p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 12 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Indications, risk factors, and clinical outcomes of relaparotomy after abdominal trauma surgery [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. Ahead of Print: UTD-32736

Indications, risk factors, and clinical outcomes of relaparotomy after abdominal trauma surgery

Mehmet Bahadır Demir, Suleyman Utku Celik, Sahin Kaymak
Department of General Surgery, University of Health Sciences, Gülhane Training and Research Hospital, Ankara, Türkiye

Background: Relaparotomy following abdominal trauma surgery is a critical intervention associated with significant morbidity and mortality. However, data on relaparotomy in trauma patients remain limited. This study aimed to evaluate the impact of relaparotomy-related factors on prognosis in patients undergoing relaparotomy after abdominal trauma surgery.
Methods: This retrospective study analyzed adult patients who underwent relaparotomy following abdominal trauma surgery at a single center between December 2016 and December 2022. Demographic characteristics, trauma-related features, and perioperative clinical findings were recorded. Statistical analyses were performed to identify factors associated with in-hospital mortality.
Results: Of 300 patients who underwent abdominal trauma surgery, 106 (35.3%) required relaparotomy. The in-hospital mortality rate was 9.4%. Major indications for relaparotomy included hemorrhage control, hemodynamic instability, and intestinal leaks. Factors significantly associated with increased mortality included age ≥50 years (p = 0.020), female gender (p = 0.031), blunt trauma (p = 0.020), multiple relaparotomies (p = 0.023), active hemorrhage during relaparotomy (p <0.001), and fresh frozen plasma transfusion (p = 0.046). Additionally, non-survivors demonstrated significantly lower blood pressure (p <0.001) and higher heart rates (p <0.001). They also presented with decreased levels of hemoglobin (p = 0.015), platelet counts (p = 0.001), and albumin (p <0.001), along with elevated INR (p <0.001) and lactate levels (p <0.001).
Conclusions: This study highlights key factors associated with mortality in patients undergoing relaparotomy after abdominal trauma surgery. Early recognition and optimization of risk factors, along with the management of active hemorrhage, careful monitoring of vital signs and laboratory parameters, and special attention to high-risk groups such as older patients and those with blunt trauma, may improve outcomes in this vulnerable population.

Keywords: abdominal injury, laparotomy, mortality, reoperation, trauma

Abdominal travma cerrahisi sonrası relaparotomi endikasyonları, risk faktörleri ve klinik sonuçlar

Mehmet Bahadır Demir, Suleyman Utku Celik, Sahin Kaymak
Genel Cerrahi Kliniği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara, Türkiye

Amaç: Abdominal travma cerrahisi sonrası uygulanan relaparotomi, belirgin morbidite ve mortalite ile ilişkili kritik bir girişimdir. Ancak, travma hastalarında relaparotomi ile ilgili veriler sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, abdominal travma cerrahisi sonrası relaparotomi uygulanan hastalarda relaparotomi ile ilişkili faktörlerin prognoz üzerindeki etkisini değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Aralık 2016 ile Aralık 2022 arasında tek bir merkezde abdominal travma cerrahisi sonrasında relaparotomi uygulanan yetişkin hastalar analiz edildi. Demografik özellikler, travmaya bağlı faktörler ve perioperatif klinik bulgular kaydedildi. Hastane içi mortalite ile ilişkili faktörleri belirlemek için istatistiksel analizler yapıldı.
Bulgular: Abdominal travma cerrahisi geçiren 300 hastanın 106’sında (%35,3) relaparotomi gereksinimi oldu. Hastane içi mortalite oranı %9,4 idi. Relaparotomi için başlıca endikasyonlar kanama kontrolü, hemodinamik instabilite ve intestinal kaçaklardı. Artmış mortaliteyle anlamlı derecede ilişkili faktörlerin yaş ≥50 (p = 0,020), kadın cinsiyet (p = 0,031), künt travma (p = 0,020), birden fazla relaparotomi (p = 0,023), relaparotomi sırasında aktif kanama (p <0,001) ve taze donmuş plazma transfüzyonu (p = 0,046) olduğu bulundu. Ayrıca, mortal seyreden hastalar belirgin olarak daha düşük kan basıncı (p <0,001) ve daha yüksek kalp atış hızı (p <0,001) değerlerine sahipti. Bu hastalarda ek olarak, hemoglobin (p = 0,015), trombosit sayısı (p = 0,001) ve albümin seviyeleri (p <0,001) düşük iken; INR (p <0,001) ve laktat seviyeleri (p <0,001) yüksekti.
Sonuç: Bu çalışma, abdominal travma cerrahisi sonrası relaparotomi uygulanan hastalarda mortalite ile ilişkili önemli faktörleri vurgulamaktadır. Aktif kanamanın yönetimi, yaşamsal belirtilerin ve laboratuvar parametrelerinin dikkatle izlenmesi ve yaşlı hastalar ile künt travma geçirenler gibi yüksek risk gruplarına özel dikkat gösterilmesi ve ek olarak risk faktörlerinin erken tanınması ve optimize edilmesi, bu hassas popülasyonda sonuçları iyileştirebilir.

Anahtar Kelimeler: abdominal yaralanma, laparotomi, mortalite, reoperasyon, travma

Corresponding Author: Mehmet Bahadır Demir, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE