BACKGROUND: The aim of this study is to characterize the sociodemographic, epidemiological, and clinical characteristics of ocular injuries in a secondary-level public hospital in Türkiye, identify the risk factors in the region, raise awareness on this issue, and propose solutions for injury prevention.
METHODS: This hospital-based retrospective cross-sectional study was conducted using data from patients who were followed up and treated for ocular trauma between January 2021 and January 2023 in a secondary-level public hospital located in the Middle Black Sea region of Türkiye. All patients, regardless of age, diagnosed with eyeball, eyelid, and orbital trauma were included. The age and gender of the patients, the situation or object that caused the injury, the location where the injury occurred, the type of injury according to the Birmingham Eye Trauma Terminology System (BETTS), initial and final visual acuities, and treatment outcomes were analyzed.
RESULTS: Medical records of 83 patients aged between two and 93 years were evaluated. Ocular trauma predominantly occurred in individuals aged 18 to 35 years (35%), with males comprising the majority (74.6%). Closed globe injury was the most common type of injury (73.5%), while injuries without globe involvement accounted for 18.1%, and open globe injuries comprised 8.4%. The most common cause of ocular injuries was falling (22.9%), with 47.3% of the patients in this group being 60 years of age or older. The most frequently implicated object in open globe injuries was wood, accounting for 42.8%. It was observed that injuries occurred most frequently on the streets (38.6%), followed by incidents at home (31.3%) and in the workplace (22.8%). Perforating injuries and ruptures
were associated with the worst prognosis for final outcome.
CONCLUSION: Falls in older adults were the most common cause of trauma. Preventive measures should be implemented to address the causes and risk factors of fall-related eye injuries in the elderly. Raising awareness among society and authorities about the causes and consequences of eye injuries is essential. By doing so, these injuries can be effectively prevented.
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, Türkiye'de ikinci basamak bir devlet hastanesinde oküler travmaların sosyodemografik, epidemiyolojik ve klinik özelliklerini karakterize etmek; o coğrafyadaki risk faktörlerini ortaya koymak; bu konuda farkındalık yaratmak ve yaralanmaların önlenmesine yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu hastane bazlı retrospektif kesitsel çalışma, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ikinci basamak bir devlet hastanesinde, Ocak 2021 - Ocak 2023 tarihleri arasında oküler travma nedeniyle takip ve tedavi edilen hastaların verilerine dayanılarak yapılmıştır. Göz, göz kapağı ve orbita travması bulunan tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaşı, cinsiyeti, yaralanmaya neden olan durum/nesne,
yaralanmanın meydana geldiği yer, Birmingham Göz Travması Terminoloji Sistemine (BETTS) göre yaralanmanın türü, başlangıç ve son görme keskinlikleri ve tedavi sonuçları analiz edilmiştir.
BULGULAR: Yaşları iki ile doksan üç arasında değişen 83 hastanın tıbbi kayıtları değerlendirilmiştir. Oküler travma ağırlıklı olarak 18 ila 35 yaş arasındaki kişilerde (%35) meydana gelmiş ve çoğunluğu erkeklerden (%74.6) oluşmuştur. Kapalı glob yaralanmaları en sık görülen yaralanma tipiydi (%73.5), glob tutulumu olmayan yaralanmalar %18.1, açık glob yaralanmaları ise %8,4 oranında görülmüştür. Oküler travmaların en sık nedeni düşme (%22.9) olup, bu gruptaki hastaların %47.3'ü 60 yaş ve üzerindedir. Açık glob yaralanmalarına en sık neden olan cismin %42.8 oranıyla tahta
olduğu görülmüştür. Yaralanmaların en sık sokakta (%38.6) meydana geldiği tespit edilmiştir. Bunu %31.3 ile evde, %22.8 ile işyerinde meydana gelen yaralanmalar takip etmiştir. Perforasyon ve rüptür, nihai sonuç açısından en kötü prognoza sahip yaralanmalardı.
SONUÇ: İleri yaşta düşmeler en sık neden olarak karşımıza çıkmıştır. Yaşlılarda düşmeye bağlı oküler travmaların nedenleri ve risk faktörlerine karşı önleyici tedbirler alınmalıdır. Oküler travmaların nedenleri ve sonuçları konusunda toplumda ve yetkililerde farkındalık oluşturulmalıdır. Bu sayede alınacak önlemler, bu yaralanmaların önlenebilir olmasını sağlayacaktır.