BACKGROUND: Investigated in the present study were the effects of various recruitment maneuvers (RMs) using the same inflation pressure-time product on bacterial translocation from lung to blood, and ventilator-induced lung injury (VILI).
METHODS: Tracheotomy was performed on anesthetized rats, and ventilation was initiated using pressure-controlled mode. Subsequently, Pseudomonas aeruginosa was inoculated through the tracheotomy tube and ventilated for 30 minutes before rats were randomly separated into 4 groups. Group 1 underwent sustained inflation (SI), Group 2 underwent low-pressure SI, Group 3 underwent modified sigh, and Group 4 was a control group. Blood cultures were taken at baseline, 15 minutes after randomization (after each RM for the first hour), and finally at 75 minutes after the last RM. The rats were euthanized and the lungs were extirpated. The left lung was taken for measurement of wet: dry weight ratio, and the right lung was used for pathologic evaluation.
RESULTS: Positive blood cultures were found to be higher in Group 3 at early study periods. Total pathological scores were also higher in Group 3.
CONCLUSION: Higher severity of ventilator-induced lung injury occurred in the modified sigh group, evidenced by bacterial translocation and results of histopathological evaluation.
AMAÇ: Bu çalışmada, aynı basınç-zaman ürünlü farklı yeniden kazandırma manevralarının akciğerden kana bakteri geçişine ve ventilatör ilişkili akciğer hasarına etkisi araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Sıçanlara anestezi uygulandıktan sonra trakeotomi açıldı ve basınç kontrollü ventilasyon modunda ventilasyona başlandı. Ardından Pseudomonas aeruginosa içeren solüsyon trakeotomi kanulünden verilip, ventilasyona bu şekilde 30 dakika devam edildikten sonra sıçanlar rastgele dört gruba ayrıldı. Grup 1: “Sustained inflation” (SI); Grup 2: Düşük basınç SI (LPSI); Grup 3: Modifiye Sigh; Grup 4: Kontrol grubu. Kan kültürleri bakteri verilmeden önce, ilk bir saat her yeniden kazandırma manevrasından sonra ve son manevradan 75 dakika sonra olmak üzere toplam altı kez alındı. Daha sonra sıçanlar arter içine verilen sodium tiyopental ile sakrifiye edilerek toraks açılıp akciğerler çıkarıldı. Sol akciğer yaş kuru ağırlık (WW/DW) oranı için, sağ akciğer patolojik inceleme için kullanıldı.
BULGULAR: Kan kültürlerine bakıldığında Grup 3 de daha erken dönemde kan kültürlerinde üreme tespit edildi. Grup 3’de patolojik skorlar daha yüksek bulundu.
TARTIŞMA: Bakteriyel translokasyon ve histopatolojik değerlendirmelerle modifiye Sigh ile daha ciddi ventilatör ilişkili akciğer hasarı oluşmuştur.