BACKGROUND: The second hit in trauma leads to an exaggerated inflammatory response and multiple organ failure. Infection following burn injury is a useful model for two-hit trauma studies. The aim of this study was to investigate the effect of N-acetylcysteine (NAC) treatment as an antioxidant in a two-hit trauma model. METHODS: 30% scalding burn injury was performed in 45 rats and cecal ligation-puncture (CLP) was performed 72 hours later. Groups were allocated as follows: Group I: No treatment was performed; Group II: Rats were treated with 150 mg/kg/day i.p. NAC for 72 h following CLP; Group III: Rats were treated with 150 mg/kg/day i.p. NAC for 6 days following thermal injury. Tissue samples were collected to study the tissue malonyldialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels, and for histopathological examination on day 7.
RESULTS: No difference in mortality between groups was detected. Tissue MDA levels significantly decreased in the liver (p=0.01, p=0.02) and ileum (p=0.01, p=0.02) in the treatment groups. Lung tissue GSH levels were found to be significantly increased in Group II (p=0.02). Lung injury scores were decreased in Group II (p=0.005) compared to the control group. CONCLUSION: NAC attenuated tissue oxidative stress level and remote organ injury in two-hit trauma. Further experimental and clinical studies on this subject are necessary.
Travma hastalarında ikinci darbenin oluşması enflamatuvar yanıtın şiddetlenmesine ve çoklu organ gelişmesine neden olmaktadır. Yanık hasarı sonrası oluşan enfeksiyon iki darbeli travma çalışmaları için uygun bir modeldir. Bu çalışmada, ardışık yanık ve sepsisten oluşan iki darbeli travma modelinde N-asetilsistein’in (NAS) etkinliği araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Kırk beş sıçanda %30’luk oranda haşlanma yanığı oluşturulduktan 72 saat sonra çekal bağlama ve delme yöntemi ile peritonit oluşturuldu. Grup I’de herhangi bir tedavi uygulanmadı. Grup II’deki sıçanlara peritonit sonrasında 150 mg/kg/gün dozunda intraperitoneal NAS tedavisi verildi. Grup III’e yanık sonrası 6 gün boyunca 150 mg/kg/gün dozunda NAS tedavisi uygulandı. Yedinci gün doku malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GHS) düzeylerinin tayini ve histopatolojik hasarın değerlendirilmesi için örnekler toplandı. BULGULAR: Gruplar arasında mortalite farkı yoktu. Tedavi gruplarında karaciğer ve ileum doku MDA düzeylerinde anlamlı azalma (p=0,01, p=0,02) saptandı. Grup II’de akciğer GSH düzeylerinin anlamlı olarak arttığı (p=0,02) ve akciğer dokusunda histopatolojik hasar skorunun azaldığı saptandı (p=0,005). SONUÇ: N-asetilsistein tedavisi çalışılan iki darbeli travma modelinde doku oksidatif stres düzeyini ve uzak organ hasarını hafifletmiştir. Bu konuda daha ileri deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Antioksidan; yanık; çekal bağlama ve delme; N-asetilsistein; travma; iki darbe; peritonit.