p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
The characteristics of assaulted victims presented to a university emergency department: Can head trauma in male patients be considered a clue for assaults? [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2022; 28(12): 1690-1695 | DOI: 10.14744/tjtes.2021.46383

The characteristics of assaulted victims presented to a university emergency department: Can head trauma in male patients be considered a clue for assaults?

Ayfer Keleş, Gül Bahar Alkaş, Gültekin Kadi, Mehmet Ali Aslaner, Fikret Bildik, Isa Kilicaslan, Ahmet Demircan
Department of Emergency Medicine, Gazi University Faculty of Medicine, Ankara-Türkiye

BACKGROUND: Violence is a common issue without an exact number worldwide. The types are interpersonal, spousal, or domestic violence. We aim to reveal the demographic characteristics of cases involving violence, mechanisms of injury, and their relationship with head and face trauma.
METHODS: The files of patients presented to our University Hospital Adult Emergency Department (ED) between January 2018 and December 2020 after an assault were reviewed retrospectively. The data were analyzed with SPSS 20.0. The demographic findings, injury mechanisms, and affected areas were reported. The Chi-square test tested the differences between the groups, and p<0.05 was considered significant.
RESULTS: Among the 1280 patients presented after an assault, 71% were male with a median age of 32 (IQR 25–43). In 84% of the cases, the perpetrators were unknown, while their spouses were the perpetrators in 9% of the cases. The place was most noted as home (11%). The methods used were struggling (43%) and punching (42%). The most common affected area was the head (70%) and diagnosis for nasal fracture (4%); two patients had epidural bleeding, and one had a pneumothorax. Males were more common in the 20–40 age groups (χ2, p=0.003). Most of the female victims were battered by their spouses (χ2, p<0.001). Head injury was found in 83% of patients with high blood alcohol levels (χ2, p<0.001) and 75% of male patients had head injuries (χ2, p<0.001).
CONCLUSION: Assault is a common problem predominantly among young males. The most commonly affected body part was the head, and nasal fractures were the diagnosis. Most of the patients with high blood levels were among the male victims. The perpetrator of the female victims was their spouses. In the ED, male patients who presented with head trauma were considered as assault victims.

Keywords: Demographics, head trauma, injury mechanisms; interpersonal violence.

Bir üniversite acil servisine başvuran darp olgularının özellikleri: Erkek hastalarda kafa travması darp için bir ipucu sayılabilir mi?

Ayfer Keleş, Gül Bahar Alkaş, Gültekin Kadi, Mehmet Ali Aslaner, Fikret Bildik, Isa Kilicaslan, Ahmet Demircan
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara

AMAÇ: Şiddet tüm dünyada kesin olgu sayısı bilinmeyen yaygın bir sorundur. Kişilerarası, eş veya aile içi şiddet şeklinde tipleri vardır. Çalışmamızda şiddet içeren olguların demografik özelliklerini, yaralanma mekanizmalarını ve kafa ve yüz travması ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlıyoruz.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2018–Aralık 2020 tarihleri arasında üniversite hastanemiz erişkin acil servisine (AS) darp edilerek başvuran hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Veriler SPSS 20.0 ile analiz edildi. Demografik bulgular, yaralanma mekanizmaları ve etkilenen alanlar kaydedildi. Ki-kare testi gruplar arasındaki farklılıkları test etti ve p<0.05 anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Darp edilerek başvuran 1280 hastanın %71’i erkekti ve medyan yaşı 32 (IQR 25–43) idi. Olguların %84’ünde darp eden bilinmeyen kişiler, %9’unda darp eden eşleri olmuştur. En çok darp edilen alan ev olarak belirtildi (%11). Kullanılan yöntemler, boğuşma (%43) ve yumruk atma (%42) idi. En sık etkilenen bölge baş (%70) ve en sık tanı burun kırığı (%4) idi; iki hastada epidural kanama, bir hastada pnömotoraks saptandı. Erkekler en sık 20–40 yaş grubundaydı (χ2, p=0,003). Kadın mağdurların çoğu eşleri tarafından dövülmüştü (χ2, p<0,001). Kan alkol düzeyi yüksek olan hastaların %83’ünde kafa travması (χ2, p<0.001) ve erkek hastaların %75’inde kafa travması (χ2, p<0.001) bulundu.
TARTIŞMA: Saldırı, ağırlıklı olarak genç erkekler arasında yaygın bir sorundur. En sık etkilenen vücut kısmı baş ve en sık tanı burun kırıklarıydı. Kan alkol seviyeleri yüksek olan hastaların çoğu erkek kurbanlar arasındaydı. Kadın kurbanları darp edenler eşleriydi. Acil servise kafa travması ile başvuran erkek hastalar saldırı mağduru olarak değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: Demografik özellikler, kafa travması, kişilerarası şiddet; yaralanma mekanizması.

Corresponding Author: Ayfer Keleş, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE