p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
The effect of carvacrol on reducing bacterial translocation, liver and intestinal damage in obstructive jaundice models of rats [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. Ahead of Print: UTD-70450

The effect of carvacrol on reducing bacterial translocation, liver and intestinal damage in obstructive jaundice models of rats

Muhammet Fatih Keyif1, Ferdi Bolat1, Mustafa Sit1, Songul Peltek Ozer2, Mustafa Behcet3, Oguz Catal1, Bahri Ozer1, Mehmet Hayri Erkol1
1Department of General Surgery, Abant Izzet Baysal University School of Medicine, Bolu, Turkiye
2Department of Pathology, Abant Izzet Baysal University School of Medicine, Bolu, Turkiye
3Department of Microbiology, Abant Izzet Baysal University School of Medicine, Bolu, Turkiye

BACKGROUND
Obstructive jaundice is a common surgical issue caused by obstruction in the bile ducts, which can result from factors such as stones or cancers in the main bile duct. This study aimed to investigate the effects of carvacrol, a compound known for its strong antioxidant properties, on intestinal damage, liver damage, and bacterial translocation in an animal model of obstructive jaundice.
METHODS
The study utilized six groups of six Wistar Albino rats each. Obstructive jaundice was induced in the rats through a surgical procedure, resulting in the enlargement of the common bile duct. Carvacrol was administered at a dose of 100 mg/kg to evaluate its therapeutic effects. Blood samples were collected for biochemical analysis, and tissue samples were obtained from the ileum and liver for histopathological examination. Additionally, samples from the spleen and mesenteric lymph nodes were collected for microbiological analysis.
RESULTS
The findings revealed that carvacrol did not have a significant therapeutic effect on liver and bowel damage or on bacterial translocation in the rats with obstructive jaundice. Despite carvacrol's known antioxidant properties, it failed to show benefits in this experimental model.
CONCLUSION
Carvacrol, while recognized for its antioxidant effects, did not demonstrate therapeutic efficacy in treating obstructive jaundice in rats. The study suggests that further research with a larger sample size may be necessary to potentially uncover positive effects and better understand carvacrol's potential role in managing obstructive jaundice.

Keywords: Bacterial translocation, carvacrol, liver damage, obstructive jaundice

Ratlarda tıkanma sarılığı oluşturulan modelde karvakrolün karaciğer, bağırsak hasarı ve bakteriyel translokasyonun engellenmesi üzerine etkisi

Muhammet Fatih Keyif1, Ferdi Bolat1, Mustafa Sit1, Songul Peltek Ozer2, Mustafa Behcet3, Oguz Catal1, Bahri Ozer1, Mehmet Hayri Erkol1
1Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Bolu
2Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Ana Bilim Dalı, Bolu
3Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Bolu

AMAÇ
Obstrüktif sarılık, safra kanallarındaki tıkanmalardan kaynaklanan yaygın bir cerrahi sorundur ve bu tıkanmalar safra kesesindeki taşlar veya ana safra kanalı kanserleri gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu çalışma, güçlü antioksidan özellikleri ile bilinen karvakrolün, obstrüktif sarılık modelinde bağırsak hasarı, karaciğer hasarı ve bakteriyel translokasyon üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmada her biri altı Wistar Albino rat grubundan oluşan toplam altı grup kullanılmıştır. Obstrüktif sarılık, sıklıkla ortak safra kanalının genişlemesiyle sonuçlanan cerrahi bir prosedürle ratlarda indüklenmiştir. Karvakrol, terapötik etkilerini değerlendirmek için 100 mg/kg dozunda uygulanmıştır. Kan örnekleri biyokimyasal analiz için toplanmış, ileum ve karaciğerden doku örnekleri histopatolojik inceleme için elde edilmiştir. Ayrıca, dalak ve mezenterik lenf düğümlerinden mikrobiyolojik analiz için örnekler alınmıştır.
BULGULAR
Sonuçlar, karvakrolün, obstrüktif sarılığı olan ratlarda karaciğer ve bağırsak hasarı veya bakteriyel translokasyon üzerinde anlamlı bir terapötik etki göstermediğini ortaya koymuştur. Karvakrolün bilinen antioksidan özelliklerine rağmen, bu deneysel modelde fayda sağladığı gösterilmemiştir.
SONUÇ
Karvakrol, antioksidan etkileriyle tanınmasına rağmen, ratlarda obstrüktif sarılığı tedavi etmede terapötik etkinlik göstermemiştir. Çalışma, daha büyük bir örneklem büyüklüğü ile yapılacak ileri araştırmaların, karvakrolün obstrüktif sarılığın yönetimindeki potansiyel rolünü daha iyi anlamak için gerekli olabileceğini önermektedir.

Anahtar Kelimeler: Bakteriyel translokasyon, karvakrol, karaciğer hasarı, obstrüktif sarılık

Corresponding Author: Muhammet Fatih Keyif, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE