BACKGROUND: Craniocerebral gunshot wounds (CGW) are the most lethal injuries of the cranium. CGW is mostly secondary to military conflicts but may also be seen in civilian life. These injuries also have severe consequences, such as epilepsy, hydrocephalus, infection and late-term cognitive dysfunctions. The present study aims to present our series of CGW and to discuss the prognostic factors and consequences of these injuries.
METHODS: The data of patients who were treated in our department for CGW between 2011 and 2019 were retrospectively reviewed in this study. The injury type, wounding site, surgical management and outcomes were analyzed. Radiological evaluation was also performed.
RESULTS: Thirty patients were treated with the diagnosis of CGW. All of the patients were male and the mean age was 27.9 years. The frontal lobe was affected in 12 (40%) patients, while temporal lobe in eight, occipital lobe in six, parietal lobe in three, and posterior fossa in one patients. Twenty-three patients underwent surgical treatment, seven patients were treated conservatively. Thirteen (43.3%) patients died despite the treatment.
CONCLUSION: Mortality in CGW is high. Ventricular injuries, bihemispheric or midline injuries, perforating injuries, brain stem injuries and low GCS score at admission are prognostic factors for CGW. Appropriate management is mandatory to obtain a better clinical outcome.
AMAÇ: Kranyoserebral ateşli silah yaralanmaları (KASY), kranyumun en ölümcül yaralanmalarıdır. Çoğunlukla askeri çatışmalara sekonderdir. Bu yaralanmaların ayrıca epilepsi, hidrosefali, enfeksiyon ve geç dönem bilişsel işlev bozuklukları gibi ciddi sonuçları da vardır. Çalışmamızın amacı, kliniğimizin KASY serisini sunmak ve bu yaralanmaların sonuçlarını ve prognostik faktörlerini tartışmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2011–2019 yılları arasında bölümümüzde KASY tanısı ile tedavi edilen hastalar geriye dönük olarak incelendi. Yaralanma tipleri, yerleri, cerrahi tedavileri ve sonuçları analiz edildi. Radyolojik değerlendirme de yapıldı.
BULGULAR: Otuz hasta KASY tanısı ile tedavi edildi. Bunların hepsi erkekti ve yaş ortalaması 27.9 idi. Frontal lob 12 (%40) hastada etkilenirken, sekiz hastada temporal lob, altı hastada oksipital lob, üç hastada parietal lob ve bir hastada posterior fossa etkilendi. Yirmi üç hastaya cerrahi tedavi uygulandı. On üç hasta (%43.3) cerrahi veya tıbbi tedaviye rağmen kaybedildi.
TARTIŞMA: Kranyoserebral ateşli silah yaralarında ölüm oranı yüksektir. Ventriküler yaralanma, bihemisferik yaralanma, perforan yaralanma, beyin sapı hasarı ve başvuru anında düşük GKS skoru prognostik faktörlerdir. Daha iyi klinik sonuçlar elde etmek için uygun ve doğru hasta yönetimi zorunludur.