p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
In vivo behavior of a collagen-coated nano-hydroxyapatite enriched polycaprolactone membrane in rat mandibular defects [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(10): 1081-1090 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.90673

In vivo behavior of a collagen-coated nano-hydroxyapatite enriched polycaprolactone membrane in rat mandibular defects

Sühan Gürbüz1, Altan Doğan1, Ayşe Karakeçili2, Burcu Toközlü3
1Department of Periodontology, Gazi University Faculty of Dentistry, Ankara-Türkiye
2Department of Chemical Engineering, Ankara University Faculty of Engineering, Ankara-Türkiye
3Department of Oral Pathology, Gazi University Faculty of Dentistry, Ankara-Türkiye

BACKGROUND: This research investigated the ability of fabricated collagen (COL) coated nano-hydroxyapatite (nHA) enriched polycaprolactone (PCL) membrane to facilitate new bone formation (NBF) and its biocompatibility.
METHODS: Unilateral mandibular angulus defects of 28 female 12-week-old long Evans rats were created with a trephine bur with 5 mm in diameter and divided into two groups. While the test group was treated with the membrane (M-1, M-2), the control was left as self-healing (C-1, C-2) and sacrificed at 2nd (M-1, C-1) and 8th week (M-2, C-2) postoperatively. The mandibular bone of the rats was evaluated histopathologically. Density of the regenerated bone was evaluated with PET/CT.
RESULTS: Histopathologically, NBF which started from the periphery of the defect had rich cellular character in M-1. Significantly higher NBF was found in M-2 when compared to M-1 (P=0.003). Furthermore, significantly lesser degree of inflammation was found in M-2 when compared to M-1 (P<0.05).
CONCLUSION: This study suggests that the novel COL-coated nHA-enriched PCL membrane can serve a promising design for tissue engineering as guided bone regeneration in alveolar defects.

Keywords: Biomimetic materials, collagen, guided tissue regeneration; hydroxyapatite; polycaprolactone.

Kolajen kaplı nano-hidroksiapatit ile zenginleştirilmiş polikaprolakton membranın sıçan mandibular defektlerinde in vivo olarak değerlendirilmesi

Sühan Gürbüz1, Altan Doğan1, Ayşe Karakeçili2, Burcu Toközlü3
1Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Ankara, Türkiye
3Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Oral Patoloji Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

AMAÇ: Bu araştırmanın amacı yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunu (GBR) artırmak için oluşturulmuş kolajen (COL) kaplı nano-hidroksiapatit (nHA) ile zenginleştirilmiş polikaprolakton (PCL) membranın rat mandibular defektinde yeni kemik oluşumu üzerine etkilerini ve biyouyumluluğunu değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Yirmi sekiz adet 12 haftalık dişi Long Evans sıçana tek taraflı 5 mm çaptaki trefan frez ile mandibular angulus defekti oluşturul-du ve iki gruba ayrıldı. Test grubu membran (M-1, M-2) ile tedavi edilirken, kontrol grubu ise kendiliğinden iyileşmeye (C-1, C-2) bırakıldı. Ameliyat sonrası 2. haftada (M-1, C-1) ve 8. haftada (M-2, C-2) sıçanlar sakrifiye edildi. Sıçanların mandibular kemiği histopatolojik olarak değerlendirildi. Rejenere kemiğin yoğunluğu PET/CT ile değerlendirildi.
BULGULAR: Histopatolojik olarak defektin periferinden başlayan yeni kemik oluşumu (NBF) M-1'de zengin hücresel karaktere sahipti. M-2, M-1'den anlamlı olarak daha yüksek yeni kemik oluşumuna sahipti (p=0.003). Ayrıca M-2’de, M-1'ye göre anlamlı derecede daha az inflamasyon bulundu (p<0.05).
SONUÇ: Bu çalışma, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu prensipleri ile oluşturulan yeni üretilmiş kolajen kaplı nHA ile zenginleştirilmiş polikaprolak-ton membranın alveolar defektlerde doku mühendisliği için umut verici bir tasarım olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Biyomimetik materyaller, doku mühendisliği, hidroksiapatit; kolajen; polikaprolakton; yönlendirilmiş doku rejenerasyonu.

Corresponding Author: Sühan Gürbüz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE