p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Association of preoperative C-reactive protein to albumin ratio and mortality in elderly patients with hip fractures: A cross-sectional study [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2024; 30(12): 907-913 | DOI: 10.14744/tjtes.2024.21433

Association of preoperative C-reactive protein to albumin ratio and mortality in elderly patients with hip fractures: A cross-sectional study

Onur Kaya1, Eyyup Murat Efendioglu2
1Department of Orthopaedic and Traumatology, Gaziantep City Hospital, Gaziantep-Türkiye
2Department of Internal Medicine, Division of Geriatric Medicine, Gaziantep City Hospital,Gaziantep-Türkiye

BACKGROUND: Hip fractures in the elderly have a significant impact, both in terms of human suffering and healthcare costs. Little is known about preoperative markers that may predict mortality following geriatric hip fracture surgery. This study aimed to investigate potential risk factors, including the C-reactive protein to albumin ratio (CAR), for mortality in elderly patients undergoing surgery for hip fracture.
METHODS: A total of 180 elderly patients with hip fractures were included in this cross-sectional study. The patients were divided into two groups: the survival group and the deceased group. Serum levels of C-reactive protein (CRP) and albumin, as well as the CAR, were compared between the two groups to determine whether CAR is a predictor of mortality in elderly patients undergoing hip fracture surgery. The Mini Nutritional Assessment-Short Form was used to evaluate the nutrition status of the patients.
RESULTS: The mean age of the 180 participants was 78 years, and 53.3% were female. A statistically significant difference was observed between the two groups in terms of the duration of hospital and intensive care unit stay (p<0.05). According to the receiver operating characteristic (ROC) analysis, with a cutoff value of >0.15, CAR could predict mortality after geriatric hip fracture surgery with a sensitivity of 74% and a specificity of 53%. The area under the ROC curve (AUC) for CAR was 0.67 (95% confidence interval [CI]: 0.57-0.76, p<0.001). CAR and the time between fracture and surgery were found to be independent predictors of mortality (p=0.003, odds ratio [OR]=1.37 and p=0.044, OR=1.33, respectively).
CONCLUSION: An elevated preoperative CAR is associated with a significantly increased risk of mortality in elderly patients undergoing hip fracture surgery. Additionally, a shorter time to surgery was associated with lower mortality in these patients.

Keywords: C-reactive protein (CRP) to albumin ratio, elderly patients, hip fracture, Mini Nutritional Assessment-Short Form, mortality.

Geriatrik kalça kırıklarında preoperatif C-reaktif protein-albümin oranının mortaliteyle ilişkisi: Kesitsel çalışma

Onur Kaya1, Eyyup Murat Efendioglu2
1Gaziantep Şehir Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, Gaziantep, Türkiye
2Gaziantep Şehir Hastanesi, İç Hastalıkları Geriatri Kliniği, Gaziantep, Türkiye

AMAÇ: Geriatrik dönem kalça kırıklarının hem hasta açısından hem de maliyet üzerine etkisi büyüktür. Geriatrik kalça kırığı cerrahisi sonrası mortaliteyi öngörebilecek preoperatif belirteçler hakkında az bilgi mevcuttur. Bu çalışma, kalça kırığı için cerrahi geçiren yaşlı hastalarda mortalite için C-reaktif protein/albümin oranı (CAR) dahil olmak üzere potansiyel risk faktörlerini araştırmayı amaçlamıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel çalışmaya 180 yaşlı kalça kırığı hastası dahil edildi. Hastalar, hayatta kalanlar ve ölenler olmak üzere iki gruba ayrıldı. Serum CRP ve albümin düzeyleri, CAR ile birlikte, bu iki grup arasında CAR'ın yaşlı yetişkinlerde kalça kırığı ameliyatı geçiren hastalarda mortaliteyi öngörüp öngöremeyeceğini belirlemek için karşılaştırıldı. Hastaların beslenme durumunu değerlendirmek için Mini Beslenme Değerlendirme-Kısa Formu kullanıldı.
BULGULAR: 180 katılımcının ortalama yaşı 78 idi ve %53.3'ü kadındı. Hastane ve yoğun bakım ünitesinde kalış süresi açısından bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Alıcı işletim karakteristiği (ROC) analizine göre, CAR (C-reaktif protein/albumin oranı) için kestirim değeri >0.15 olarak belirlendiğinde, CAR, geriatrik kalça kırığı ameliyatı sonrası mortaliteyi %74 duyarlılık ve %53 özgüllük ile öngördüğü görüldü. CAR'ın ROC eğrisi altında kalan alan (AUC) değeri 0.67 idi (95% CI: 0.57-0.76, p<0.001). CAR ve kırık ile cerrahi arasındaki zamanın
mortalite için bağımsız bir değişken olduğu bulundu (sırasıyla, p=0.003, OR=1.37 ve p=0.044, OR=1.33).
SONUÇ: Ameliyat öncesi dönemde bakılan CAR düzeyi yüksek olan ve kalça kırığı nedeniyle operasyon geçiren yaşlı hastalarda ölüm riskinde anlamlı bir artış olduğu görüldü. Ayrıca, kırıktan cerrahiye kadar geçen sürenin kısa olması bu hastalarda daha düşük mortalite ile ilişkili olarak bulundu.

Anahtar Kelimeler: CRP/albumin oranı, kalça kırığı, mini beslenme değerlendirme-kısa form, mortalite, yaşlı yetişkinler

Corresponding Author: Onur Kaya, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE