BACKGROUND: Blood loss is the most significant cause of mortality in trauma cases. In injured patients, rapid evaluation and appropriate transfusion is lifesaving. The present study aims to analyze the blood/blood products requirement based on available data and find any associations between the transfusion requirements and injury severity scores (ISS) and anatomical locations of injuries of transfused patients.
METHODS: Between 30 July 2014 and 30 July 2016, casualties admitted to the urban terrain hospital (UTH) and transfused at least one unit of red blood cell (RBC) were included. UTH Transfusion Record Notebook data included patients’ age, mechanism and anatomical location(s) of the injury, admission hemoglobin (g/dL) level, injury severity score (ISS), transfused units of erythrocyte suspension (ES), warm fresh whole blood (WFWB), fresh frozen plasma (FFP), and massive transfusion (MT) rate.
RESULTS: In this study, all patients were male; the mean age was 28.7±7.8 years. Overall, 59 of 579 (10%) patients were transfused 458 units of RBC (ES+WFWB). Torso (thorax ± abdomen) injury was present in 61% of the casualties who underwent transfusion, and 93% of these patients underwent massive transfusion. In 71% of patients, the ISS was >15, and there was statistically significant high blood/blood products use and MT rate in these patients, respectively (p=0.021, p=0.006).
CONCLUSION: Anatomical location of injuries and ISS are valuable in the rapid determining of MT and survival rates of casualties. Especially in torso injuries, bleeding control is difficult and transfusion requirement and mortality rates are high. This study presents the trauma of urban terrain conflict-related transfusion data from a UTH.
AMAÇ: Travma olgularında en önemli mortalite nedeni kanamadır. Yaralıların hızlı değerlendirmesi ve uygun transfüzyonu hayat kurtarıcıdır. Bu çalışmanın amacı, mevcut verilere dayanarak, kan/kan ürünü transfüzyon deneyimlerini analiz etmek, transfüzyon gereksinimi ile yaralanma şiddeti skoru (injury severity score-ISS), ve yaralanma bölgesinin anatomik yerleşimi arasında ilişkiyi değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 30 Temmuz 2014–30 Temmuz 2016 tarihleri arasında, saha hastanesine başvuran ve en az bir ünite kan/kan ürünü transfüzyonu yapılan yaralılar alındı. Hastane transfüzyon kayıt defterinden, hastaların yaşı, yaralanma mekanizması, yaralanmanın anatomik yerleşimi, hastaneye kabul hemoglobin (g/dL) değeri, ISS, transfüze edilmiş eritrosit süspansiyonu, sıcak taze tam kan, taze donmuş plazma gibi kan ürünleri miktarı ve masif transfüzyon (MT) oranı ile ilgili veriler elde edildi.
BULGULAR: Tüm hastalar erkekti, ortalama yaş 28.7±7.8 yıl idi. Toplamda 579 hastadan 59’una (%10) 458 ünite RBC (ES+WFWB) transfüzyonu yapıldı. Transfüzyon uygulanan yaralıların %61’inde gövde (toraks±karın) yaralanması vardı ve bu hastaların %93’üne masif transfüzyon uygulandı. Hastaların % 71’inde ISS >15 idi ve bu hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek kan/kan ürünleri kullanımı ve MT oranı vardı (p=0.021, p=0.006).
TARTIŞMA: Yaralanmaların ve ISS’nin anatomik yeri, MT’nin hızlı bir şekilde belirlenmesinde ve kazazedelerin hayatta kalma oranlarında değerlidir. Özellikle gövde yaralanmalarında kanama kontrolü zordur ve transfüzyon gereksinimi ve mortalite oranları yüksektir. Ayrıca bu makale bir saha hastanesindeki, kentsel arazi çatışmasıyla ilgili transfüzyon verilerini sunmaktadır.