BACKGROUND: Intensive care workers received the largest share of the COVID-19 pandemic, which caused nightmares to the whole world. In COVID-19 pneumonia cases which had high mortality rates, many prognostic factors and laboratory examinations were tried to evaluate the clinical severity quickly and accurately.This study was planned to investigate a correlation between the initially ventilation strategy and major prognostic parameters and CT scores in patients admitted to intensive care unit (ICU).
METHODS: In our study, we reviewed 50 consecutive non-invasive mv and 50 consecutive invasive mv treatment of COVID-19 pneumonia patients between March 23, 2020,and May 23, 2020, in the ICUs of our hospital. Patients who were divided into twogroups (non-invasive mechanical ventilation [NIMV] and invasive mechanical ventilation [IMV]) as an initial ventilation strategy according to clinical severity and P/F ratios were evaluated comparatively; demographic data, admission and lowest P/F ratios, admission and highest SOFA scores, comorbidity status, scores on CT at diagnosis, length of ICU stays, hospitalization periods, and mortality rates were examined.
RESULTS: About 85% of all patients were 46 years and older. No significant difference was found in terms of gender and comorbidity status. The lowest P/F ratio was significantly lower in IMV group. The admission and highest SOFA values were higher in the IMV group. There was no significant difference between the CT scores and the number of lobes involved. The mortality rate in the IMV group was significantly higher.
CONCLUSION: Patients who started treatment with NIMV had relatively low poor prognostic factors, their mortality was lower. However, the total CT score at diagnosis was expected to be higher in those who were performed IMV, no significant difference was found in our study. We concluded that the severity classification of the patients cannot be made according to CT scores. CT results should be evaluated as a whole according to the patient’s clinic, predisposing factors, and response to treatment.
AMAÇ: Tüm dünyaya kabus yaşatan COVID-19 pandemisinden en büyük payı yoğun bakımlar aldı. Mortalite oranlarının yüksek olduğu COVID-19 pnömonisi olgularında, klinik şiddetin hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi için pek çok prognostik faktör ve tetkik sınıflandırılmaya çalışıldı. Yoğun bakıma kabul edilen hastalarda başlangıçta öngörülen ventilasyon stratejisi ile başlıca kötü prognostik parametreler ve BT skorları arasında korelasyon olup olmadığını araştırmak amacı ile bu çalışma planladı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda, hastanemiz anestezi ve reanimasyon kliniği kohort yoğun bakım ünitelerine 23.03.2020–23.05.2020 tarihleri arasında COVID-19 tanısı ile tedavi edilen ardışık 50 noninvaziv mv ve ardışık 50 invaziv mv tedavisi yapılan hasta üzerinden geriye dönük olarak dosya taraması yapıldı. Klinik ciddiyetine ve P/F oranına göre başlangıç ventilasyon stratejisi olarak iki gruba ayrılmış olan hastalar (NIMV ve IMV yapılanlar) karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Gruplar arsında demografik veriler, kötü prognostik değer olan giriş ve en düşük P/F oranları, giriş ve en yüksek SOFA skorları, komorbidite durumu ve tanıda çekilen BT’deki skorlar, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri arasında korelasyon olup olmaması incelendi, mortalite oranlarına bakıldı.
BULGULAR: Gruplar arasında yaş faktörü açısından tüm hastaların %85’inin 46 yaş ve üstünde olduğu saptandı. Hastaların cinsiyetleri ve komordite durumları açısından anlamlı fark saptanmadı. Hasta gruplarının mortalite ile karşılaştırılmasında, IMV grubundaki eksitus oranının NIMV grubundan belirgin bir şekilde yüksek olduğu saptandı. IMV grubunun en düşük P/F oranı ortalama değerinin NIMV grubundan daha düşük olduğu, SOFA giriş ve en yüksek ortalama değerlerinin IMV grubunda daha yüksek olduğu saptandı. BT skorları ve tutulan lob sayısı arasında anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA: Çalışmamızda, kötü prognostik değerleri nispeten az olan hastalar noninvaziv ventilasyonla tedavisine başlanan hastalardı ve mortaliteleri invaziv ventilasyon grubuna göre azdı. Ancak tanı aşamasında çekilen BT’nin skorlamasına göre hastaların ciddiyet sınıflamasının yapılamayacağı sonucuna vardık, IMV yapılanlarda toplam BT skorunun daha yüksek olması beklenirken anlamlı fark bulunmadı. BT sonuçları hastanın kliniği, predispozan faktörleri, yapılan tedaviye verdiği cevaba göre bir bütün olarak değerlendirilmelidir.