BACKGROUND
Fall from height is one of the important causes of musculoskeletal injuries. Fall from walnut trees constitutes an important entity that leads to a significant mortality and morbidity amongst those engaged in fruit collection. The present study aimed to determine the prevalence of different musculoskeletal injuries in these victims and to highlight the importance of recognizing this incident as an occupational injury.
METHODS
A retrospective study of all patients admitted to the Orthopedic Department of the Sher-i-Kashmir Institute of Medical Sciences (SKIMS) Medical College from January 2003 to December 2007 was conducted. The medical records were studied for the different types of bony injuries, associated injuries and delay in the referral of patients.
RESULTS
94% of falls occurred from August to October. Of the 115 patients, 63 (54.7%) had associated non-orthopedic injuries. Head injury was the most common associated injury, presenting in 34 patients (29.5%). Thoracolumbar (16.5%), calcaneum (10.5%) and distal radius (8.7%) fractures constituted the common fractures encountered in the victims.
CONCLUSION
Walnut tree injuries mostly involve young males who form the productive group of the population. Being a seasonal injury, it puts a considerable load on the health resources of the region over a small period of time.
AMAÇ
Yüksekten düşme, önemli kas-iskelet yaralanması nedenlerinden biridir. Ceviz ağaçlarından düşme, meyve toplama işi ile uğraşan insanlar arasında anlamlı mortalite ve morbiditeye yol açan önemli bir antiteyi oluşturmaktadır. Bu çalışma, bu kurbanlardaki farklı kas-iskelet yaralanması prevalansını belirlemeyi amaçlamakta ve bu yaralanmanın mesleki bir yaralanma şeklinde kabul edilmesinin önemini vurgulamaya çalışmaktadır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Ocak 2003 ile Aralık 2007 tarihleri arasında SKIMS Tıp Koleji Ortopedi Kliniği’ne kabul edilen bütün hastalarda geriye dönük bir çalışma yürütüldü. Tıbbi kayıtlar, değişik tipte kemik yaralanmaları, eşlik eden yaralanmalar ve hastaların nakledilmesindeki gecikmeye yönelik olarak çalışıldı.
BULGULAR
Düşme olaylarının %94’ü, Ağustos ile Ekim ayları arasında oluşmuştur, 115 hastanın 63’ünde (%54,7) ortopedik olmayan yaralanmalar da eşlik etmiştir. 34 hastada (%29,5) bulunan kafa travması, en yaygın biçimde eşlik eden yaralanma olmuştur. Torakolomber (%16,5), kalkaneus (%10,5) ve distal radius (%8,7) kırıkları kurbanlarda karşılaşılan en yaygın kırıkları oluşturmuştur.
SONUÇ
Ceviz ağacı yaralanmaları, çoğunlukla, toplumun üretken grubunu oluşturan genç erkekleri tutmaktadır. Mevsimsel bir yaralanma olması nedeniyle, ceviz ağacından düşme yaralanmaları, kısa bir zaman periyodu içinde bölgenin sağlık kaynakları üzerinde kayda değer bir yük oluşturmaktadır.