p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Rare emergency in children: Priapism and stepwise treatment approach [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2022; 28(4): 464-470 | DOI: 10.14744/tjtes.2020.74670

Rare emergency in children: Priapism and stepwise treatment approach

Ahsen Karagözlü Akgül1, Murat Uçar2, Esra Özçakır3, Emin Balkan4, Nizamettin Kılıç4
1Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Marmara University Faculty of Medicine, İstanbul-Turkey
2Department of Urology, Division of Pediatric Urology, Akdeniz University Faculty of Medicine, Antalya-Turkey
3Department of Pediatric Surgery, University of Health Sciences, Bursa Medical Faculty, Bursa-Turkey
4Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Uludağ University Faculty of Medicine, Bursa-Turkey

BACKGROUND: Priapism is a rare condition in children and the treatment algorithm is controversial in this age group. Herein, we report eight cases with low-flow priapism and our stepwise treatment approach in light of literature.
METHODS: We present a simple stepwise treatment for low-flow priapism including five steps. Step 1: Cold compress and analgesia while evaluation the priapism and its etiology. Step 2: Corporal aspiration and adrenaline infusion in the ward. Step 3: Modified Winter shunt in the same place. Step 4: Ketamine application and caudal block in the operating room. Step 5: Sapheno-cavernous (Grayhack) shunt. Eight cases with low-flow priapism were reviewed retrospectively. Symptoms, duration of tumescence, the interventions, and step that provide detumescence were recorded.
RESULTS: The mean age of patients was 8.5 years (1–17 y). The median time of the priapism before admission was 15 h (4–165 h). The etiological factors were sickle cell disease, hemodialysis due to chronic renal failure, and factor V Leiden mutation in three patients. Detumescence was achieved in one patient at Step 2, in two patients at Steps 3, 4, and 5, respectively. Rigidity of cavernous body was observed in one patient in long-term follow-up.
CONCLUSION: Low-flow priapism is a urological emergency that may cause erectile dysfunction. Treatment options should be selected according to a protocol that prevents time loss and avoids more invasive treatment in unnecessary situations. Our algorithm with simple nature and its steps from less invasive to more invasive procedures may be an alternative for the treatment of low-flow priapism.

Keywords: Child, hemodialysis, priapism, sapheno-cavernous shunt; stepwise treatment.

Çocukluk çağının nadir bir acili: Priapizm ve basamaklı tedavi yaklaşımı

Ahsen Karagözlü Akgül1, Murat Uçar2, Esra Özçakır3, Emin Balkan4, Nizamettin Kılıç4
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
2Akdeniz Ünivesitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Antalya
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Bursa
4Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Bursa

AMAÇ: Priapizm çocukluk çağında çok nadir görülen bir hastalıktır. Hasta sayısının azlığı nedeniyle tedavi algoritması da halen literatürde netleşme-miştir. Bu çalışmada, priapizmli sekiz çocuk hasta ve kliniğimizde uyguladığımız basamaklı tedavi yaklaşımımız literatür ışığında sunulmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Uyguladığımız tedavi beş basamaktan oluşmaktadır: 1. basamak; etiyoloji değerlendirmesi yapılırken soğuk kompres ve anal-jezi uygulaması. 2. basamak; korpus kavernozuma korporal aspirasyon ve adrenalin infüzyonu. 3. basamak; Modifiye Winter şunt. 4. basamak; ame-liyathanede ketamin infüzyonu ve kaudal blok uygulaması. 5. basamak; safeno-kavernöz (Grayhack) şunt. Düşük akımlı priapizmi olan sekiz hastanın verileri geriye dönük olarak ele alındı. Başvuru şekli, tumesans süresi, yaşı, yapılan müdahaleler ve hangi basamakta detumesans sağlandığı kaydedildi. BULGULAR: Yaş ortalaması 8.5 (1–17) yıl idi. Başvuru öncesindeki ortanca tumesans süresi 15 saat (4–165) idi. Üç hastada etiyolojik faktörler; orak hücreli anemi, kronik böbrek yetersizliği nedeniyle yapılan hemodiyaliz ve faktör V Leiden mutasyonu idi. Bir hastada ikinci basamakta detumesans sağlandı. 3, 4, 5. basamakalarda detumesans sağlanan 2’şer hasta oldu. Uzun dönem kontrolünde bir hastada kavernöz cisim rijiditesi görüldü. TARTIŞMA: Düşük akımlı priapizm ürolojik bir acildir ve erektil disfonksiyona neden olabilir. Tedavi seçenekleri, zaman kaybını ve gereksiz invaziv işlemleri engellemek için bir algoritma veya bir tedavi protokolü ile uygulanmalıdır. Kliniğimizde uygulanan tedavi protokolü basit ve daha az invaziv işlemden daha invaziv işleme doğru gitmektedir ve düşük akımlı priapizm tedavisinde iyi bir alternatif olabilir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, hemodiyaliz, priapizm, safeno-kavernöz şant; step-wise treatment.

Corresponding Author: Ahsen Karagözlü Akgül, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE