p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 29 Issue : 10 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Improving health-care planning for fracture patients in Türkiye: insights from a nationwide study [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(10): 1184-1190 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.01364

Improving health-care planning for fracture patients in Türkiye: insights from a nationwide study

Şuayip Birinci1, Izzet Bingol2, Sancar Bakırcıoğlu3, Melih Oral4, Engin Türkay Yılmaz4, Niyazi Erdem Yaşar5, Naim Ata6, Mustafa Mahir Ülgü6, Sinem Bayram6, Ebru Dumlupınar7, Saygin Kamaci4
1Ministry of Health, Deputy Minister, Ankara-Türkiye
2Health Sciences University, Faculty of Medicine, Ankara Oncology Training and Research Hospital, Ankara-Türkiye
3Department of Orthopedics and Traumatology, Tobb University of Economics and Technology, Ankara-Türkiye
4Department of Orthopedics and Traumatology, Hacettepe University, Ankara-Türkiye
5Department of Orthopedics and Traumatology, Health Sciences University, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara-Türkiye
6Ministry of Health, General Directorate of Health Information Systems, Ankara-Türkiye
7Department of Biostatistics, Ankara University, Faculty of Medicine, Ankara-Türkiye

BACKGROUND: The distribution of fractures may vary according to age and gender. In a country like Türkiye, which has high population density and covers a large geographical area, it is important to understand the regional variations in fractures and identify the health institutions in which patients seek treatment to plan new health-care investments effectively. The objective of our study was to investigate the distribution of fractures across the seven regions of Türkiye considering age, gender, and the level of health institutions the patients visited.
METHODS: Between January 2021 and May 2023, the total number of fractures, locations of the fractures, patient age and gender, geographical regions, and levels of the health-care institutions to which the patients presented were examined through the e-Nabız personal health record system. Age groups were divided into pediatric (0–19 years), adult (20–64 years), and geriatric (≥65 years) categories. Geographical regions included the Marmara, Central Anatolia, Black Sea, Eastern Anatolia, Aegean, Mediterranean, and Southeastern Anatolia regions.
RESULTS: A total of 2,135,701 patients with 2,214,213 fractures were analyzed. Upper extremity fractures were the most common among all considered fracture groups (1,154,819 fractures, 52.2%). There were 643,547 fractures in the pediatric group, 1,191,364 fractures in the adult group, and 379,302 fractures in the geriatric group. While the total number of fractures was higher among men with 1,256,884 fractures (58.9%), the rate among women was higher in the geriatric group (67.2%). Geographically, the highest number of fractures was observed in the Marmara region (714,146 fractures), and 67.92% of all patients presented to secondary health-care institutions (1,500,780 fractures). The most commonly diagnosed fracture in the study population was distal radius fractures. The most common fracture in the geriatric group was femur fractures while distal radius fractures were the most common fractures in the adult and the pediatric groups.
CONCLUSION: By understanding the distribution of fractures in Türkiye based on fracture site, geographical region, age, and gender, it becomes possible to improve the planning of patient access to health-care services. In regions with limited health resources, a more successful resource distribution can be achieved by considering fracture distributions and age groups.

Keywords: Age, distribution; fracture; regions; Türkiye.

Türkiye'deki kırık hastaları için sağlık hizmetleri planlamasının iyileştirilmesi: Ülke çapında bir araştırmadan içgörüler

Şuayip Birinci1, Izzet Bingol2, Sancar Bakırcıoğlu3, Melih Oral4, Engin Türkay Yılmaz4, Niyazi Erdem Yaşar5, Naim Ata6, Mustafa Mahir Ülgü6, Sinem Bayram6, Ebru Dumlupınar7, Saygin Kamaci4
1Sağlık Bakanlığı, Bakan Yardımcısı, Ankara, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara-Türkiye
3Tobb Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı,Ankara-Türkiye
4Hacettepe Üniversitesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
5Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
6Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye
7Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

AMAÇ: Kırıkların dağılımı, yaşa ve cinsiyete göre değişebilmektedir. Türkiye gibi yüksek nüfus yoğunluğuna ve büyük bir yüzölçümüne sahip bir ülkede kırıkların bölgelere göre değişimi ve hastaların hangi sağlık kuruluşu basamağına başvurduğunu bilmek yeni sağlık yatırımlarının planlanmasında önemli olabilmektedir. Çalışmamızda, Türkiye’nin 7 bölgesine göre kırıkların yerinin, yaş, cinsiyet ve kaçıncı sağlık kuruluşu basamağına başvurulduğunun araştırılması amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2021 ve Mayıs 2023 tarihleri arasında kişisel sağlık kayıt sistemi olan E-nabız üzerinden toplam kırık sayıları, kırıkların yerleri, yaş, cinsiyet, coğrafik bölge ve başvurulan sağlık kuruluşunun basamağı incelendi. Yaş grupları pediatrik (0-19 yaş), erişkin (20-64 yaş) ve geriatrik (≥65 yaş) olarak ayrıldı. Coğrafi bölgeler, Marmara Bölgesi (MR), İç Anadolu Bölgesi (İAR), Karadeniz Bölgesi (KR), Doğu Anadolu Bölgesi (DAR), Ege Bölgesi (ER), Akdeniz Bölgesi (AR), Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAR) olarak belirlendi.
BULGULAR: Toplam 2.135.701 hastanın 2.214.213 kırığı çalışmaya dahil edildi. En sık üst ekstremite kırıkları görüldü. (1.154.819 kırık, %52.2) Pediatrik grupta 643.547, erişkin grupta 1.191.364, geriatrik grupta da 379.302 kırık görüldü. Toplam kırık sayısı erkeklerde 1.256.884 (%58.9) ile daha fazla iken, geriatrik grupta kadınların oranı daha fazlaydı (%67.2). Marmara bölgesi 714.146 kırık ile en sık kırık görülen bölgeydi. İkinci basamak sağlık kuruluşu başvuranların oranı %67.92’idi (1.500.780 kırık). Tüm populasyon genelinde en sık görülen kırıklar distal radius kırıkları ve parmak kırıkları olarak bulundu. Geriatrik hasta grubunda en sık görülen kırıklar femur kırıkları iken erişkin ve pediatrik yaş gruplarında en sık görülen kırık tipi distal radius kırıkları olarak bulundu.
SONUÇ: Türkiye’de kırık dağılımının kırık yerine, bölgelere, yaşa ve cinsiyete göre bilinmesi ile hastaların sağlık hizmetine ulaşımının planlanması daha iyi yapılabilir. Sınırlı sağlık kaynağı olan bölgelerde kırık dağılımları ve yaş grupları gözetilerek daha başırılı bir kaynak dağılımı sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler: Bölge, dağılım; kırık; Türkiye; yaş.

Corresponding Author: Engin Türkay Yılmaz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE