BACKGROUND: The purpose of our study was to determine the efficacy of intubation with VieScope® and Macintosh laryngoscope in different scenarios of simulated COVID-19 patients by paramedics wearing personal protective equipment (PPE) for aerosol gener-ating procedures (AGPs).
METHODS: Study was designed as a prospective, observational, randomized, crossover simulation trial. 37 paramedics took part in the study. They performed endotracheal intubation (ETI) of a person suspected of COVID-19. Intubation was performed using VieS-cope® and Macintosh laryngoscopes in two research scenarios: Scenario A - normal airway and Scenario B - difficult airway. Both the order of participants and the methods of intubation were random.
RESULTS: In Scenario A, time to intubation using VieScope® and Macintosh laryngoscope amounted to 35.3 (IQR; 32–40) seconds and 35.8 (IQR: 30–40)s, respectively. Nearly all participants performed ETI successfully both with VieScope® and Macintosh laryngo-scope (100% vs. 94.6%). In scenario B, intubation with the VieScope®, compared to the Macintosh laryngoscope, was associated with a shorter intubation time (p<0.001), a higher success rate of the first intubation attempt (p<0.001), a better visualization degree glottis (p=0.012) and ease of intubation (p<0.001).
CONCLUSION: Our analysis suggests that the use of a VieScope® compared to Macintosh laryngoscope in difficult airway intuba-tion performed by paramedics wearing PPE-AGP is associated with shorter intubation times, greater intubation efficiency as well as better visualization of the glottis. Additional clinical trials are necessary to confirm the obtained results.
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, aerosol oluşturma prosedürleri (AGP’ler) için kişisel koruyucu ekipman (PPE) giyen sağlık görevlileri tarafından simüle edilmiş COVID-19 hastalarının farklı senaryolarında VieScope® ve Macintosh laringoskop ile entübasyonun etkinliğini belirlemekti.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma ileriye yönelik, gözlemsel, randomize ve çapraz tasarlanmış simülasyon çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya 37 sağlık görevlisi katıldı. COVID-19 olduğundan şüphelenilen hastaların endotrakeal entübasyonunu (ETI) gerçekleştirdiler. Entübasyon, iki araştırma senaryosunda VieScope® ve Macintosh laringoskoplar kullanılarak gerçekleştirildi: Senaryo A - normal hava yolu ve Senaryo B - zor hava yolu olarak tasarlandı. Hem katılımcıların sırası hem de entübasyon yöntemleri rastgele idi.
BULGULAR: Senaryo A’da VieScope® ve Macintosh laringoskop kullanılarak entübasyona kadar geçen süre (TTI) sırasıyla 35.3 (IQR; 32–40) sa-niye ve 35.8 (IQR: 30–40) saniye idi. Neredeyse tüm katılımcılar hem VieScope® hem de Macintosh laringoskop ile ETI’yi başarıyla gerçekleştirdi (%100’e vs. %94.6). B senaryosunda, Macintosh laringoskop ile karşılaştırıldığında VieScope® ile entübasyon, daha kısa entübasyon süresi (p<0.001), ilk entübasyon girişiminde daha yüksek başarı oranı (p<0.001), daha iyi görüntü alma (p=0.012) ve entübasyonun daha kolay olduğu saptanmıştır (p<0.001).
TARTIŞMA: Analizimiz, PPE-AGP’yi kullanan sağlık görevlileri tarafından gerçekleştirilen zor hava yolu entübasyonunda Macintosh laringoskopa kıyasla VieScope® kullanımının daha kısa entübasyon süreleri, daha yüksek entübasyon verimliliği ve ayrıca glottisin daha iyi görüntülenmesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçları doğrulamak için ek klinik deneyler gereklidir.