BACKGROUND: Our aim in this study was to compare the blood gas changes, the malondialdehyde (MDA) and endogenous antioxidant glutathione (GSH) levels in blood and lung tissues after ischemia/reperfusion, the histopathological damage in lung tissue in rats provided respiratory support with mechanical ventilation after translaryngeal intubation and tracheostomy.
METHODS: Group 1 rats were provided mechanical ventilator support after translaryngeal intubation, Group 2 mechanical ventilator support after tracheostomy, and Group 3 was the control group where rats were only anesthetized. Three groups were compared for blood gas changes, MDA, GSH, and histopathological changes.
RESULTS: Blood gas evaluation showed a more marked increase in pO2 values and decline in pCO2 values in Group 2 than Group 1 (p<0.05), and higher serum MDA levels in Group 1 than Group 2 (p<0.05). Tissue GSH levels in Groups 1 and 2 were higher than the control group, but this difference was not statistically significant (p>0.05). In terms of histopathological scoring, the damage score in Group 1 was higher than in Group 2 (p<0.05).
CONCLUSION: This is the first study to show tracheostomy to be more advantageous than translaryngeal intubation in terms of blood gases, ischemia/reperfusion damage, and structural changes in the lung tissue.
AMAÇ: Translarengeal entübasyon ve trakeostomi uygulandıktan sonra mekanik ventilatörle solunum desteği sağlanan sıçanlarda, oluşan kan gazı değişiklikleri, iskemi/reperfüzyon sonucu ortaya çıkan malondialdehit ve endojen antioksidan glutatyonun kan ve akciğer dokusundaki değerleri ile akciğer dokusunda meydana gelmiş histopatolojik hasarlanmaların karşılaştırılmasını amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: Grup1; translarengeal entübasyon, grup 2; trakeostomi uygulandıktan sonra mekanik ventilatör desteği sağlanan, grup 3; ise yalnızca anestezi uygulanmış kontrol grubu sıçanlardan oluşmaktaydı. Meydana gelen kan gazı değişiklikleri, MDA ve GSH düzeyleri ile akciğer dokusunda oluşmuş histopatolojik değişikliklerin gruplararası karşılaştırılmaları yapıldı.
BULGULAR: Grup 2’de, pO2 değerlerindeki artış ve pCO2 değerlerinde ki düşüşün grup 1’e göre daha yüksek olduğu (p<0.05), grup 1’deki serum MDA değerlerinin grup 2’ye göre daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Doku GSH değerleri ise her iki grupta da kontrol grubuna göre sayısal olarak yüksekti, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Histopatolojik incelemeler sonucu yapılan skorlama açısından ise grup 1’deki hasar skorunun grup 2’deki hasar skoruna göre daha fazla olduğu saptandı (p<0.05).
TARTIŞMA: Kan gazı değişiklikleri ve ortaya çıkan iskemi/reperfüzyon hasarlanmasının serbest oksijen radikallere olan etkisi ile akciğer dokusunda oluşturduğu yapısal değişiklikler açısından trakeostominin translarengeal entübasyona göre daha avantajlı olduğu ilk kez bu deneysel çalışmayla ortaya konmuştur.