p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 16 Issue : 3 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Intensity and localization of trauma in non-fatal electrical injuries [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2010; 16(3): 237-240

Intensity and localization of trauma in non-fatal electrical injuries

Tarık Gündüz1, Ömür Elçioğlu2, Cengiz Çetin3
1Eskisehir Osmangazi University Faculty Of Medicine Dep Of Forensic Medicine, Eskisehir
2Eskisehir Osmangazi University Faculty Of Medicine Dep Of Medical Ethics, Eskisehir
3Eskisehir Osmangazi University Faculty Of Medicine Dep Of Plastic And Reconstructive Surgery, Eskisehir

BACKGROUND
Electrical injuries currently remain a worldwide problem. In Turkey, burns are relatively small in number among injuries overall, but they continue to be a major public health problem. Electrical injuries may occur due to high- or low-voltage contact. Injuries due to low voltage usually occur at home. High-voltage injuries are usually work-related and result from a shorter contact, but may cause serious tissue destruction and secondary injuries.
METHODS
The objective of this study was to review a medical institution’s experience with electrical injuries between 1997–2005. The institution admitted 55 electrical injury cases throughout this period. A computerized burns registry was used for data collection and analysis.
RESULTS
The burn causes differed among age groups and between the sexes, with males constituting 89.1% of the electrical burn patients. Forty-one of the injuries were due to high voltage whereas 14 injuries were due to low voltage. Complications were most common in the high-voltage group. Mean length of stay was longest in this group, at 33.69±21.13 days, and the patients in this group also required the most operations.
CONCLUSION
Work-related activity was responsible for the majority of these high-voltage injuries, with the most common occupations being linemen and electricians. These patients tended to be younger men in the prime of their working lives. Our study underlines the need for stronger efforts aimed at prevention, such as better public education and strict regulations regarding the distribution and use of electricity.

Keywords: Electrical injuries, forensic medicine; trauma.

Ölümcül olmayan elektrik yaralanmalarında travmanın şiddeti ve yerleşimi

Tarık Gündüz1, Ömür Elçioğlu2, Cengiz Çetin3
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilimdalı, Eskişehir
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilimdalı, Eskişehir
3Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Ve Rekonstürüktif Cerrahi Anabilimdalı, Eskişehir

AMAÇ
Elektrik yaralanmaları günümüzde dünya çapında artış gösteren bir sorundur. Türkiye’de yanıklar göreceli olarak yaralanmaların küçük bir kısmını oluştursa da önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Elektrik yaralanmaları yüksek ya da düşük voltajla temasla ortaya çıkar. Düşük voltaj yaralanmaları genellikle evde olmaktadır. Yüksek voltaj yaralanmaları işle ilgili bir ortamda kısa süreli temas sonucunda, ciddi doku hasarına ve ikincil yaralanmalara sebep olabilir.
GEREÇ VE YÖNTEM
1997-2005 yılları arasında elektrik yaralanması nedeniyle sağlık kurumumuza başvuran 55 olgu değerlendirildi. Elektrik yaralanması olarak tanı alan 55 kişinin dosya kayıtları araştırma verisini oluşturdu. Dijital ortamdaki yanık kayıtları analizlerde kullanıldı.
BULGULAR
Yanıklar farklı yaş gruplarında ve her iki cinste de görülebilmektedir. Olgulardan %89,1’i erkek idi. Yaralanmaların 41’inde yüksek 14’ünde düşük voltaj nedeniyle hasarlanmalar oluşmuştur. Komplikasyonların en yaygın olduğu grup yüksek voltajın neden olduğu yaralanmalardır. Erkeklerin hastanede en uzun kalma süresi (33,69±21,13) gündür. Bu gruptaki hastaların çoğu ameliyat edilmiştir.
SONUÇ
İşle ilgili faaliyetler yüksek voltaj yaralanmalarının çoğunluğundan sorumludur. En yaygın olarak elektrik hatları üzerinde çalışan elektrikçiler bu tip kazalara maruz kalmaktadır. Bu gruptaki hastalar genç insanlardır, iş yaşamlarının da başlangıcındadırlar. Araştırmamız daha iyi toplumsal eğitim, kazaları önlemeye yönelik güçlü çabalar, elektriğin kullanım ve dağıtımında katı düzenlemeler gerektiğinin altını çizmektedir.

Anahtar Kelimeler: Elektrik yaralanmaları, adli tıp; travma.

Corresponding Author: Tarık Gündüz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE