BACKGROUND: This research investigated the ability of fabricated collagen (COL) coated nano-hydroxyapatite (nHA) enriched polycaprolactone (PCL) membrane to facilitate new bone formation (NBF) and its biocompatibility.
METHODS: Unilateral mandibular angulus defects of 28 female 12-week-old long Evans rats were created with a trephine bur with 5 mm in diameter and divided into two groups. While the test group was treated with the membrane (M-1, M-2), the control was left as self-healing (C-1, C-2) and sacrificed at 2nd (M-1, C-1) and 8th week (M-2, C-2) postoperatively. The mandibular bone of the rats was evaluated histopathologically. Density of the regenerated bone was evaluated with PET/CT.
RESULTS: Histopathologically, NBF which started from the periphery of the defect had rich cellular character in M-1. Significantly higher NBF was found in M-2 when compared to M-1 (P=0.003). Furthermore, significantly lesser degree of inflammation was found in M-2 when compared to M-1 (P<0.05).
CONCLUSION: This study suggests that the novel COL-coated nHA-enriched PCL membrane can serve a promising design for tissue engineering as guided bone regeneration in alveolar defects.
AMAÇ: Bu araştırmanın amacı yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunu (GBR) artırmak için oluşturulmuş kolajen (COL) kaplı nano-hidroksiapatit (nHA) ile zenginleştirilmiş polikaprolakton (PCL) membranın rat mandibular defektinde yeni kemik oluşumu üzerine etkilerini ve biyouyumluluğunu değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Yirmi sekiz adet 12 haftalık dişi Long Evans sıçana tek taraflı 5 mm çaptaki trefan frez ile mandibular angulus defekti oluşturul-du ve iki gruba ayrıldı. Test grubu membran (M-1, M-2) ile tedavi edilirken, kontrol grubu ise kendiliğinden iyileşmeye (C-1, C-2) bırakıldı. Ameliyat sonrası 2. haftada (M-1, C-1) ve 8. haftada (M-2, C-2) sıçanlar sakrifiye edildi. Sıçanların mandibular kemiği histopatolojik olarak değerlendirildi. Rejenere kemiğin yoğunluğu PET/CT ile değerlendirildi.
BULGULAR: Histopatolojik olarak defektin periferinden başlayan yeni kemik oluşumu (NBF) M-1'de zengin hücresel karaktere sahipti. M-2, M-1'den anlamlı olarak daha yüksek yeni kemik oluşumuna sahipti (p=0.003). Ayrıca M-2’de, M-1'ye göre anlamlı derecede daha az inflamasyon bulundu (p<0.05).
SONUÇ: Bu çalışma, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu prensipleri ile oluşturulan yeni üretilmiş kolajen kaplı nHA ile zenginleştirilmiş polikaprolak-ton membranın alveolar defektlerde doku mühendisliği için umut verici bir tasarım olabileceğini göstermektedir.