We aimed to present herein the case of a potentially preventable death involving traumatic aortic rupture and to develop a critical pathway for the management of isthmic aortic ruptures consistent with the available resources. A retrospective record review by a multidisciplinary panel of experts was done, and the probability of survival was estimated based on the Revised Trauma Score and Injury Severity Scale score. Literature review and expert consensus were used in a quality and safety analysis to develop a critical care pathway for future cases. A 32-year-old man, injured in a motorcycle accident, was referred to a trauma center in a state of shock. Thoracic aortic rupture was highly suspected. For educational purposes, the classic signs of a widened mediastinum, right tracheal deviation, and left-sided hemothorax (in a context of significant deceleration injury) are incorporated into an acute care triad for traumatic aortic rupture. In such cases, in the absence of poor access to aortography, we suggest (serial - if needed) contrast-enhanced chest computed tomography scanning for diagnosis confirmation and operative planning. Assumption of hemodynamic stability can be catastrophic, and transferring the patient to a second facility may endanger survival, when operative capacity exists at the initial trauma facility.
Keywords: Traumatic aortic rupture, preventable death; Revised Trauma Score; Injury Severity Scale score; patient transportation; over-resuscitation; critical pathway.Travmatik aortik rüptürü içeren potansiyel olarak önlenebilir bir ölüm olgusunu sunmayı ve mevcut bilgilerle uyumlu istmik aortik rüptürlerinin tedavisine yönelik kritik bir yöntem geliştirmeyi amaçladık. Uzmanlardan oluşan multidisipliner bir panelde geriye dönük kayıt incelemesi yapıldı ve Revize Travma Skoru ile Yaralanma Ciddiyet Ölçeği skoru esas alınarak sağkalım olasılığı tahmin edildi. Daha sonra ortaya çıkabilecek olgulara yönelik önemli bir tedavi algoritması geliştirmek için, kalite ve güvenlik incelemesi yapılırken, literatür gözden geçirmesi ile uzman konsensüsünden yararlanılmıştır. Motosiklet kazasında yaralanan 32 yaşındaki erkek hasta, şok tablosu içinde bir travma merkezine sevk edildi. Hastada ciddi olarak torasik aortik rüptürden kuşkulanıldı. Eğitim için, genişlemiş bir mediastene ilişkin klasik belirtiler, sağ trakeal deviasyon ve sağ hemotoraks (önemli bir deselerasyon yaralanması açısından) travmatik aort rüptürüne yönelik akut bir bakım triadına dahil edilmiştir. Bu tür olgularda, aortografi işleminin yapılamayacağı durumlarda, tanı doğrulama ve operatif planlamaya yönelik olarak (seri gerektirirse) kontrastlı bilgisayarlı göğüs tomografi taraması yapılmasını öneriyoruz. İlk başvurulan travma merkezinde ameliyat kapasitesi mevcutken hastanın hemodinamik stabilite gerekçesiyle ikinci bir merkeze transferi katastrofik sonuçlar doğurabilir.
Anahtar Kelimeler: Travmatik aortik rüptür, önlenebilir ölüm; Revize Travma Skoru; Yaralanma Ciddiyeti Ölçeği skoru; hasta transportu; aşırı resüsitasyon; kritik yol.