BACKGROUND: The aim of this study was to assess psychiatric disorders and their association with burn-related factors in a population of Turkish children with burns.
METHODS: Thirty-one children admitted to the Cerrahpasa Medical Faculty Burn Unit between January 2013 and August 2013 were first assessed by the plastic surgeon, and then those with psychological symptoms were referred to a child psychiatrist, and the records were analyzed retrospectively.
RESULTS: The percentage of burned area to Total Body Surface Area (TBSA) ranged between 2-60% (mean, 17.3%). Nineteen patients (61.3%) had a psychiatric diagnosis, which included acute stress disorder (ASD) (n=15), depression (n=3), posttraumatic stress disorder (n=2, comorbid with depression), and delirium (n=1). The percentage of burned area to TBSA was associated with the presence of psychopathology and ASD. Further, psychopathology was associated with the number of burned major body regions.
CONCLUSION: Pediatric burn patients are at risk of developing psychopathology. The children with a greater percentage of burned area to TBSA and more burned body regions have the greatest risk of psychopathology. Surgeons have an important role in patient referral for psychiatric interventions, so that psychiatric disorders can be prevented as early as possible.
AMAÇ: Bu çalışmada, yanık yaralanması olan Türk çocuklarda psikiyatrik bozuklukların ve bu bozuklukların yanık-ilişkili faktörlerle bağlantısı değerlendirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2013 ile Ağustos 2013 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yanık Ünitesi’nde yatmakta olan 31 hasta öncelikle plastik cerrah tarafından değerlendirildi, psikolojik semptomları olan hastalar çocuk psikiyatristine yönlendirildi, daha sonra veriler geriye dönük olarak analiz edildi.
BULGULAR: Hastaların yanık yüzdesi %2 ile %60 arasında değişmekteydi (ortalama yanık yüzdesi= %17.32). On dokuz hastada (%61.3) psikiyatrik bozukluk saptandı. Psikiyatrik bozukluklar arasında, akut stres bozukluğu (ASB) (n=15), depresyon (n=3), travma sonrası stres bozukluğu (n=2, depresyona eşlik etmektedir) ve delirium (n=1) bulundu. Yanık yüzdesi psikopatoloji varlığıyla ve ASB ile ilişkili bulundu. Ayrıca, psikopatoloji yanan vücut bölgesi sayısıyla ilişkili bulundu.
TARTIŞMA: Pediatrik yanık hastaları psikopatoloji açısından risk altındadırlar. Yanık yüzdesi ve yanan vücut bölgesi fazla olan çocuklar psikopatoloji açısından en fazla risk taşıyan gruptur. Hastaların psikiyatrik değerlendirilme için yönlendirilmesi ve böylece psikiyatrik bozuklukların gelişmesini önlemek açısından cerrahlar önemli role sahiptir.