p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 28 Issue : 2 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery - Ulus Travma Acil Cerrahi Derg: 28 (2)
Volume: 28  Issue: 2 - February 2022
NONE
1.Frontmatters

Pages I - X

EXPERIMENTAL STUDY
2.Can chlorogenic acid reduce oxidative stress and in an experimental spinal cord injury?
Ercan Bal, Şahin Hanalıoğlu, Aydın Sinan Apaydın, Ceylan Bal, Almila Şenat, Berrak Gümüşkaya, Burak Bahadır, Ömer Faruk Turkoğlu
PMID: 35099038  PMCID: PMC10443138  doi: 10.14744/tjtes.2020.89499  Pages 125 - 133
AMAÇ: Bu çalışmada, spinal kord yaralanmasında klorojenik asidin antioksidan ve nöroprotektif özellikleri araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Üç gruba ayrılmış 21 sıçan üzerinde yapılan çalışmada, L grubuna sadece laminektomi (n=7) yapıldı, T grubunda spinal kord travması oluşturuldu. C grubunda spinal kord travması oluşturulup klorojenik asit tedavisi başlandı. Tüm deneklerin serumunda bazal ve 12. saat, birinci gün, üçüncü gün ve beşinci günde oksidatif katalaz, nativ thiol (NT), toplam thiol (TT), disülphide (SS), SS/TT, SS/NT, NT/TT bakıldı. Aynı zaman noktalarında BBB skorları ile fonksiyonel değerlendirmeler yapıldı. Yedinci gün sakrifiye edilen deneklerin spinal kordunda TAS (total antioksaidant status), TOS (total oksidaive stres), OSI (oksidative stres indeksi) ve Cox-2 incelendi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Katalaz bazal seviyeleri yedinci günde bazal seviyelerine istatistiksel açıdan anlamlılık oluşturacak şekilde C grubunda yüksek, T grubunda düşük, L grubunda ise belirgin değişiklik göstermedi (p=0.008). SS değerleri yedinci günde C grubuna ve L grubuna göre seviyede düşük bulundu. NT/TT düzeyi travma sonrası en az düşen grup C grubu olmuştur. SS/TT düzeyi yedinci günde T grubunda yüksek bulunurken, C ve L grubunda ise stabildi (p=0.04). Doku çalışmasında C grubu Cox-2 ve TAS değerleri anlamlı olarak travma grubundan daha düşük bulundu (sırasıyla, p=0.003, p=0.017).
TARTIŞMA: Bu çalışma spinal kord yaralanmasını öncelikle thiol-disülfid dengesi üzerinden incelemiş ve klorojenik asidin, spinal kord yaralanmasında antioksidan ve nöroprotektif etkileri olduğu deneysel modellemeler üzerinden gösterilmiştir.
BACKGROUND: We aimed to investigate antioxidant and neuroprotective properties of chlorogenic acid in spinal cord injury (SCI).
METHODS: Twenty-one rats were divided into three groups. Laminectomy was performed in group L (n=7), spinal cord trauma was induced in group T (n=7), and spinal cord trauma was induced and chlorogenic acid treatment was started in group C (n=7). Blood samples were collected to analyze baseline values and the 12th h, 1st day, 3rd day, and 5th day catalase, native thiol (NT), total thiol (TT), disulfide (SS), SS/TT, SS/NT, and NT/TT levels. Functional analysis with Basso-Beattie and Bresnahan scores was performed at the same time points. Total antioxidant status (TAS), total oxidative stress, oxidative stress index, and cyclooxygenase-2 (Cox-2) were examined in the spinal cord of rats euthanized on day 7; results were statistically analyzed.
RESULTS: On day 7, catalase levels in Group C were significantly higher than baseline levels, whereas those in Group T were significantly
lower than baseline levels; Group L showed no significant difference (p=0.008). SS values on day 7 were lower in Group T than in Groups C and L. Group C showed the lowest decrease in NT/TT level after trauma. On day 7, SS/TT level was high in Group T but stable in Groups C and L (p=0.04). Histopathological examination revealed significantly lower Cox-2 and TAS levels in Group C than in Group T (p=0.003, p=0.017, respectively).
CONCLUSION: In this study, SCI was primarily examined through thiol-SS balance, and it was demonstrated by experimental models that chlorogenic acid has antioxidant and neuroprotective effects in SCI.

ORIGINAL ARTICLE
3.Assessment of serum glucose potassium ratio as a predictor for morbidity and mortality of blunt abdominal trauma
Burak Katipoğlu, Erdal Demirtaş
PMID: 35099037  PMCID: PMC10443153  doi: 10.14744/tjtes.2020.88945  Pages 134 - 139
AMAÇ: Hipotezimiz acil servislerde künt abdominal travmalı hastaların değerlendirilmesinde glukoz potasyum oranın morbidite ve mortaliteyi
tahmin etmede kullanılabileceğidir. Çalışmanın amacı, serum glukoz/potasyum oranındaki değişikliklerin morbidite ve mortalite üzerindeki etkisinin gösterilerek hasta yönetiminin daha seri ve yeterli yapılmasını sağlamaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Hastanemize Ocak 2016–Ocak 2020 yılları arasında başvuran izole künt karın travması olan 99 hastanın başvuru anındaki hemogram parametreleri ve biyokimsayal parametreleri geriye dönük olarak incelendi. Hastalar mortal seyreden ve sağ kalanlar olarak iki gruba ayrıldı, glukoz potasyum oranı hesaplandı ve mortalite ve morbiteyi öngörmedeki yeterliliği istatiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Mortal seyreden grupta, yaşayan gruba göre kan üre azotu, serum kreatinin, serum glukoz ve glukoz potasyum oranı istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksekti (p<0.005). Ayrıca serum glukoz potasyum oranın mortaliteyi ön görmede %72.7 sensitiviteye, %84.1 spesifiteye sahip olarak bulundu.
TARTIŞMA: Sonuçta, serum glukoz potasyum oranın künt karın travmalı hastaları değerlendirmede basit, hızlı ulaşılabilen kolay bir önbelirteç olarak kullanılarak hastaların takip ve yönetiminde önemli role sahip olabileceğini düşünmekteyiz.
BACKGROUND: Our hypothesis is that glucose-potassium (GLU/K) ratio can be used to predict morbidity and mortality in the evaluation of patients with blunt abdominal trauma in emergency departments. The aim of the study is to demonstrate the effect of changes in serum GLU/K ratio on morbidity and mortality and to ensure that patient management is performed more quickly and effectively.
METHODS: The hemogram and biochemical parameters of 99 patients with isolated blunt abdominal trauma, applied to our hospital between January 2016 and January 2020, have been retrospectively reviewed. Patients were divided into two groups as non-survivors and survivors. The GLU/K ratio was calculated, and their ability to predict mortality and morbidity was statistically evaluated between the groups.
RESULTS: In the non-survivor (mortal) group; blood urea nitrogen, serum creatinine, serum GLU and GLU/K ratio were statistically higher than the living group (p<0.005). Moreover, the sensitivity and specificity of the serum GLU/K ratio were found 72.7% and 84.1% respectively.
CONCLUSION: We think that serum GLU/K ratio can have an important role in the follow-up and management of patients using it as a simple, quickly accessible, and easy predictor in evaluating patients with blunt abdominal trauma.

4.Evaluation of forensic reports issued in emergency departments and comparison with reports issued by the Council of Forensic Medicine
Cem Terece, Abdullah Osman Kocak, Veysel Osman Soğukpınar, Kağan Gürpınar, Hızır Aslıyüksek
PMID: 35099029  PMCID: PMC10443141  doi: 10.14744/tjtes.2020.18013  Pages 140 - 146
AMAÇ: Bu çalışmada, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsamında acil hekimlerince düzenlenen adli raporlar ile aynı adli olgular için Adli Tıp Kurumu İkinci Adli Tıp İhtisas Kurulu’nca düzenlenen raporları karşılaştırarak, acil hekimlerinin düzenledikleri adli raporlardaki eksiklikleri belirlemeyi ve bu raporlarda sık yapılan hataların tespit edilmesini amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: 01.02.2019–01.05.2019 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu Adli Tıp İkinci İhtisas Kurulu’na çeşitli nedenlerle gönderilen ve acil hekimlerince düzenlenmiş 241 olguya ait adli raporlardaki standart adli raporda bulunması gereken bilgilerinin varlığı (adı, soyadı, adres, olay tarihi v.b) geriye dönük incelendi. Ayrıca bu raporlarda belirtilen adli olaya neden olan travmanın yaşamsal tehlike gösterip göstermediği ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilme durumları aynı olaylar için Adli Tıp Kurumu Adli Tıp İkinci İhtisas Kurulu’nca düzenlenen raporlarla karşılaştırılarak yapılan hatalar tespit edildi.
BULGULAR: Çalışmamızda, acil servislerde düzenlenen adli raporların %95.5’inde adres, %63.9’unda muayene saati, %75.9’unda olay tarihi belirtilmemişti. Elle yazılan adli raporların %23.2’si okunaklı bulunmadı. Adli Tıp Kurumu ve acil hekimlerinin aynı adli olaylar için düzenledikleri raporların yaşamsal tehlike ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilme durumları karşılaştırıldığında, acil hekimlerinin adli olaya neden olan travmanın yaşamsal tehlike ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilme durumlarını tespit etmede yetersiz oldukları gösterildi. Üçüncü basamak hastanelerde (eğitim ve araştırma hastanesi ile üniversite hastaneleri) düzenlenen adli raporların, birinci ve ikinci basamak hastanelerde düzenlenen adli raporlara göre adli olaya neden olan travmanın yaşamsal tehlike ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilme durumlarını daha doğru tespit ettiği görüldü.
TARTIŞMA: Acil servislerde çalışan hekimlerin pratisyen ya da acil uzmanı olmaları fark etmeksizin, adli rapor düzenlenmesi ile ilgili hassasiyetlerinin ve bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Acil tıp ve adli tıp uzmanlık alanlarının içinde yer aldığı koordineli planlanan multidisipliner eğitimlerin arttırılmasıyla hatalı düzenlenen adli raporların azalacağı ve hekimlerin düzenledikleri adli raporların sonuçları hususunda farkındalıklarının artacağı düşüncesindeyiz.
BACKGROUND: Identify the deficiencies in the forensic reports prepared by the emergency physicians and to identify the frequent mistakes in these reports by comparing the forensic reports issued by the emergency physicians in the context of offences against physical integrity and the forensic reports issued by the Second Forensic Medicine Specialization Board for the same forensic cases.
METHODS: Existence of the information that should be included in the standard forensic report (name, surname, address, event date, etc.) of 241 cases prepared by emergency physicians who were sent to the Forensic Medicine Second Forensic Medicine Second Specialization Board due to various reasons between February 1, 2019, and May 1, 2019, were reviewed retrospectively. Besides, whether the trauma causing the forensic event stated in these reports is life threatening or not and whether it can be eliminated with simple medical intervention or not were compared with the reports prepared by the Council of Forensic Medicine Forensic Medicine Second Specialization Board for the same events and certain mistakes were determined.
RESULTS: Address, examination time, and incident date were not specified in forensic reports issued by emergency physicians with a ratio of 95.5%, 63.9%, and 75.9%, respectively. About 23.2% of forensic reports written by hand were not legible. When the reports prepared by the Council of Forensic Medicine and the emergency physicians for the same forensic events were compared in terms of the presence of life threat and treatment with simple medical intervention, it was shown that the emergency physicians were insufficient in determining the life hazard and the simple medical intervention to resolve the trauma causing the forensic event. It was found that the forensic reports issued in tertiary hospitals (education and research hospitals and university hospitals) were more accurate in determining the life hazard and treatment with simple medical intervention status of trauma which caused the forensic event when compared with forensic reports which were issued in primary and secondary line hospitals.
CONCLUSION: Regardless of whether the physicians working in the emergency departments are general practitioners or emergency specialists, their sensitivity and knowledge level regarding the preparation of a forensic report was found to be insufficient. We believe that with the increase of coordinated planned multidisciplinary trainings that include emergency medicine and forensic medicine, the forensic reports that are arranged incorrectly will decrease and the awareness of physicians about the results of forensic reports will increase.

5.Features of patients with upper gastrointestinal bleeding and factors affecting the re-bleeding risk
Emin Uysal, Yahya Ayhan Acar
PMID: 35099025  PMCID: PMC10443140  doi: 10.14744/tjtes.2021.00670  Pages 147 - 154
AMAÇ: Üst gastrointestinal kanamalarında (ÜGİK) tekrar kanama riski mortal seyredebilen ve önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmada tekrar kanama riskini öngörebilecek faktörlerin saptanması amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: ÜGİK ile erişkin yoğun bakıma yatan hastalar geriye dönük olarak tarandı. Yaş ve cinsiyetin yanında hastaların başvuru yakınması, vital bulguları, komorbiditeleri, laboratuvar bulguları, kullandığı ilaçlar, endoskopi durumu ve tekrar kanama durumları kaydedildi. Bu bulgular ışığında hastaların Glasgow-Blatchford ve AIMS65 skorları hesaplandı. İstatistiksel inceleme için Predictive Analytics Software (PASW®, version 18, SPSS Inc., Chicago, IL) paket program kullanıldı.
BULGULAR: Toplam 241 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortalama yaşı 57.58±19.3 yıldı ve olguların 176’sı (%73.0) erkekti. Hastaların 77’sinde (%32.0) tekrar kanama olduğu ve 117’sinin (%48.5) H. pylori pozitif olduğu saptandı. Toplam 103 (%42.7) hastaya skleroterapi, beş (%2.1) hastaya elektrokoagülasyon, dört (%1.7) hastaya hemoklips uygulandığı ve endoskopi yapılan ve yapılmayan hastalar arasında tekrar kanama açısından anlamlı fark olduğu saptandı (p<0.001). Hematokrit ve üre değerleri ile Glasgow-Blatchford ve AIMS65 skorlarının tekrar kanama olan ve olmayan gruplar arasında istatistiksel olarak fark olduğu saptandı (sırasıyla, p=<0.00, <0.001, <0.001, 0.008). Glasgow Blatchford ve AIMS65 skorlama sistemlerinin tekrar kanama riskini öngörmedeki performansının değerlendirilmesi için yapılan ROC analizinde AUC değerleri sırasıyla 0.700 (p<0.001, %95 Güven Aralığı-GA: 0.626–0.775) ve 0.557 (p=0.194, %95 GA: 0.469–0.645) olarak hesaplandı. Hastaların 5’inde (%2.1) mortalite görüldüğü saptandı.
TARTIŞMA: Üst GİS kanamasında tekrar kanama riski için laboratuvar değerlerinden hematokrit ve üre değerleri faydalı olabilirken, skorlama
sistemlerinden Glasgow-Blatchford skorlama sisteminin AIMS65’e göre daha iyi performans gösterdiği saptanmıştır. Klinisyenler için daha spesifik öngörücü belirteçlerin faydalı olabileceği değerlendirilmiştir.
BACKGROUND: The risk of re-bleeding in upper gastrointestinal bleeding (UGIB) is a major complication that can be mortal. In this study, we aimed to determine the factors that can predict the risk of re-bleeding in UGIB patients.
METHODS: We retrospectively screened UGIB patients admitted in adult intensive care. Along with age and gender, complaints of admission, vital signs, comorbidities, laboratory findings, medications, endoscopy status, and re-bleeding status were recorded. According to these findings, Glasgow-Blatchford and AIMS65 scores of the patients were calculated. All statistical tests were performed with the Predictive Analytics Software (PASW®, version 18, SPSS Inc., Chicago, IL).
RESULTS: A total of 241 patients were included in the study. Mean age of patients was 57.58±19.31, years and 176 (73.0%) of them were male. A total of 117 (48.5%) patients were Helicobacter pylori positive and re-bleeding occurred in 77 (32.0%) patients. Sclerotherapy was applied in 103 (42.7%) patients, while 5 (2.1%) underwent electrocoagulation, and 4 (1.7%) underwent hemoclips. There was a significant difference between patients with and without endoscopic intervention for re-bleeding (p<0.001). Hematocrit, urea values, Glasgow-Blatchford, and AIMS65 scores were statistically significant different between the groups with and without re-bleeding (p=<0.001, <0.001, <0.001, and 0.008, respectively). In the ROC analysis of Glasgow-Blatchford and AIMS65 scoring systems area, under the curve values were 0.700 (p=<0.001, 95% CI: 0.626–0.775), and 0.557 (p=0.194, CI 95%: 0.469–0.645), respectively. Mortality rate was 2.1% (n=5) among study population.
CONCLUSION: Hematocrit and urea values seem beneficial among studied laboratory values, however, Glasgow-Blatchford scoring system performed better than AIMS65 in the prediction of re-bleeding risk in UGIB. The authors concluded that more specific predictive markers may be useful for clinicians.

6.The effect of Fournier gangrene severity index and microbial culture results on hospital length of stay, frequency of debridement, and mortality
Enes Şahin, Ogün Erşen, Ümit Mercan, Sezgin Yılmaz
PMID: 35099026  PMCID: PMC10443154  doi: 10.14744/tjtes.2020.02346  Pages 155 - 161
AMAÇ: Fournier gangreni hızlı ilerleyen bir yumuşak doku nekrozu olup agresif cerrahi tedavi uygulanmadığında yaşamı tehdit edebilir. Fournier gagren ciddiyet skorlaması ilk olarak Laor ve arkadaşları tarafından mortalite oranını tahmin etmek için tanımlanmıştır. Bu skorlamanın prognostik önemi kanıtlanmış olmakla birlikte gangrene neden olan mikrobik ajanlarla bağlantısı ya da hastaların tedavi süreçlerinin uzunluğu ile ilgisini araştıran çok az çalışma vardır. Bu çalışmada, Fournier gangreni ciddiyet skorlaması ve yara yerlerinden izole edilen enfektif ajanların hastanede kalış, debridman sıklığı ve mortalite üzerindeki etkisi araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2013–Ocak 2018 tarihleri arasında Fournier gagreni tanısıyla ameliyat edilen 34 hasta geriye dönük olarak incelendi. Başvuru sırasındaki Fournier gagreni ciddiyet skorları hesaplandı ve hastalar eşik değerine göre iki gruba ayrıldı. Ayrıca, debridman kültürlerinden izole edilen mikrobiyal ajanlara göre kategorize edilerek iki ayrı grup oluşturuldu. Fournier gagreni ciddiyet skorlaması ve mikrobiyal ajan tipinin hastanede kalış, debridman sıklığı ve mortaliteye etkisi analiz edildi. Hayatta kalan ve hayatta kalmayanlar grubu arasında hasta özellikleri karşılaştırıldı.
BULGULAR: Fournier gagreni ciddiyet skoru >9 olan grupta diğer gruba göre mortalite oranının anlamlı olarak yüksek olduğu (%100’e karşı %6.7; p=0.001>) ve bu skorlamanın mortalite oranını %100 ve sağkalım oranını ise %93.3 öngördüğü görüldü. Fournier gagreni ciddiyet skoru ile debridman sıklığı ve hastanede kalış sıklığı arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Kolostridiyal ve atipik ajanlarla enfekte hasta alt grubunda mortalite oranı (%50’ye karşı %4.2; p=0.005) ve debridman sıklığı (3.10±0.73’e karşı 2.00±0.72; p=0.001) anlamlı olarak daha yüksekti.
TARTIŞMA: Fournier gagreni ciddiyet skorunun prognozu başarılı bir şekilde öngörebilmesine karşın debridman sıklığını ve hastanede kalış süresini belirlemede yetersiz olduğu görüldü. Ayrıca çalışma kolostridiyal ve atipik ajanlarla enfekte hastaların daha fazla sayıda debridman gerektireceğini ve mortalite geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu öngörmüştür. Bu grubun ilk debridmanda daha agresif cerrahiye ihtiyaç duyma eğiliminde olduğu söylenebilir.
BACKGROUND: Fournier gangrene (FG) is a rapidly progressive soft-tissue necrosis that may be life-threating unless aggressive treatment is applied immediately. FG severity index was described first by Laor et al. to predict mortality rate but there are few studies on the prognostic significance of FG severity index and especially the microbial agents isolated from debridement on patient prognosis. Hence, in the present study, it has been aimed to investigate the significance of FG severity index and infective agents on hospital stay, frequency of debridement, and mortality.
METHODS: Thirty-four patients who were operated with the diagnosis of FG between January 2013 and January 2018 were retrospectively analyzed. FG severity index scores in admission were calculated and patient was divided into two groups according to the cutoff value of FG severity index. Patient was categorized according to the microbial agents isolated from debridement cultures. Patient characteristics were compared between the group of survivors and non-survivors. The effect of FG severity index and microbial agent type on hospital stay, frequency of debridement, and mortality was analyzed.
RESULTS: It was found that mortality rate was significantly higher in the group of FG severity index score >9 than the other group (100% vs. 6.7%; p=0.001>) and it was observed that FG severity index had predicted the mortality rate as 100% and survival rate as 93.3% but there were no significant relation between FG severity index with the frequency of debridement and hospital stay. The mortality rate (50% vs. 4.2%; p=0.005) and frequency of debridement (3.10±0.73 vs. 2.00±0.72; p=0.001) were significantly higher in the subgroup of patient infected with clostridial and atypical agents. CONCLUSION: FG severity index was found to be insufficient in determining the frequency of debridement and the hospital stay but it accurately predicts the rates of mortality and survival. The patients who were infected with clostridial and atypical agents are more likely to develop mortality and tend to be need more aggressive surgical interventions than the others.

7.Epidemiological and clinical characteristics and outcomes of inpatient burn injuries in older adults: Factors associated with mortality
Kayhan Gürbüz, Mete Demir
PMID: 35099024  PMCID: PMC10443142  doi: 10.14744/tjtes.2020.07200  Pages 162 - 169
AMAÇ: Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşlı erişkinlerdeki yanık yaralanmalarının epidemiyolojik profilini tanımlayan sınırlı sayıda epidemiyolojik araştırma vardır. Bu çalışmada, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatarak tedavi için başvuran yaşlı erişkinlerde yanık yaralanmalarının yaygın epidemiyolojik verilerini gözden geçirerek tedavi sonuçlarımız ve mortaliteye en fazla etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Yanık merkezinde 1 Ocak 2016’dan 31 Aralık 2019 tarihleri arsında yatarak tedavi edilen 60 yaş ve üstündeki hastaların demografik verileri yanık total vücut alanı yüzdesi (TBSA), kısaltılmış yanık şiddeti indeksi (ABSI) ve Revize Baux skorları, ko-morbiditeler, tedavi yaklaşımları, hastanede yatış süresi ve mortalite geriye dönük olarak incelendi.
BULGULAR: Çalışmaya 60 yaş ve üzeri hastanede yatarak 24 saatten fazla tedavi gören toplam 104 (%5.5) erişkin yanık hastası dahil edildi. Hastaların 38’i erkek, 66’sı kadındı. Hayatta kalanlarda erkek/kadın oranı 1.00: 2.05, hayatta kalmayanlarda ise 1.25: 1.00 olarak saptandı. Hayatta kalanlar için ortalama yaş 70.9±8.5 (60.0–92.0), hayatta kalmayanlar için 72.7±8.4 (62.0–90.0) olarak saptandı. Ortalama yanık TBSA yüzdesi hayatta kalanlar için %11.4±9.9 ve hayatta kalmayanlar için %37.8±30.0 idi. Yanık yaralanmalarının büyük çoğunluğun (%81), özellikle mutfak ve banyoda olmak üzere ev ortamında meydana geldiği ve tüm yanıkların üçte birinden daha fazlasının etiyolojisin sıcak suya bağlı (%37) haşlanma yanıklarının oluşturduğu gözlendi. Yaş (p=0.329), etiyoloji (p=0.984) ve yanık yaralanmasının meydana geldiği yer (p=0.071), yanan anatomik bölgeler (p=0.817), cerrahi işlem (evet/hayır) (p=0.798) göz önüne alındığında istatistiksel olarak hayatta kalanlar ve hayatta kalmayanlar arasında anlamlı fark gözlenmedi.
TARTIŞMA: Daha geniş total vücut yanık alanı (TBSA) yüzdesinin, inhalasyon hasarı ve derin yanıkların mortaliteye en fazla etki eden faktörler olduğu bulundu. Revize edilmiş Baux (R Baux) ve kısaltılmış yanık şiddet indeksi (ABSI) skorlarının mortaliteyi tahmin etmede yüksek bir değere sahip olduğu saptandı.
BACKGROUND: There is a lack of epidemiological research on defining the epidemiological profile of burn injuries in older adults in different regions of Turkey. This study was designed to document the prevalent epidemiological pattern of burn injuries and factors that affect mortality in older adults admitted for treatment to the inpatient unit of Adana City Training and Research Hospital (ACTRH).
METHODS: Demographic data, burn mechanism, presentation, percentage of total body surface area (TBSA) burn, abbreviated burn severity index (ABSI) and revised Baux scores, comorbidities, and treatment modalities burn patients aged 60 years and over admitted to our burn center January 1, 2016, and December 31, 2019, were evaluated retrospectively in this study.
RESULTS: The medical records of 1754 inpatient burns over 4 years were retrospectively reviewed. A total of 104 (5.5%) hospitalized adult burn patients aged 60 years old or over and treated more than 24 h were included in the study. There were 38 males and 66 females with a male-to-female ratio of 1.00: 2.05 in survivors and 1.25: 1.00 in non-survivors. The mean age was 70.5±8.5 (60.0–92.0) for survivors and 72.7±8.4 (62.0–90.0) years for non-survivors. The mean (%) TBSA burned was 11.4±9.9% for survivors and 37.8±30.0% for non-survivors. Most of the burn injuries occurred at indoor locations (81%), caused by hot water scalds, representing more than one-third of all burns, especially in the kitchen and bathroom. Considering the age (p=0.329), the etiology (p=0.984) and place of burns (p=0.071), burned anatomical regions (p=0.817), and the surgical procedure (yes/no) (p=0.798), no statistical difference was observed between survivors and non-survivors.
CONCLUSION: The more extended %TBSA burn, the inhalation injury, and deep burns were found to be significantly the most effective factors in mortality. Revised Baux (R Baux) and ABSI scores had a high value of predicting mortality.

8.A comparison of patients who have appendectomy during the COVID-19 pandemic period with the period before the pandemic
Mehmet Mahir Fersahoğlu, Hüseyin Çiyiltepe, Ayşe Tuba Fersahoğlu, Nuriye Esen Bulut, Anıl Ergin, Iksan Taşdelen, Yasin Güneş, M.timuçin Aydın, Yetkin Özcabı, Zuhal Demirhan Yananlı, Birol Agca, İbrahim Aydın, Kemal Memişoğlu
PMID: 35099034  PMCID: PMC10443144  doi: 10.14744/tjtes.2021.57946  Pages 170 - 174
AMAÇ: Pandemi sırasında akut apandisit (AA) tanısıyla hastanemize başvuran hastaların pandemi öncesi döneme göre bekleme ve ameliyat olma sürelerini, AA özelinde sürecin nasıl yönetildiğini ve hastaya ait diğer verileri karşılaştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ne AA ön tanısıyla yatışı yapılan hastalar arasında geriye dönük kohort analizi yapıldı. Bu amaçla iki grup oluşturuldu. 1. grup: 11 Mart ve 1 Haziran 2020; 2. grup: 11 Mart ve 1 Haziran 2019 tarihleri arası akut apandisit ön tanısıyla ameliyat edilen hastaların oluşturduğu grup.
BULGULAR: Grup 1’de 46 hasta, grup 2’de 79 hasta akut apandisit ön tanısıyla ameliyat edildi. Gruplar arasında ameliyat öncesi semptom süreleri veya cerrahi bekleme süreleri açısından bir fark bulunamadı.
TARTIŞMA: COVID-19 pandemisi sürecinde AA nedeniyle ameliyat edilen hasta sayılarındaki belirgin azalma, hastaların enfeksiyon kapma endişesiyle hastaneye başvurmaktan duydukları sakınma olarak yorumlanabilir. Komplike olmayan olguların spontan rezolüsyona uğradıklarını da düşündürebilir ancak bu varsayımı desteklemek ve bu durumun kriterlerini bilimsel kanıt düzeyi içerecek şekilde tanımlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
BACKGROUND: This study aims to compare the waiting and operating times of the patients who applied to our hospital with the diagnosis of acute appendicitis (AA) during the pandemic, how the process was managed in terms of AA and other data of the patient compared to the pre-pandemic period.
METHODS: A retrospective cohort analysis was performed among patients who were hospitalized in the Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital General Surgery Clinic with a pre-diagnosis of AA. For this purpose, two groups were formed. Group 1: It comprised patients who were operated between March 11 and June 1, 2020; Group 2: It comprised patients who were operated between March 11 and June 1, 2019, with a pre-diagnosis of AA.
RESULTS: Forty-six patients in Group 1 and 79 patients in Group 2 were operated with the pre-diagnosis of AA. There was no difference between groups in terms of pre-operative symptom durations or surgery waiting times.
CONCLUSION: During the COVID-19 pandemic, significant decrease observed in the number of patients operated because of AA can be interpreted as the avoidance of patients from applying to the hospital with the concern of infection. Moreover, it may suggest that uncomplicated cases undergo spontaneous resolution; however, there is a requirement for further research to support this assumption and define the criteria for this condition by including a level of scientific evidence.

9.General surgery practice under the COVID-19 pandemic: The experience of a pandemic hospital in Istanbul
Yasin Tosun, Kenan Çetin
PMID: 35099036  PMCID: PMC10443151  doi: 10.14744/tjtes.2020.80025  Pages 175 - 179
AMAÇ: Pandemi sürecinde genel cerrahi kliniklerinde elektif operasyonlar ertelense de acil travma, akut karın ve kanser ameliyatları gibi ertelenemeyen operasyonlara devam edildi. Çalışmamızda salgın süresince hastanemiz genel cerrahi kliniğinde ameliyat edilen acil ve ertelenemeyen elektif olguları sunmayı, pandemi sırasında bu hastalara müdahale eden sağlık çalışanları için asıl risk oluşturan genel cerrahi hasta grubunu belirlemeyi ve benzer bir durum yaşanma olasılığı için tecrübemizi paylaşmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma geriye dönük bir kohort çalışması olarak tasarlanmıştır. 10 Mart–23 Mayıs 2020 tarihleri arasında İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’ne başvuran acil ve ertelenemeyen elektif ameliyata alınan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi SARS-CoV-2 enfeksiyonu açısından test edildi. Taburculuk sonrası da pansuman ve poliklinik takiplerinde rutin olarak ateş ve COVID-19 semptomları açısından kontrollerine devam edildi. Ayrıca ulusal sağlık takip sisteminden (e-nabız) taburculuk sonrası ilk 15 günde COVID-19 tanısı alıp almadığı kontrol edildi. Taburculuk sonrası ilk on beş günde COVID-19 sürüntüsü (RT-PCR) pozitif olan ya da çekilen toraks tomografisinde infiltrasyonu olan hastalar hastane bulaşı açısından şüpheli kabul edildi.
BULGULAR: 10 Mart–23 Mayıs 2020 tarihleri arasında COVID-19 salgını süresince çalışmamızda toplam 195 hasta ameliyat edildi. Bunların 96’sı (%49.2) acil, 99’u (%50.8) ertelenemez elektif ameliyatlardı. Başvuru esnasında hastaların 13’üne COVID-19 sürüntü (RT-PCR) ve toraks tomografi bulguları ile COVID-19 tanısı konuldu. Covid(+) ameliyat olan hasta grubunun büyük bir kısmının (n=12, %92.3) acil nedenlerden ameliyat olduğu görüldü. Covid(+) grupta ameliyat sonrası birinci gün üç hastada mortalite saptandı. Mortalite oranları Covid(+) hastalarda istatistiksel olarak daha yüksekti (n=3, 23.1% ve n=8, 4.4%). Çalışma süresince kliniğimizdeki hiçbir sağlık çalışanında COVID-19 semptomu saptanmadı. Elektif ameliyat olan 3 hastada ise hastane yatış ve taburculuk sonrası takiplerinde COVID-19 pozitifliği saptandı.
TARTIŞMA: Bu zor zamanlarda ameliyatların sürmesi sağlık sistemimizin önemli bir yönü olmaya devam edecektir. Sonuçlarımızın hastane içi hastalık yayılımının azalmasında, sağlık personeline bulaşın engellenmesinde ve cerrahi ekibin hangi hasta grubunda yüksek risk altında olacaklarını bilmelerinde faydalı olacağına inanıyoruz.
BACKGROUND: Although elective operations in general surgery clinics were postponed during the pandemic, non-deferrable operations such as emergency trauma, acute abdominal, and cancer surgeries continued. We aimed to present emergency and non-deferrable elective surgery cases in our hospital’s general surgery clinic during the pandemic, to identify the general surgery patients that pose the greatest risk for healthcare workers who served these patients, and to share our experience in these situations.
METHODS: The study was designed as a retrospective cohort study. The study included patients admitted for emergency and non-deferrable elective surgeries in Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital in Istanbul between March 10, 2020, and May 23, 2020. The patients were tested before the operation for severe acute respiratory syndrome-related coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection. They were also routinely checked for fever and coronavirus disease 2019 (COVID-19) symptoms during dressing changes and outpatient follow-up visits after discharge as well as through the national health monitoring system (e-nabız) whether the patients were diagnosed with COVID-19 within the 15 days of discharge. Patients who tested positive in the reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) tests in the first 15 days after discharge or had infiltration in thorax tomography were considered suspicious in terms of hospital transmission.
RESULTS: During the COVID-19 pandemic period between March 10, 2020, and May 23, 2020, a total of 195 patients were operated on. Of these, 96 (49.2%) were operated due to emergencies, and 99 (50.8%) were non-deferrable elective surgeries. At the time of admission, 13 patients were diagnosed with COVID-19 through RT-PCR and thorax tomography findings. A higher proportion of the patients with COVID-19 (n=12, 92.3%) were found to be operated for emergencies. Three patients with COVID-19 died on the 1st postoperative day. Mortality was significantly higher in this group than in those who tested negative (n=3, 23.1% vs. n=8, 4.4%). During the study, none of the healthcare workers in our clinic developed COVID-19 symptoms. Three patients who had elective surgery were found to be SARS-CoV-2 (+) in the follow-up period after discharge.
CONCLUSION: Maintaining functional surgery departments under challenging times, such as a pandemic, will continue to be an important aspect of health systems. We believe that the results of this study will help reduce in-hospital transmission, help prevent disease transmission to healthcare personnel, and allow the members of the surgical teams to know in which patient group they will be at higher risk of infection during the operation.

10.Evaluation of post-operative development of mediastinitis in patients undergoing isolated coronary artery bypass grafting surgery: A single-center experience
Özay Akyıldız, Ömer Ulular
PMID: 35099028  PMCID: PMC10443148  doi: 10.14744/tjtes.2020.13546  Pages 180 - 186
AMAÇ: Bu çalışmada median sternotomi ile yapılan izole koroner arter baypas greft cerrahisinden sonra gelişen mediastinit olgularının, etken olan mikroorganizmalarını, risk faktörlerini ve klinik özelliklerini ortaya koymak amacıyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Mart 2009–Aralık 2018 tarihleri arasında kalp ve damar cerrahisi kliniğinde median sternotomi ile izole koroner arter baypas greft cerrahisi yapılan ve ameliyat sonrası dönemde mediastinit gelişen toplam 44 hasta (32 erkek, 12 kadın; ort. yaş 62.84±6.951 yıl; dağılım 46–78 yıl) çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, alışkanlıkları, operasyon öncesi yatış süreleri, elektif veya acil cerrahi durumları, perioperatif internal mammarian arter kullanımları, perioperatif kan ve kan ürünü transfüzyonu, operasyon ve kardiyopulmoner baypas süreleri, antibiyotik profilaksilerinin uygunluğu, tıbbi ve cerrahi tedavileri, klinik bulgular ve laboratuvar sonuçları dahil olmak üzere veriler geriye dönük olarak incelendi. Pürülan akıntı kültürü cerrahi alandan veya cerrahi onarım yapıldığı zaman doğrudan mediastinal boşluktan alındı, elde edilen materyalden yapılmış olan mikrobiyolojik inceleme kaydedildi.
BULGULAR: Yaklaşık 10 yıllık bir periyotta yapılan izole koroner arter baypas greft cerrahisinden sonra gelişen mediastinit oranı %1 olarak belirlendi. Mediastinit gelişen hastalarda gelişmeyenlere göre yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, operasyon ve kardiyopulmoner baypas süresi ve perioperatif kan transfüzyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Diabetes mellitus varlığı ve ortalama vücut kitle indeks’inin yüksekliği mediastinit gelişen hastalarda gelişmeyenlere göre anlamlı bulundu. Mediastinit tanısı hastaların 38’ine (%86.3) ilk bir ayda, beşine (%11.3) ilk üç ayda, birine (%2.2) ise ilk bir yılda konulmuştur. Pürülan akıntı kültürlerinde üreyen mikroorganizmaların 25’ini (%56.9) Gram pozitif bakteriler, on üçünü (%29.6) Gram negatif bakteriler ve birini (%2.3) mantarlar oluşturmuştur. Beş (%11.4) olguda ise patojen mikroorganizma üretilemedi. En sık izole edilen üç etken metisiline rezistan koagülaz negatif stafilokoklar (MRKNS) (%50), Escherichia coli (%9.1) ve Klebsiella pneumoniae (%6.8) idi.
TARTIŞMA: Kardiyovasküler cerrahi girişim geçiren hastalarda özellikle cerrahi alan enfeksiyonuna dikkat edilmelidir. Taburcu olduktan sonraki takip önemlidir ve enfeksiyon ortaya çıktığında ampirik tedavi yaklaşımı hastanemizde önde gelen enfeksiyöz ajanın MRKNS olduğu dikkate alınarak belirlenmelidir.
BACKGROUND: In this study, we aimed to evaluate mediastinitis cases developed after isolated coronary artery bypass graft surgery performed by median sternotomy to determine the causative microorganisms, risk factors, and clinical features.
METHODS: Between March 2009 and December 2018, a total of 44 patients (32 males and 12 females; mean age 62.84±6.951 years; range, 46–78 years) who underwent isolated coronary artery bypass grafting surgery with median sternotomy and developed mediastinitis postoperatively were included in the studying our cardiovascular surgery (CVS) department. Patients demographic information, comorbidities, habits, pre-operative hospital stay, elective or emergency surgery, perioperative internal mammary artery use, perioperative blood or blood product, operation and cardiopulmonary bypass times, suitability of antibiotic prophylaxis, medical and surgical treatment, clinical data, and laboratory results were retrospectively analyzed. Purulent discharge cultures obtained directly from the mediastinal space and microbiological examination notes made from the material obtained from the surgical site or surgical repair were recorded.
RESULTS: In isolated coronary artery bypass grafting surgery performed over a period of approximately 10 years, the rate of mediastinitis was 1%. There was no statistically significant difference between patients with and without mediastinitis in terms of age, sex, smoking habits, duration of operation and cardiopulmonary bypass, and intraoperative blood transfusion. The presence of diabetes mellitus and high mean body mass index was significantly higher in patients with mediastinitis compared to those without. Mediastinitis was diagnosed in 38 (86.3%) patients in the 1st month, 5 (11.3%) in the first 3 months, and 1 (2.2%) in the 1st year. Twenty-five (56.9%) Gram-positive bacteria, 13 (29.6%) Gram-negative bacteria, and 1 (2.3%) fungi were the microorganisms grown in purulent discharge cultures. Pathogen microorganisms could not be produced in 5 (11.4%) cases. The three most commonly isolated agents were methicillin-resistant coagulase-negative staphylococci (MRCNS) (50%), Escherichia coli (9.1%), and Klebsiella pneumoniae (6.8%).
CONCLUSION: Attention should be paid to surgical site infection in patients undergoing CVS. Following discharge, follow-up is important and empirical treatment should be determined by considering the presence of MRCNS as the leading infectious agent in our hospital when infection occurs.

11.3D evaluation of the effects of traumatic surgical techniques on Vomer bone volume and morphology in the treatment of lip and palate clefts
Beyza Karadede Ünal, Nihal Durmus Kocaaslan, Berşan Karadede, Özhan Bekir Çelebiler
PMID: 35099032  PMCID: PMC10443139  doi: 10.14744/tjtes.2020.36880  Pages 187 - 195
AMAÇ: Dudak damak yarığı (DDY), deformitesi en sık görülen konjenital yüz anomalisidir. Bu çalışmada yarık dudak/damak onarım cerrahisi sonrası vomer kemiği değişikliklerinin hacmi ve şekli değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları, 9–12 arasında olan toplam 30 hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri geriye dönük olarak incelendi. Bireyler, üç gruba ayrıldı 1) herhangi bir sendromu olmayıp tek taraflı CLP (n=10) için ameliyat edilen grup, herhangi bir sendromu olmayan opere edilmiş çift taraflı CLP grubu (n=10) ve herhangi bir sendromu ve dudak damak yarığı deformitesi olmayan kontrol grubu (n=10). Hastaların verileri, üç boyutlu bir yazılım programına aktarılarak, Vomer kemiğinin üç boyutlu görüntüsü üzerinde metrik ve hacimsel ölçüm yapıldı.
BULGULAR: Üç grup arasında Sella-Nasion uzunluğu, Vomer taban uzunluğu ve Vomer dikey uzunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Ancak çift taraflı CLP’li hastaların Vomer kemik hacimi, kontrol grubundan istatistiksel olarak önemli derecede yüksek bulundu.
TARTIŞMA: Çift taraflı Vomer flebinin elevasyonunu takiben periost reaksiyonu oluşurken, erken dönemde damak mukoperiosteal flebe dikilince maksilla büyürken vomeri de sürükleyerek daha fazla kemik oluşumuna neden olabilir. Bulgularımız, Vomer kemiğinin boyutunun ve hacminin çevresel faktörlerden önemli ölçüde etkilenebileceği sonucuna varmamızı sağladı. Fonksiyonel matriks teorisine göre skar dokusu oluşumu ve Vomer-maksilla füzyonunun yetersizliği, ön kraniyal kemiklerin gelişiminin yetersiz olması, ön kafa kaidesinin daha kısa kalmasına neden olabilmektedir.
BACKGROUND: Cleft lip/palate (CLP) deformity is the most common congenital facial anomaly. In this study, it was aimed to evaluate the changes in volume and shape of Vomer bone after CLP repair surgery.
METHODS: The images of a total of 30 patients aged between 9 and 12 years which were recorded with computed tomography were retrospectively analyzed. The patients were divided into three groups: No syndrome, operated for unilateral CLP group (n=10), no syndrome, operated for bilateral CLP group (n=10), and control group (n=10) with no syndrome, no operation history, or no lip/palate deformities. Data of the patients were transferred to a software program and a new three-dimensional image was created for the Vomer.
RESULTS: There was no statistically significant difference in the Sella-Nasion lengths, Vomer base lengths, and Vomer vertical lengths among the three groups. However, the Vomer bone volume of the patients with bilateral CLP was found to be statistically significantly higher than the control group.
CONCLUSION: We can conclude that more bone formation may be observed due to the periosteal reaction following bilateral Vomer flap elevation or during maxillary growth, tension on the palatal flap may be increased new bone formation by pulling the bilateral Vomer flap if it is elevated and sutured palatal mucoperiosteal flap in the early period. Our findings have led us to the conclusion that size and volume of the Vomer bone can be significantly affected by environmental factors. According to the functional matrix theory, scar tissue formation and lack of Vomer-maxilla fusion cannot stimulate the further development of the anterior cranial bones, leading to shorter anterior cranial base.

12.Use of deep learning methods for hand fracture detection from plain hand radiographs
Kemal Üreten, Hüseyin Fatih Sevinç, Ufuk İğdeli, Aslıhan Onay, Yüksel Maraş
PMID: 35099027  PMCID: PMC10443147  doi: 10.14744/tjtes.2020.06944  Pages 196 - 201
AMAÇ: El travması olan hastalar genellikle hastanelerin acil servislerinde muayene edilir. El travmalarında el kemik kırıkları sıklıkla görülür. Bu çalışmada, derin öğrenme yöntemlerini kullanarak el kırıklarının tanısında hekimlere yardımcı olmak için bilgisayar destekli bir yöntem geliştirmeyi hedefledik.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada, konvolüsyonel sinir ağları kullanılmış ve öğrenme transferi yöntemi uygulanmıştır. Veri kümesinde 275 el bilek kırığı, 257 falanks kırığı ve 270 normal el radyografisi vardı. Bu çalışmada derin öğrenme yöntemi olan konvolüsyonel sinir ağları kullanılmıştır. Modelin performansını artırmak için önceden eğitilmiş VGG-16, GoogLeNet ve ResNet-50 ağları ile öğrenme transferi uygulanmıştır.
BULGULAR: Grup 1 (el bilek kırığı ve normal el) veri setindeki doğruluk, duyarlılık, özgüllük ve kesinlik sonuçları VGG-16 ile sırasıyla %93.3, %96.8, %90.3 ve %89.7, ResNet-50 ile sırasıyla %88.9, %94.9, %84.2 ve %82.4 ve GoogLeNet ile sırasıyla %88.1, %90.6, %85.9 ve %85.3 idi. Grup 2 (falanks kırığı & normal el) veri setindeki doğruluk, duyarlılık, özgüllük ve kesinlik sonuçları, VGG-16 ile sırasıyla %84.0, %84.1, %83.8 ve %82.8, Resnet-50 ile sırasıyla %79.4, %78.5, %80.3 ve %79.7 ve GoogLeNet ile sırasıyla %81.7, %81.3, %82.1 ve %81.3 idi.
TARTIŞMA: Derin öğrenme uygulamalarında son teknoloji uygulamalar olan transfer öğrenme, veri artırma gibi yöntemler uygulayarak geliştirdiğimiz bu bilgisayar destekli tanı yönteminde umut verici sonuçlar elde ettik. Bu bilgisayar destekli tanı yöntemi, el radyografilerini yorumlarken, özellikle gece vardiyaları ve hafta sonları gibi uzman meslektaşlara ulaşmak zor olduğunda, küçük hastanelerin acil servislerinde çalışan hekimlere yardımcı olabilir.
BACKGROUND: Patients with hand trauma are usually examined in emergency departments of hospitals. Hand fractures are frequently observed in patients with hand trauma. Here, we aim to develop a computer-aided diagnosis (CAD) method to assist physicians in the diagnosis of hand fractures using deep learning methods.
METHODS: In this study, Convolutional Neural Networks (CNN) were used and the transfer learning method was applied. There were 275 fractured wrists, 257 fractured phalanx, and 270 normal hand radiographs in the raw dataset. CNN, a deep learning method, were used in this study. In order to increase the performance of the model, transfer learning was applied with the pre-trained VGG-16, GoogLeNet, and ResNet-50 networks.
RESULTS: The accuracy, sensitivity, specificity, and precision results in Group 1 (wrist fracture and normal hand) dataset were 93.3%, 96.8%, 90.3%, and 89.7%, respectively, with VGG-16, were 88.9%, 94.9%, 84.2%, and 82.4%, respectively, with Resnet-50, and were 88.1%, 90.6%, 85.9%, and 85.3%, respectively, with GoogLeNet. The accuracy, sensitivity, specificity, and precision results in Group 2 (phalanx fracture and normal hand) dataset were 84.0%, 84.1%, 83.8%, and 82.8%, respectively, with VGG-16, were 79.4%, 78.5%, 80.3%, and 79.7%, respectively, with Resnet-50, and were 81.7%, 81.3%, 82.1%, and 81.3%, respectively, with GoogLeNet.
CONCLUSION: We achieved promising results in this CAD method, which we developed by applying methods such as transfer learning, data augmentation, which are state-of-the-art practices in deep learning applications. This CAD method can assist physicians working in the emergency departments of small hospitals when interpreting hand radiographs, especially when it is difficult to reach qualified colleagues, such as night shifts and weekends.

13.Effect of fracture location on rate of conversion to open reduction and clinical outcomes in pediatric Gartland type III supracondylar humerus fractures
Abbas Tokyay, Erhan Okay, Eren Cansü, Ahmet Nadir Aydemir, Bülent Erol
PMID: 35099030  PMCID: PMC10443146  doi: 10.14744/tjtes.2020.23358  Pages 202 - 208
AMAÇ: Suprakondiler humerus kırıkları, çocuk ve adölesan yaş grubunda en sık görülen dirsek kırığıdır. Tedavi planlaması, güncel olarak Gartland sınıflaması ile yapılmaktadır. Gartland tip 3 kırıklarda redüksiyon ve perkütan pinleme uygulanmaktadır. Kapalı redüksiyonun başarısız olduğu durumlarda, açık redüksiyon uygulanmaktadır. Ancak, hangi hastalarda açık redüksiyona ihtiyaç duyulacağı konusunda görüş birliği bulunmamaktadır. Çalışmanın amacı, kırık yerleşiminin açık redüksiyon oranı ve klinik sonuçlara olan etkisini araştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ağustos 2011 ile Ağustos 2017 arasında Gartland tip 3 suprakondiler humerus kırığı nedeniyle başvuran 112 hasta geriye dönük değerlendirildi. Yaş, kırık yerleşimi, ameliyat sonrası redüksiyon kaybı ve komplikasyonlara ait veriler elde edildi. Hastalar, kırığın yerleşimine göre isthmus seviyesi üzeri (yüksek seviye) ve isthmus seviyesi/isthmus altı (düşük seviye) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İlk olarak kapalı redüksiyon uygulandı. Kapalı redüksiyon ile redüksiyon sağlanamayan hastalarda açık redüksiyon ve perkütan pinleme uygulandı. Tedavi sonrası dirsek hareketlerinin değerlendirilmesinde Flynn’s kriterleri kullanıldı.
BULGULAR: Ortalama takip süresi 39 aydı (16–62 ay). Ortalama yaş 6.4±2 (1.4–12 years) yıldı. 39 hasta kız, 73 hasta erkek cinsiyetti. Otuz iki kırık dominant kolda, 80 kırık non-dominant kolda meydana geldi. 90 kırık yüksek seviye (isthmus üzeri), 22 kırık düşük seviye (isthmus seviyesi ve altı) olarak değerlendirildi. Düşük seviye kırıklı hasta grubunda ortalama yaş istatiksel olarak daha azdı (p<0.01). Düşük seviye kırıklı hasta grubunda açık redüksiyon oranı, yüksek seviye kırıklı hasta grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.01). Klinik sonuçlar Flynn’s kriterleri ile değerlendirildiğinde her iki grup arasında anlamlı fark bulunmamaktaydı (p>0.05).
TARTIŞMA: Suprakondiler humerus kırıklarının tedavi planlamasında Gartland sınıflaması önemli rehber olmaktadır, ancak kısıtlılıklar mevcuttur. Çalışmanın sonuçları, bu sınıflandırmaya kırık yerleşiminin dahil edilmesinin ameliyat öncesi planlamada faydalı olabileceğini göstermektedir.
BACKGROUND: Supracondylar humerus fractures are the most common form of elbow fracture in children and adolescents. At present, treatment planning is based on the Gartland classification. Reduction and percutaneous pinning are done for Gartland type III fractures. In cases where closed reduction is unsuccessful, the procedure is converted to open reduction. However, there is no consensus on which patients are more likely to require conversion to open reduction. The aim of this study was to investigate the effect of fracture location on the rate of conversion to open reduction and clinical outcomes.
METHODS: A total of 112 patients who underwent early surgery for Gartland type III supracondylar humerus fracture between August 2011 and August 2017 were evaluated. The patients’ age, sex, facture location, post-operative loss of reduction, and complications were noted. The fractures were classified according to fracture level relative to isthmus (high level) or at/below the isthmus (low level). Closed reduction was initially preferred. Open reduction with percutaneous pinning was performed, when necessary. Flynn’s criteria were used to evaluate elbow motion after treatment.
RESULTS: Mean follow-up time was 39 months (16–62 months). The mean age of the patients was 6.4±2 years (1.4–12 years). Thirty-nine of the patients were female, 73 were male; 32 fractures were in the dominant arm, 80 were in the non-dominant arm. Ninety of the fractures were classified as high level (proximal) and 22 as low level (distal). Patients with low-level fractures were significantly younger (p<0.01). Patients with low-level fractures also showed a significantly higher rate of conversion to open reduction compared to those with high-level fractures (p<0.01). Clinical outcomes evaluated with Flynn’s criteria were statistically equivalent between the high and low fracture groups (p>0.05).
CONCLUSION: The Gartland classification provides important guidance for the treatment of supracondylar humerus fractures, but may have limitations. Our results suggest that revising the classification by incorporating fracture location may be more beneficial for pre-operative planning.

14.The epidemiology of adult fractures according to the AO/OTA fracture classification
Onur Bilge, Zerrin Defne Dündar, Numan Atılgan, Haluk Yaka, Ahmet Fevzi Kekeç, Doğaç Karagüven, Mahmut Nedim Doral
PMID: 35099031  PMCID: PMC10443149  doi: 10.14744/tjtes.2020.26374  Pages 209 - 216
AMAÇ: Yetişkin kırıklarının epidemiyolojisi, çok faktörlü bir şekilde, zamanla değişmektedir. Bu çalışmanın amacı, mevcut AO/OTA kırık sınıflamasına göre, yol güvenliği için mevcut on yıllık eylem planı kapsamında yetişkin kırıklarının son beş yıllık epidemiyolojik analizini ortaya koymaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu geriye dönük, epidemiyolojik tanımlayıcı çalışmaya birinci düzey bir travma merkezinde ortopedi ve travmatoloji ile ilişkili en az bir kırık tanısı almış 5324 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar yaşlarına göre; 18–35, 36–55, 56–69 ve ≥70 olmak üzere gruplandırıldı. Kırıklar AO/OTA kırık sınıflamasına göre incelendi.
BULGULAR: 5324 hastada 5865 kırık vardı. Hastaların ortalama yaşı 48.6±21.5 idi. Yaş gruplarına göre hasta sayıları sırasıyla 1947 (%36.6), 1636 (%30.7), 881 (%16.5) ve 860 (%16.2) idi. AO/OTA kırık sınıflamasına göre en sık görülen üç kırık; 7 (el, %19.6), 23 (distal önkol, %12.1) ve 8 (ayak, %11.8) idi. Hastaların %54.4’ü ameliyatsız ve %45.4’ü ameliyatla tedavi edildi. Hastaların %0.2’si alternatif bir tedaviyi tercih etti. Toplam ölüm oranı %0.4 idi.
TARTIŞMA: Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, beş yıllık bir dönem boyunca AO/OTA sınıflandırmasına göre yetişkin kırıklarının analiz eden ilk çalışmadır. Geleceğe yönelik olarak, major travmaların önlenmesi için sürdürülebilir bir eylem planı oluşturmak amacıyla daha fazla çok merkezli epidemiyolojik çalışma yapılması gerekmektedir.
BACKGROUND: The epidemiology of adult fractures has been changing timely, in a multifactorial fashion. The aim of this study was to put forward a recent 5-year epidemiological analysis of adult fractures, according to the current AO/OTA fracture classification, in the current decade of action for road safety.
METHODS: 5324 adult patients who were diagnosed with at least one fracture related with orthopedics and traumatology in a level-one trauma center were included in this retrospective, epidemiological descriptive study. The patients were grouped according to their ages as; 18–35, 36–55, 56–69, and ≥70. The fractures were examined according to the AO/OTA classification.
RESULTS: 5865 fractures were present in 5324 patients. The mean age of the patients was 48.6±21.5. The number of patients according to the age groups was as follows; 1947 (36.6%), 1636 (30.7%), 881 (16.5%), and 860 (16.2%), respectively. The most frequent three fractures according to the AO/OTA fracture classification were; 7 (hand 19.6%), 23 (distal forearm, 12.1%), and 8 (foot, 11.8%). About 54.4% and 45.4% of the patients were treated non-surgically and surgically, respectively. About 0.2% of the patients preferred an alternative treatment. Overall mortality rate was 0.4%.
CONCLUSION: To the best of our knowledge, this study represents the first analysis of adult fractures according to the AO/OTA classification, over a 5-year period. As a future prospect, further multi-centric epidemiological studies are warranted to constitute a sustainable action plan for the prevention of major traumas.

15.The effectiveness of repairment of traumatic tympanic membrane perforations with cigarette paper
Özlem Akkoca, Selda Kargın Kaytez, Zeynep Kaptan, Coşkun Özdemir
PMID: 35099040  PMCID: PMC10443145  doi: 10.14744/tjtes.2020.98968  Pages 217 - 221
AMAÇ: Bu çalışmada travmatik timpanik membran perforasyonunda (TTMP) sigara kağıdı yaması (SPP) ile onarımın; perforasyonun kapanması ve işitme fonksiyonları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimize Ocak 2015–2019 tarihleri arasında TTMP nedeni ile başvurmuş olan ve tedavide sigara kağıdı yaması (SPP) uygulanmış olan 61 olgu (67 kulak) geriye dönük olarak değerlendirildi. TTMP’nin boyutu; timpanik membranın (TM) tamamı %100 kabul edilerek sınıflandırıldı. %25’in altında olan perforasyonlar küçük, %25–%50 arasında olanlar orta %50 ve üzeri olan perforasyonlar ise büyük olarak değerlendirildi. Hastalara; SPP prosedüründen önce ve üç ay sonra odyolojik tetkik yapıldı. 0.5, 1, 2 ve 4 khz’de hava ve kemik yolu saf ses ortalamaları (SSO) ve hava kemik gap (ABG) ortalamaları karşılaştırıldı.
BULGULAR: Altmış yedi kulağın 20’sinde (%29.9) perforasyon küçük, 27’sinde (%40.2) orta, 20’sinde (%29.9) ise büyük idi. SPP öncesi hava yolu saf ses ortalaması (AC SSO) 28.26±5.63, kemik yolu saf ses ortalaması (BC SSO) 8.80±4.35, ABG 19.26±5.80 olarak bulundu. SPP sonrası AC SSO 11.90±6.59, BC SSO 8.29±4.05, ABG 14.10±4.66 olarak saptandı. SPP sonrası birinci ayda 61 kulakda (%91) TM’de iyileşme gerçekleştiği görüldü. Perforasyon boyutu ve kapanma oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). 0.5, 1, 2 ve 4 khz’de SPP sonrası AC SSO değerleri SPP öncesi AC SSO değerlerinden anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0.001). SPP sonrası 0.5 khz’de ölçülen ABG değerlerinin, hem 2 khz, hem de 4 khz değerlerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p<0.001, p<0.001). Sigara kağıdı uygulaması sonrası SS0 değerlerindeki azalma miktarına bakıldığında, 0.5 khz’deki değerler hem 2 khz, hem de 4 khz’dekilere göre anlamlı düzeyde yüksek olarak saptandı (sırasıyla, p<0.001, p<0.001).
TARTIŞMA: TTMP’nin tedavisinde erken dönemde SPP uygulaması hem perforasyon kapanması hem de işitme kazancı bakımından etkili bir tedavi yöntemidir.
BACKGROUND: The aim of this study was to evaluate the effects of repairment of traumatic tympanic membrane perforation (TTMP) with cigarette paper patch (CPP) on perforation closure and hearing functions.
METHODS: A retrospective evaluation was made of 67 ears of 61 patients diagnosed with TTMP and treated with CPP in our clinic between January 2015 and 2019. In the classification of TTMP size, the entire tympanic membrane was evaluated as 100%, perforation of <25% was considered small, perforation of between 25% and 50% was considered medium and perforation of ≥50% was considered large. Audiological examination was performed before and at 3 months after the CPP procedure. Air conduction (AC) and bone conduction (BC) pure tone averages (PTAs) and air-bone gap (ABG) at 0.5, 1, 2, and 4 khz frequencies were compared.
RESULTS: Perforations were small in 20 (29.9%) of 67 ears, medium in 27 (40.2%), and large in 20 ears (29.9%). AC PTA before CPP was found to be 28.26±5.63 dB hearing level (HL), BC PTA was 8.80±4.35 dB HL and ABG was 19.26±5.80 dB HL. After CPP, the AC PTA was found to be 11.90±6.59 dB HL, BC PTA was 8.29±4.05 dB HL, and ABG was 14.10±4.66 dB HL. TTMP was determined to have improved in 61 ears (91%) in the 1st month after CPP application. There was no statistically significant difference between perforation size and improvement rates (p>0.05). AC PTA values after CPP application were determined to be significantly lower than AC PTA values before CPP application at 0.5, 1, 2, and 4 khz (p<0.001). The ABG values measured at 0.5 khz after CPP were significantly higher than the values measured at 2 khz. and 4 khz. (p<0.001, p<0.001, respectively). The amount of decrease in PTA value after CPP was found to be significantly greater at 0.5 khz than at 2 khz and 4 khz (p<0.001, p<0.001, respectively).
CONCLUSION: In the treatment of TTMP, early application of CPP is an effective treatment method in terms of both perforation closure and hearing gain.

CASE REPORTS
16.Thoracic splenosis mimicking pleural tumor after firearm injury: A case report with long-term follow-up
Özge Sönmez, Burcu Kılıç, Akif Turna
PMID: 35099033  PMCID: PMC10443152  doi: 10.14744/tjtes.2020.45787  Pages 222 - 224
Splenosis, bir travma ya da rüptür sonrasında dalağın ototransplantasyonuna verilen isimdir. Otuz dokuz yaşındaki kadın hasta, kliniğimize göğüs ağrısı şikayeti ile başvurdu. Hasta, 19 yıl önce karnından ve sol hemitorakstan ateşli silah ile yaralandığını belirtti. Çekilen toraks bilgisayarlı tomografi (BT) ve toraks manyetik rezonansında (MR) sol hemitoraksta plevrada birden fazla lezyon görüldü. Bu lezyonlara tanı amacı ile yapılan videotorakoskopik biyopsi sonucu toraksta splenosis tanısı koyuldu. Olguya herhangi bir tedavi önerilmedi. Hastanın altı yıllık takibinde lezyonlarda herhangi bir değişim izlenmedi. Toraksta splenosis karına yönelik ateşli silah ile yaralanmalarda görülebilir ve plevrada tümörü gibi düşünülebilir. Bu antite diyafragma tamiri de dahil olmak üzere hiçbir tedavi gerektirmez ve yıllarca aynı şekilde sebat edebilir.
Splenosis describe a clinical entity of autotransplantation after removal of the spleen secon-dary to a traumatic rupture or surgery. A 39-year-old female was referred to thoracic surgery department with complaints of severe chest pain. She had left thoracic and abdominal gun-shot injury that occurred 19 years earlier. Thorax computed tomograhy and thorax magnetic resonance imaging revealed pleural lesions. A video thoracoscopic biopsy disclosed splenosis in the patient. Splenic implants did not change in 6 years. The patient has mild thoracic pain. Thoracic splenosis can occur in patients who underwent abdominothoracic gunshot injury. The implants did not seem to change in long-term follow-up. Thoracic splenosis may occur, persist for years and it mimics pleural tumor after abdominal gun-shot injury and does not seem to necessitate any surgical intervention including diaphragmatic repair.

17.Non-traumatic spontaneous ruptured hepatocellular adenoma after selective transcatheter arterial chemo-embolization for reduction of tumor mass: A case report
Çağlayan Çakır
PMID: 35099039  PMCID: PMC10443143  doi: 10.14744/tjtes.2020.94838  Pages 225 - 228
Kanama riskleri ve maligniteye dönüşüm potansiyellerinden dolayı Hepatik adenomların önceden tespit etmek önemlidir. Tümör boyutları 1 ile 15 cm arasında değişmekte olup multipl sayıda olanlar ile özellikle büyük boyutlardaki hepatik adenomlarda kanama riski belirgin artmaktadır. Sunduğumuz bu olguda büyük boyutlarda hepatik adenomlu hastada selektif transarteriyel kemoembolizasyon ile tümör boyutunda azalma ile cerrahi rezeksiyon planlanmış ve gelişen nontravmatik spontan tümör rüptür sonrasında klinik, bilgisayarlı tomografi, anjiyografi bulguları yanısıra tedavi stratejileri tartışılmıştır.
It is important to detect hepatic adenomas, which are generally well-confined lesions, as urgent treatment is required due to the risk of bleeding and conversion to malignancy. Dimensions can vary between 1 and 15 cm, and the risk of hemorrhage is higher in large and multiple-focus adenomas. The case is here presented of a patient with spontaneous ruptured liver adenoma after selective transcatheter arterial chemo-embolization for reduction of tumor mass, with discussion of the clinical, computed tomography, angiographic findings, and treatment strategies.

18.Laparoscopic repair of the left paraduodenal hernia: A rare case of an internal hernia
Erkan Somuncu, Emre Bozdağ
PMID: 35099035  PMCID: PMC10443150  doi: 10.14744/tjtes.2020.73232  Pages 229 - 232
Paraduodenal fıtık, iç fıtığın en yaygın nedeni olan nadir bir doğuştan anomalidir. Sol taraflı paraduodenal herniler (LPDH) sağ taraflıdan daha yaygındır ve yaşamın dördüncü ve altıncı yıllarındaki erkek hastalarda yaygındır. LPDH sıklıkla klinik olarak semptomsuzdur ve sıklıkla cerrahi hastalarda tesadüfen saptanır. Abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) tanıda altın standarttır. Paraduodenal herni, bağırsak tıkanıklığına bağlı olarak yüksek mortalite oranlarına sahip iskemiye neden olabilir. Bu nedenle, tanıdan sonra mümkün olan en kısa sürede cerrahi onarım yapılmalıdır. Burada laparoskopik tanı ve erken tamir edilen bir LPDH olgusunu sunuyoruz.
Paraduodenal hernia (PDH) is a rare congenital anomaly, the most common cause of internal hernia. The left-sided PDHs (LPDHs) are more common than the right-sided and are common in male patients at the 4th and 6th years of life. LPDH is been often clinically asymptomatic and often detected by chance in surgical patients. Abdominal computed tomography is the gold standard in diagnosis. PDH can cause ischemia with the high mortality rates due to intestinal obstruction. Therefore, surgical repair should be done as soon as possible after diagnosis. Here, we present a case of LPDH that was laparoscopically diagnosed and repaired early.