemorrhage

Gökhan Toğuşlu1, Mehmet Fatih Erdi2, Densel Araç2, Fatih Keskin2, İbrahim Kılınç3, Gökhan Cüce4
1Department of Neurosurgery, Kadirli State Hospital, Osmaniye-Turkey
2Department of Neurosurgery, Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Konya-Turkey
3Department of Biochemistry, Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Konya-Turkey
4Department of Histology and Embryology, Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Konya-Turkey

BACKGROUND: Adalimumab (ADA), which is a new-generation recombinant human monoclonal antibody for tumor necrosis factor α (TNFα), has strong anti-inflammatory effects. The role of enhanced inflammation is well established for the development and progression of cerebral vasospasm. Investigated in the present study is the probable ameliorating and neuroprotective effects of ADA in rabbits using a cerebral vasospasm model with biochemical and histopathological methods.
METHODS: Thirty male New-Zealand white rabbits were randomly divided into control, subarachnoid hemorrhage (SAH) only and SAH plus ADA treatment groups. SAH was established as a single cisterna magna autologous arterial blood injection. ADA treatment was started just after intracisternal blood injection and continued for 72 hours once a day. The animals were sacrificed 72 hours after the induction of SAH, serum and brainstem tissue obtained for investigations.
RESULTS: Brainstem tissue and plasma levels of tumor necrosis factor-alpha and Interleukin-1β, brainstem tissue Matrix metalloproteinase-9 levels increased after SAH and partly decreased after treatment. Plasma levels of brain-derived neurotrophic factor decreased after SAH and partly restored after treatment. ADA treatment significantly increased the mean cross-sectional area of the vasospastic basilar arteries, reduced the basilar artery wall thickness and also ameliorates enhanced endothelial apoptosis.
CONCLUSION: Findings obtained in this study suggest that ADA is an effective neuroprotective agent for ameliorating cerebral vasospasm in experimental rabbit vasospasm.

Keywords: Adalimumab, cerebral vasospasm; cytokine; inflammation; neuroprotection; rabbit; subarachnoid hemorrhage.

Adalimumab’ın tavşanlarda deneysel subaraknoid kanama sonrası oluşan serebral vazospasm üzerine iyileştirici etkileri

Gökhan Toğuşlu1, Mehmet Fatih Erdi2, Densel Araç2, Fatih Keskin2, İbrahim Kılınç3, Gökhan Cüce4
1Kadirli Devlet Hastanesi, Beyin Cerrahisi Kliniği, Osmaniye
2Necmmetin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Anabilim Dalı, Konya
3Necmmetin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Tıbbi Biokimya Anabilim Dalı, Konya
4Necmmetin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya

AMAÇ: Tümör nekroz faktörü a (TNFa) için yeni nesil bir rekombinant insan monoklonal antikoru olan adalimumab (ADA), güçlü anti-enflamatuvar etkilere sahiptir. Serebral vazospazmın gelişimi ve ilerlemesi için artmış enflamasyonun rolü detaylı bir şekilde belirlenmiştir. Bu çalışmada, tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan serebral vazospazm modelinde ADA’nın biyokimyasal ve histopatolojik yöntemlerle muhtemel hafifletici ve nöroprotektif etkileri araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Otuz adet erkek Yeni Zelanda beyaz tavşanı rastgele kontrol, sadece subaraknoid kanama (SAH) ve SAH artı ADA tedavi gruplarına ayrıldı. SAH, tek sisterna magna otolog arteriyel kan enjeksiyonu ile oluşturuldu. ADA tedavisine intrasisternal kan enjeksiyonundan hemen sonra başlandı ve günde 72 saat devam edildi. Araştırmalar için elde edilen SAH, serum ve beyin sapı dokusunun uyarılmasından 72 saat sonra hayvanlar öldürüldü. SAK oluşumundan 72 saat sonra araştırma için serum ve beyin sapı doku örnekleri alındıktan sonra hayvanlar sakrifiye edildi.
BULGULAR: Beyin sapı dokusu ve plazma TNFa ve interlökin-1β, beyin sapı dokusu matriks metaloproteinaz-9 seviyeleri SAH sonrasında arttı ve tedaviden sonra kısmen azaldı. Beyin kaynaklı nörotrofik faktörün plazma seviyeleri SAH sonrasında azaldı ve tedaviden sonra kısmen restore edildi. ADA tedavisi, vazospastik baziler arterlerin orta kesit alanını önemli ölçüde arttırdı, baziler arter duvarı kalınlığını düşürdü ve ayrıca endotelyal apoptozisi düzeltti.
TARTIŞMA: Sonuçlar ADA’nın deneysel tavşan vazospazmında, serebral vazospazmı iyileştirmede etkili bir nöroprotektif ajan olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Adalimumab, enflamasyon; nöroproteksiyon; serebral vazospasm; subaraknoid kanama; sitokin; tavşan.

Corresponding Author: Densel Araç, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE