BACKGROUND: Post-operative ileus (POI) is a type of bowel dismotility causing accumulation of gas and fluid. Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) has been frequently used for medical applications such as pain treatment and nervous stimulation. In this experimental animal model of POI, our aim is to investigate the effects of TENS on POI, and to demonstrate histopathological changes in rat intestine after TENS application.
METHODS: The present study is an experimental animal model of POI. Sixteen Wistar-Albino male rats in two groups were used and laparotomy was performed. After colorectum and small intestine were manipulated, activated charcoal and Nile red were ad-ministered by oral gavage. Electrodes were placed to the abdomen skin of the rats and TENS method was used. Rats in two groups were sacrificed on 24 h. The esophagus, stomach, and all intestines of the rats were resected and a direct X-ray and computerized tomography scan, and “J” images were taken, and the progression of active coals was measured radiologically. Histopathological and microscopic evaluation was performed.
RESULTS: The median of activated charcoal measure was 429 mm (178–594) in TENS group, 203 mm (149–313) in the control group, respectively, and these were statistically significant (p=0.004963). There was a significant difference between the two groups in terms of histopathological necrosis (p=0.041). In addition, the amount of Nil Red (550 nm) in the GI track is increased after 8 h of gavage with sequential applications of TENS.
CONCLUSION: This study demonstrated the protective and therapeutic efficacy of TENS in POI in a rat model by radiologically and histopathologically. In clinical practice, TENS may be examined on POI. Further studies are warranted to validate and generalize our findings, and to assess the impact of TENS for post-operative pain also.
AMAÇ: Postoperatif İleus (POI), bağırsak lümeninde gaz ve sıvı birikimine neden olan bir tür bağırsak dismotilitesidir. Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), ağrı tedavisi ve sinir stimülasyonu gibi tıbbi uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu deneysel hayvan çalışmasında amacımız, TENS’in POI üzerindeki etkilerini araştırmak ve TENS uygulamasından sonra sıçan bağırsağındaki histopatolojik değişiklikleri göstermektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, deneysel bir hayvan çalışmasıdır. İki grupta 16 adet Wistar-Albino erkek sıçan kullanıldı ve laparotomi yapıldı. Kolorektum ve ince bağırsak manipüle edildikten sonra, aktif kömür ve Nil kırmızısı oral gavaj ile uygulandı. Sıçanların karın derisine elektrotlar yerleştirildi ve TENS yöntemi kullanıldı. İki gruptaki sıçanlar 24. saatte öldürüldü. Sıçanların özefagusu, midesi ve tüm bağırsakları rezeke edilerek direkt röntgen ve bilgisayarlı tomografi taraması ile “J” görüntüleri alınarak aktif kömürlerin ilerlemesi radyolojik olarak ölçüldü. Histopatolojik ve mikroskobik değerlendirme yapıldı.
BULGULAR: Aktif kömür ilerlemesinin ölçüm ortancası TENS grubunda 429 mm (178–594), kontrol grubunda 203 mm (149–313) olarak bulundu ve bunlar istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.004963). Histopatolojik nekroz açısından iki grup arasında anlamlı fark vardı (p=0.041). Ek olarak, GI yolundaki Nil Red (550 nm) miktarı, TENS’in ardışık uygulamaları ile sekiz saatlik gavajdan sonra artmıştı.
TARTIŞMA: Bu çalışma, bir deneysel sıçan modelinde TENS’in POI üzerindeki koruyucu ve terapötik etkinliğini radyolojik ve histo-patolojik olarak göstermiştir. Klinik pratikte, TENS POI üzerinde incelenebilir. Bulgularımızı doğrulamak ve genelleştirmek ve ayrıca TENS’in postoperatif ağrı üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.