p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 9 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Comprehensive examination of etiological factors and clinical manifestations of maxillofacial traumas in forensic cases: A five-year retrospective study [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2024; 30(9): 677-684 | DOI: 10.14744/tjtes.2024.70045

Comprehensive examination of etiological factors and clinical manifestations of maxillofacial traumas in forensic cases: A five-year retrospective study

Hüseyin Balandız1, Halit Canberk Aydogan1, Burak Kaya2, Semih Özsever1, Sait Özsoy1
1Department of Forensic Medicine, University of Health Sciences, Gulhane Faculty of Medicine, Ankara-Türkiye
2Artvin Branch of the Council of Forensic Medicine, Artvin-Türkiye

BACKGROUND: Maxillofacial injuries, due to their diverse etiological causes, are often considered a component of multi-trauma and constitute a significant portion of trauma. This study aims to elucidate the incidence of maxillofacial traumas, particularly among military personnel, various clinical courses, and characteristics, thereby contributing to the literature.
METHODS: Forensic reports, primarily related to military personnel and organized between 2011 and 2016 at the Forensic Medicine Department of Gülhane Medical Faculty, Health Sciences University, were retrospectively examined. The study involved a detailed analysis of cases with maxillofacial injuries resulting from trauma, focusing on aspects such as age, gender, the origin of the trauma, degree of injury, the presence of bone and dental fractures, and the occurrence of psychiatric disorders as a result of the trauma.
RESULTS: This study demonstrated that maxillofacial traumas predominantly occurred in young male individuals, particularly among military personnel. The most common etiological factor identified was interpersonal violence. The majority of injuries were soft tissue damages, with the nasal bone being the most frequently fractured area. Injuries to the head and upper extremities were also detected in some of the cases, showing that multiple injuries are common in such cases. Post-traumatic psychological disorders developed in some cases, with anxiety disorders being the most commonly observed.
CONCLUSION: It has been determined that maxillofacial injuries can affect multiple body regions, necessitating a multidisciplinary approach. This study underscores the importance of developing comprehensive strategies and policies for understanding and managing maxillofacial traumas, providing a fundamental reference for future studies in this field.

Keywords: Forensic medicine, Maxillofacial trauma; military personnel.

Adli olgularda maksillofasiyal travmaların etiyolojik faktörleri ve klinik belirtilerinin kapsamlı incelenmesi: Beş yıllık retrospektif bir çalışma

Hüseyin Balandız1, Halit Canberk Aydogan1, Burak Kaya2, Semih Özsever1, Sait Özsoy1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Adli Tıp Kurumu, Artvin Adi Tıp Şube Müdürlüğü, Artvin, Türkiye

AMAÇ: Maksillofasiyal yaralanmalar, çeşitli etiyolojik nedenleri sebebiyle sıklıkla çoklu travmanın bir bileşeni olarak kabul edilir ve travmanın önemli bir bölümünü oluşturur. Bu çalışmanın amacı, özellikle askeri personelde görülen maksillofasiyal travmaların görülme sıklığını, çeşitli klinik seyrini ve özelliklerini aydınlatarak literatüre katkıda bulunmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda (Gülhane Askeri Tıp Fakültesi) 2011-2016 yılları arasında düzenlenen ve öncelikli olarak askeri personele ilişkin adli raporlar retrospektif olarak incelendi. Çalışma, travma sonucu maksillofasiyal yaralanması olan vakaların yaş, cinsiyet, travmanın kaynağı, yaralanma derecesi, kemik ve diş kırıklarının varlığı ve travma sonucu psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkışı gibi hususlara odaklanarak ayrıntılı bir analizini içermektedir.
BULGULAR: Bu çalışma, maksillofasiyal travmaların ağırlıklı olarak genç erkek bireylerde, özellikle de askeri personelde meydana geldiğini gösterdi. Tespit edilen en yaygın etiyolojik faktör kişilerarası şiddetti. Yaralanmaların çoğunluğu yumuşak doku hasarlarıydı ve en sık kırılan kemik burun kemiğiydi. Bazı vakalarda baş ve üst ekstremite yaralanmaları da tespit edildi; bu gibi durumlarda birden fazla yaralanmanın yaygın olduğunu göstermektedir. Travma sonrası psikolojik bozukluklar bazı durumlarda gelişmiş olup, en sık görüleni anksiyete bozukluklarıydı.
SONUÇ: Maksillofasiyal yaralanmaların birden fazla vücut bölgesini etkileyebileceği ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiği belirlenmiştir. Bu çalışma, maksillofasiyal travmaları anlamak ve yönetmek için kapsamlı strateji ve politikalar geliştirmenin önemini vurgulayarak bu alanda gelecekte yapılacak çalışmalara temel bir referans sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Adli tıp, askeri personel; maksillofasiyal travma.

Corresponding Author: Hüseyin Balandız, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE