We present the management and survival of an eight-year-old boy with a severe high-tension electrical burn injury of 68% of total body surface area in a surgical intensive care unit, as a result of a well-planned and applied treatment strategy. Subsequent to escharotomy and fasciotomy operations under general anesthesia, the patient was taken into the surgical intensive care unit. In addition, patient underwent nine more operations including right femur disarticulation and split-thickness skin graftings with homografts from his brother and autografts. The patient was connected to mechanical ventilator for 59 days. By the time the patient was transferred to plastic and reconstructive surgery ward, he was fully conscious, cooperated and hemodynamically stable.
Keywords: Burns, electric/pathophysiology/therapy, child; hightension electrical burn injury; reconstructive surgical procedures.Bu yazıda, yüksek gerilime yakalanmaya bağlı toplam vücut yüzey alanının %68'i çok ağır elektrik yanıklı sekiz yaşındaki erkek hastanın cerrahi yoğun bakım ünitesinde iyi planlanmış ve uygulanmış bir tedavi stratejisi sonrası hayatta kalımı sunulmaktadır. İlk olarak genel anestezi altında eskaratomi ve fasiyotomi ameliyatları geçiren hasta hemen takiben cerrahi yoğun bakım ünitesine alındı. Bu ameliyatlara ek olarak, hasta sağ femur desartikülasyonu ve kardeşinden alınan homogreft ve kendisinden alınan otogreftlerle kısmi kalınlıkta deri greftlemelerini içeren dokuz ameliyat daha geçirdi. Hasta 59 gün mekanik ventilatöre bağlı kaldı. Hasta plastik ve rekonstrüktif cerrahi servisine devredildiğinde tam koopere, hemodinamik olarak stabil ve bilinci tamamen açık bir durumda idi.
Anahtar Kelimeler: Yanıklar, elektrik/fizyopatoloji/tedavi, çocuk; yüksek-gerilim elektrik yanık hasarı; rekonstrüktif cerrahi işlem.