BACKGROUND: Replantation is the gold standard procedure for traumatic amputation of fingertips. Reposition flap procedure is performed using nail-bone complex as a free graft and covering graft site with a flap to preserve original finger length, nail complex, and sensory functions of fingertip in pateints where microsurgical methods cannot be applied. In our study, we aimed to compare the long-term outcomes of patients with amputated fingertips who underwent replantation or reposition flap procedures.
METHODS: Thirty-five patients of replantation and 28 patients of reposition flap procedures only for 2nd, 3rd, and 4th fingertip amputations were included in the study. Complete fingertip amputations involved Foucher zones 2 and 3. The patients were followed up postoperatively for a median period of 13 months (9–23 months). All patients were assessed with static and dynamic 2-point discrimination tests, Semmes–Weinstein monofilament test, and cold intolerance test for the development of neuroma on the donor site.
RESULTS: In 5 patients, replantation procedure failed. In such failed patients, after the removal of necrotic tissues, the stump was either repaired or reconstruction with a flap was applied. Wound dehiscence was observed at the lateral sides of the flaps in 2 patients who underwent reposition procedures.
CONCLUSION: Reposition flap repair can be a good cost-effective alternative to other fingertip repair procedures in appropriately selected patients who are not amenable to microsurgery. It preserves the length and sensory functions of fingertips and enables patients to return to their daily life as soon as possible.
AMAÇ: Parmak ucu amputasyonlarında replantasyon altın standarttır. Repozisyon flebi, replantasyonun uygulanamadığı durumlarda parmak uzunluğunu, tırnak kompleksini ve parmak ucu duyusunu korumak amacıyla yapılan, tırnak-kemik kompleksinin serbest greft olarak kullanılması ve flep ile örtülmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Bu çalışmada parmak ucu amputasyonlarında yapılan replantasyonlar ile repozisyon flebi uygulanan hastalarının uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesini karşılaştırılması amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 2., 3. ve 4. parmakta Foucher sınıflamasına göre zone 2 ve zone 3 parmak ucu ampütasyonu nedeniyle başvuran ve replantasyon yapılmış 35 hasta, repozisyon flebi uygulanmış 28 hasta dahil edildi. Bütün hastalar ortalama 13 ay (9–23 ay) takip edildi. Bütün hastalar statik ve dinamik iki nokta testi, Semmes-Weinstein monofilaman testi, soğuk intoleransı ve verici saha nöroma gelişimi açısından değerlendirildi.
BULGULAR: Replantasyon yapılan beş hastada işlem başarısız oldu. Bu hastaların hepsinde nekrotik dokular uzaklaştırıldıktan sonra lokal flep ile onarım yapıldı. Repozisyon flebi uygulanan iki hastanın flep kenarlarında ayrılma oldu ve pansuman ile takip sonrası sekonder iyileşme gözlendi.
TARTIŞMA: Repozisyon flebi mikrocerrahi uygulanamayan durumlarda ve uygun seçilmiş hastalarda, parmak ucu uzunluğunu ve duyusunu koruyan, hastanın gündelik yaşamına bir an önce dönmesini sağlayan bir yöntemdir ve parmak ucu onarımlarında diğer yöntemlere iyi bir alternatif olabilir.